2016. okt 25.

IstanBULI mese!

írta: PERA
IstanBULI mese!



Mielőtt elkezdenél találgatni, hogy mit is akarunk mesélni neked, had áruljuk el, hogy ma van a szülinapunk! Két éves lett az IstanBULIutazások blog. 

mese.jpg
Ez alkalomból mesélünk egy kicsit neked és a végén lesz egy játék is, oké?

Pár napja jöttünk haza Isztambulból. A városból, ahova mostanában kevesen mernek utazni. A városból, amibe menthetetlenül beleszerettünk. A városból, aminek olyan sokat köszönhetünk. Nélküle szürkébben lennének a napjaink, nélküle nem is ismernénk egymást, és pláne nem ismernénk közületek sokakat.

Két éve, szintén Isztambulban voltunk, és épp a kilátást fotóztuk egy barátunk lakásának ablakából, amikor gyakorlatilag 10 perc alatt megszületett az IstanBULIutazások blog ötlete. Akkor, ott határoztuk el, hogy mindazt az érzést, azt a sok élményt, amit ez a város adni tud, megosztjuk másokkal is.

Azt, hogy hatalmas rajongói vagyunk a török sorozatoknak már jól tudjátok. Pont emiatt döntöttünk úgy, hogy nagyon másképp, mint mások, a török sorozatok helyszínein keresztül fogunk titeket végigvinni álmaink városán.

Az is nagyon érdekes, hogy a Kék Mecset falait milyen csempék borítják, vagy az, hogy a Topkapi Palotának hány ablaka van, de mindezeket az információkat könyvek és weboldalak százain írtak már le.  Mi inkább Isztambul rejtekeibe szeretnénk elvinni titeket. Azokra a helyekre, amikről a könyvek nem beszélnek.

A forgatási helyszíneket kutatva nincs olyan zegzuga Isztambulnak, ahol meg ne fordultunk volna már. Mindenféle közlekedési eszközön utaztunk, és a villamos kivételével mindegyikkel tévedtünk már el, még taxival is... Ezek az élmények edzetté tettek, alapos helyismeretet adtak és rákényszerítettek, hogy megértsük a nagyon szleng török beszédet is. Mindenféle helyeken jártunk, mindenféle emberrel találkoztunk, és eszméletlen sok kalandban volt részünk. Kint voltunk 2013-ban a kormány ellenes tüntetések idején is, így kaptunk paprika spray-t is, amitől ömlött a könnyünk.

tuntetesek_isztambulban.jpg
Rohantunk a tüntetőkkel menedéket keresve az Istiklal caddesin és videóztuk az ablakunkból a rendőrökkel való összecsapást is. Álltunk a tömeg közepén, amikor kukákat gyújtogattak és vadul fényképeztünk.

Eddig ezekről a nagyon személyes élményeinkről még nem is írtunk, de fogunk…

Láttuk a Gezi parkot szétvert állapotban, sőt segítettünk a tüntetőknek szemetet szedni.
tuntetes_isztambulban.jpg

Volt, hogy békésen üldögéltünk kedvenc kávézónkban, amikor egy véres mellkasú ember rohant felénk, akit késsel kergetett a támadója, utánuk pedig egy csapat rendőr szaladt. Fel kellett ugranunk az asztaltól, hogy át ne száguldjanak rajtunk.

Persze voltak nagyon kellemes élményeink is. Például most, a legutóbbi utazásunkkor, amikor egyik kedvenc színészünk privát lakhelyét kerestük. A szomszédja látta mennyire elfáradtunk a meredek kaptatón, így meghívott bennünket egy kávéra a lakásába. Azért volt abban valami nagyon izgalmas, hogy a kedvencünk lakása melletti teraszon kávézgattunk. A szomszéddal azóta is levelezünk, és megígértette velünk, hogy jövőre visszamegyünk…

terash.jpg
Tudnánk még mesélni és fogunk is…

Kalandor énünk közreadása lett tehát 2 éves, ezt ünnepeljük és reméljük, hogy Te is velünk ünnepelsz!

5 izgalmas dolog, ami ezután jön:
Régóta dolgozunk egy online török nyelvtanfolyamon, aminek az utolsó simításai zajlanak. Ezért ha érdekel a török nyelv, ha szeretnéd megtanulni, nem kell sokat várnod…

Már nyomdában van egy török recepteket tartalmazó szakácskönyv. Ha tehát a török konyha is érdekel, ezt is hamarosan a kezedbe foghatod…

Éééés, egy profi előadás sorozat is hamarosan kezdetét veszi, ahol egy igazi világutazó fog mesélni nekünk törökországi utazásairól, nem mindennapi stílusban…

Török reggelik is újra lesznek, ezt sokan kérdeztétek. Egy új lakásétteremben várunk titeket, reményeink szerint már novemberben. Erről is hírt adunk hamarosan. Az előző beszámolóját itt találjátok.

Idén többen jelentkeztetek, de sajnos elmaradt, jövő áprilisban viszont biztosan indítunk sorozathelyszín túrát… Az előző tematikáját itt olvashatjátok. A helyszíneken kicsit változtatni fogunk, erről pontosabbat hamarosan.

És most, szülinapunk alkalmából játsszunk egyet, oké?


Írjátok meg nekünk kommentben ITT a poszt alatt, hogy nektek mit jelent Isztambul. Bármit, ami eszetekbe jut róla. Személyes élményeknek örülnénk a leginkább, de ha csak pár szó jut eszetekbe az sem baj. Tavaly fotót kértünk tőletek, most pedig néhány személyes sort. Ti már tudjátok nekünk mit jelent Isztambul, de mi is kíváncsiak vagyunk rá, ti mit gondoltok róla. Ebből készíteni fogunk egy kis összefoglalót, amit utána közzéteszünk.

Természetesen aki kommentel, azok között klassz ajándékokat is kisorsolunk. Sorsolás október 31.-én

Úgyhogy hajrá, indulhat a komment, ITT a poszt végén!

 
Köszönjük nektek, hogy vagytok, hogy olvastok minket, mert nélkületek nem lenne értelme a blogunknak!

Kövessetek minket a  facebook-on   instagramon, pinteresten és youtube-on is!

 

Szólj hozzá

Isztambul blogazin Istanbul