2016. aug 30.

Csajok Isztambulban!

írta: PERA
Csajok Isztambulban!

Mitter Szivi, az Utazzunkcsajok bloggere kért meg, hogy írjunk néhány jó tanácsot olvasóinak Isztambulról. 
Szilvi blogja tulajdonképpen egy magazin az utazást kedvelő nőknek, élménybeszámolókkal, érdekességekkel a nagyvilágból és nem utolsó sorban pakolási tippekkel. A bloghoz kapcsolódó webáruházban pedig olyan utazási kellékeket találsz, amik megkönnyítik a bőröndbe való pakolást.

akkor hát...

Utazzunk csajok - Irány Isztambul!
csajok.JPG


Első és legfontosabb tanács: Isztambulba csak akkor vigyél magaddal pasit, ha feltétlen muszáj! Mert Isztambul hatalmas, annyi látnivalóval, hogy ha igazán meg akarod ismerni, folyamatosan menni kell. Mi akár hányszor vittünk magunkkal férjet vagy barátot, sosem jutottunk el mindenhova, ahova akartunk. Unták, ülni és sörözni akartak inkább…

Így szervezd meg az isztambuli utazást!

Másik nagy dilemma, hogy magán vagy szervezett úttal menjünk-e?

Mi semmiképpen nem ajánljuk a szervezett utazást, mert ez esetben csak az fog elmaradni, ami Isztambul valódi lényegét adná. Nevezetesen, megismerni a keleti életérzést, azt a semmihez nem fogható atmoszférát, ami nem a turisták által látogatott nevezetességek környékén van. Aki szervezett úttal utazik, csak és kizárólag az ismert nevezetességeket fogja látni, jó eséllyel a történelmi városrészből ki sem fog mozdulni. Egészen biztos, hogy a török emberek életét, a város titkait, izgalmas zegzugait, nem fogja megismerni.

Mi tehát a magán utazást preferáltuk, aminek szerintünk több előnye is van. Ha önállóan utazunk, eldönthetjük pl., hogy hotelben fogunk-e lakni vagy lakást bérelünk. Lakást bérelni Isztambulban már 2 főtől is megéri, nagyobb 4-5 fős társaságnál pedig biztos, hogy olcsóbbra fog kijönni, mintha hotelben laknánk.

lakasunk_cihangirban.JPG

Ennek az anyagiakon túl másik előnye, hogy ott, abban a kerületben választjuk ki a lakásunkat, ahol csak szeretnénk, míg a szervezett utazásnál jó eséllyel Sultanahmetben lesz a szállásunk, közel a nevezetességekhez, ahol leginkább turistákkal fogunk találkozni.  

A lakás bérlés emellett óriási feeling! Az az érzés, hogy olyan, mintha kivennél egy albérletet egy hétre mondjuk Budapesten. Innentől kezdve szabad vagy. Tiéd a lakás, vásárolhatsz a hűtőbe, lejárhatsz a közértbe. A piacokon nem csak hűtő mágnest vehetsz, hanem válogathatsz a friss sajtok, zöldségek és halak közül, mert akár főzni is tudsz egyszer-egyszer magadnak. Ezt azért érdemes kipróbálni, mert Törökországban rengeteg sajt és halféle van, olyan választék, amit Magyarországon biztos nem fogunk látni. Fillérekért árulják, tehát máris megtapasztalhatod az érzést, amikor egy klassz halvacsorára a „saját” isztambuli lakásodban főzöl magadnak, ahol törökök a szomszédaid…

Tejesen olyan, mintha te is beépülnél a városba, mintha a része lennél, nem pedig kívül álló turistaként nézel rá. Nem utolsó az sem, hogy egy lakásban tudsz mosni is, míg egy olcsóbb panzióban nem. Ez azért fontos, mert így nem kell otthonról egy rakás ruhát vinned. Ez azért lesz hatalmas előny, mert rengeteg mindent fogsz látni Isztambulban, amit meg akarsz majd venni, ezért visszafelé már nem férsz a 20 kg súlyhatárú bőröndbe.

 

Irány a Bazár!

nagy_bazar_kek_keramiai.JPG

Amikor az első árudömping sokkján túljutsz és már megvetted a bazárba a századik ajándékba szánt kulcstartót és hűtő mágnest is, pár nap után észreveszed, hogy itt rengeteg tök jó cucc is van, amit jó lenne megvenni. Ehhez pedig szükség lesz a bőröndben a helyre.

Tippek, amit érdemes venni: szárított zöldségfüzér, padlizsán – paradicsom fűzér, annyira gyönyörűek, a konyha dísze is lehet, de persze fel is használhatod őket. Vagy a textil áru, kisebb-nagyobb szőnyegek, faliszőnyegek, díszpárna és ágynemű huzatok, csodaszép törölköző és fürdőszobai textilek, terítők, függönyök. Tényleg olcsón lehet, óriási választékban beszerezni. Ezeket itthon sem ilyen áron, sem ilyen sokféle kínálatban nem lehet találni.

