2017. már 15.

Tulipánfesztivál Isztambulban!

írta: PERA
Tulipánfesztivál Isztambulban!

Isztambuli tulipánfesztivál egész áprilisban
tulifesztival.jpg

Hosszú volt ez a tél, már mindannyian nagyon vártuk a tavaszt. Végre ki lehet merészkedni a négy fal közül, elkezdődhetnek a kerti munkák, a kertészetek pedig színpompás virágokkal telnek meg. Színek, illatok és nyüzsi van végre. Az első tavaszi napsugarakat mi egy Budavári sétával ünnepeltük meg, ahol végigjártuk a török korból itt maradt emlékeket.

Törökországban a tavasz beköszöntét már egy évtizede tulipánfesztivállal ünneplik. Ezt sem fogjuk kihagyni, utazunk is jó páran, hogy együtt megnézzük amint virágba borul Isztambul.

Isztambul az a város, ami minden évszakban ígér valami különlegeset és izgalmasat, de kétségtelen, hogy a látvány, amikor a  kisebb - nagyobb parkokon túl az utcákat övező járdaszegélyek, a mecsetek környéke és úgy általában az egész város virágtengerben úszik, semmihez nem hasonlítható. Az amúgy is nyüzsgő, színes, impulzív város egész áprilisban még színesebb arcát mutatja. 

Bár sokaknak Hollandia jut eszébe a tulipánokról, e csodás tavaszi virág hazája mégis Törökország. Az első tulipánhagymákat a Török Birodalomból küldték Bécsbe 1554-ben. Innen terjedt el Augsburg-ba, Antwerpen-be és Amsterdam-ba. Miután kiderült, hogy jól tűri a rosszabb időjárási körülményeket is, nagy népszerűségre tettek szert Hollandiában.

Számtalan művészt ihletett és ihlet meg a mai napig is ez a törékeny virág, elég csak a csempék, kerámiák motívumaira gondolni, de aki az ebru festés művészetét ismeri, ott is sűrűn láthatta a tulipánt a képeken.

ebru_montazs.jpg

Nem utolsó sorban említve, a tulipánról mintázott, jellegzetes teás poharat. 

p1190866.JPG
Az isztambuli tavasz köszöntő tulipánfesztivál idején csak Törökországban termesztett, sok millió, közel 200 fajta tulipánhagymákat ültetnek városszerte. Egybefüggő tulipánszőnyegben is gyönyörködhetünk, amelyet a történelmi városrészben, a Sultanahmet téren csodálhatunk meg.

tuliszonyeg.png
Aki teheti, mindenképpen látogasson el egyszer április folyamán Isztambulba, hogy a saját szemével láthassa mindezt a sok gyönyörűséget. A tulipánfesztivál valódi fesztivál is egyben, melynek során különböző kulturális programokkal, zenei előadásokkal és persze tulipán mintás ajándéktárgyakkal, kirakodóvásárral várják a látogatókat.

A fesztivál fő helyszínei:  Emirgan Park, Gülhane Park, Yıldız Park, Hidiv Kasri Park, Beykoz Park, Büyük és Küçük Çamlıca. Ezek a parkok természetesen más látnivalót is ígérnek. Török sorozatok rajongóinak különösen ajánljuk a Hidiv Kasri Kastélyparkot felkeresni, ahol a tulipánok mellett a csodás kastélyt is megnézhetik, ami számtalan sorozat forgatási helyszíne volt már.

A korábbi évek tulipánfesztiváljainak fotóiból készítettünk két rövid videót is!


Kövessetek minket a  facebook-on   instagramon, pinteresten és youtube-on is!

Szólj hozzá

tulipán tulipánfesztivál isztambuli tulipánfesztivál