2016. nov 08.

Végtelen szerelem forgatási helyszínek -Leyla háza

írta: PERA
Végtelen szerelem forgatási helyszínek -Leyla háza

Isztambuli forgatási helyszínek -Karasevda

leyla.JPG

A Boszporusz menti káprázatos villákról számtalanszor áradoztunk már, s mivel blogunk főként török sorozatok helyszíneihez kapcsolódóan igyekszik bemutatni Isztambult, már jó néhány ilyen palotáról írtunk is.

A Karasevda -Végtelen szerelem sorozat Leyla-jának villájából a kilátása azonban mindent visz.


A Boszporusz európai oldalán, az elegáns Bebek kerületének hegyoldalában magasodik a víz fölé ez a csodás palota. A vízről jól látható, jellegzetes kék spalettáit nem nehéz észrevenni, úgyhogy érdemes a szemét nyitva tartani annak, aki a Boszporuszon hajókázik.

 

Mint minden Boszporusz parti yali-ra, Leyla házára is jellemző, hogy homlokzata a víz felé tájolt, így erre mutat leginkább. Az ügyes helyválasztásnak köszönhetően úgy építették meg, hogy a szárazföldről a víz felőli homlokzat rész egyáltalán ne legyen látható.

Maga az utca felőli bejárat szinte semmit nem sejtet abból, hogy milyen hatalmas, csodás kilátással bíró villához érkeztünk.  Az épület valaha szebb napokat látott, bizony jócskán ráférne a felújítás, de a környék és a manzara (kilátás) tényleg páratlan.

3_kep_1.jpg
A környék békés, csendes, már-már unalmasan nyugodtnak mondható. A meredek utcákban olyan gyönyörűen felújított fa yalik vannak, mint amilyeneket Arnavutköyben, vagy Büyükadán láttunk. Leyla háza mellett egy szögesdróttal körbevett luxus lakásokból álló lakópark is van, ide is muszáj volt befényképeznünk, és lencsevégre kapnunk egyik kedvenc színészünk teraszát…

4_12.jpg
A török filmgyártás láthatóan szárnyal, amit nem csak az egymást érő sorozatok, de a helyszínekért kifizetett bérleti díjak is mutatnak.

Ez a trend természetesen kedvezően hat az ingatlan bérbeadásra is, hiszen ezeket a villákat komoly összegekért bérlik a produkciók gyártói. Leyla háza például havi 80 ezer török lírába, tehát uszkve 8 millió forintba került.
 1_kep.jpg

Mi nézők persze csak örülünk annak, hogy a filmeken keresztül a nagy nyilvánosság elé tárják ezeket a fenséges villáknak, mert így láthatjuk őket belülről is, és gyönyörködhetünk a teraszaikról nyíló panorámában.

Nem utolsó sorban pedig egy-egy sorozaton keresztül bepillantást nyerhetünk a török társadalmi osztályok különböző szegmenseibe is, megismerve ezzel környezetüket, szokásaikat, életmódjukat. Elég csak példaként állítani Leyla házát, Emir villáját, Kemal konténerházát vagy Kemal szüleinek a házát. Mind – mind más vagyoni helyzetre, a társadalomban elfoglalt eltérő pozícióra utal.

Kellemes volt a környéken sétálni, és bár ilyen meredek lépcsősor vezet a házhoz, okosan tervezett útvonallal ezt csak lefelé kell megtenni.

5_kep.jpg



Kövessetek minket a  facebook-on   instagramon, pinteresten és youtube-on is!

 

Szólj hozzá

végtelen szerelem Boszporusz Török sorozatok forgatási helyszínek sorozathelyszínek karasevda isztambuli forgatási helyszínek török sorozatok forgatási helyszínei török sorozatelyszínek