Rengeteg konyhai kiegészítő, amit mi javasolnánk, az egy szuper diótörő. Egyszerűen és gyorsan lehet vele feltörni a diót. Noteszek, jegyzetfüzetek, ami itthon több ezer forint, azt ott pár száz forintért megkapjuk és gyönyörűek. Ha valaki pl. kézműveskedik, rengeteg kelléket, organza szalagokat, fém kapcsokat, láncokat-medálokat, díszes patentokat, gombokat és méterárut vagy selyemvirágot is nagyon jó áron talál. Sok-sok jó dolog van, ezért tényleg megéri viszonylag üres bőrönddel érkezni Isztambulba.

Persze venni akarsz majd kávés cezvát, meg kis tulipán alakú teás poharat, mert imádni fogod a török kávé és tea kultúrát.

Fontos szabály: A Nagy Bazárban csak nézelődni szabad, vásárolni Eminönüben a Fűszerbazárban, valamint a mögötte lévő kacskaringós sikátoros utcákban érdemes, mert itt találjuk a legjobb árakat. A Nagy Bazár drága, felesleges ott hagyni kétszer annyi összeget a kiválasztott termékért, mint amennyiért néhány utcával arrébb megvehetjük. Még jobb a kadiköyi piac az ázsiai oldalon.

isztambul_bazar.JPG

Az öltözködést illetően, amire érdemes figyelni, hogy nem szabad túl magas sarkú cipőt vinni. Isztambul utcái meredekek, nem is mindenhol van járda, de ahol van ott is többnyire macskaköves, sok lépcsővel. Esőben csúsznak a meredek utak mint a zsír, úgyhogy recésebb talpú, kényelmes, bokát fogó cipőben, szandiban érdemes császkálni.

Egy másik érv az önálló utazás mellett: a szabadság!

A hajnali séták például.  Ha szervezett úttal mész, nem tudod megtapasztalni azt, amikor hajnalban lemész, és látod az ébredező várost. Amikor még nincs tömeg, de a Galata hídon már horgászok állnak. Láthatod a fekete kagyló halászokat, amint kis hajóikkal, hatalmas hálókkal húzzák fel a kagylókat, amit délután már megfőve, megtöltve árulnak.  Vagy ami a legnagyobb, hogy lemehetsz egy reggeliző helyre. Isztambulban hatalmas kultúrája van a reggeliző helyeknek, a közösségi reggelizésnek. Amikor beülsz egy helyre, és ott friss böreket, gözlemét, menement vagy mindenféle tojást, kiymali, pastirmali yumurtát ehetsz. A török reggeli nagyon kényelmes, órákig tart, majdnem ebéd időig ott ücsörögnek. Ennek eszméletlen hangulata van. Főként, ha családi teakertbe mész, ahol az a szabály, hogy viheted a reggelidet otthonról, de kávét és teát ott kell venned. Hatalmas érzés, amikor török családok között ücsörögsz, mindenki eszi amit hozott és kvázi együtt reggelizel több tucat emberrel. Szervezett utazással ezt sem fogod átélni.

regg.JPG
További előnye az önálló utazásnak, hogy nem a csoportod kisbuszában fogsz ücsörögni, hanem a városi közlekedést fogod használni. Villamossal, busszal, hajóval fogsz utazni, a helyiekkel szóba fogsz elegyedni. Ha még a dolmust is kipróbálod, akkor pedig életre szóló élményt szerzel. Ahhoz, hogy egy várost igazán felfedezhess, hogy a magadénak tudhasd, hogy úgy érezd beépültél az atmoszférájába, ehhez feltétlen kell a városi közlekedést használni.

kadikoy-i_forgalom.jpg

Szabadságot ad az is, hogy akkor és arra mész, ahova csak szeretnél. Megnézheted pl. a naplementét úgy, hogy Ázsiából nézel Európába, miközben a Lányka tornyot bámulod az üsküdari teázóban a Boszporusz partjáról. Vagy Ortaköyben, ahol egyszerre fogod látni a kivilágított dzsámit és Boszporusz hidat, szemben pedig a Berleybeyi palotát. Ott ülsz a helyiekkel a téren, miközben kumpirt vagy gözlemét eszegetsz közöttük.

ortakoy.jpg

Lemehetsz a Sanatkarlar parkba is, (ez a fiatalok találkozó helye) és miközben nézed a gyönyörűen kivilágított mecseteket, a Boszporuszon közlekedő hajókat, fekete kagylót eszel. Vagy az autó hátuljában köftét áruló nénitől veszel egy köftés szendvicset. Ez is egy olyan feeling, amit nem tud egy szervezett utazás megadni. Mindezek felejthetetlen élmények. Ezeken a helyeken lehet beszélgetni a török emberekkel, ismeretségeket vagy akár barátságokat kötni.

sanatkarlar_park.jpg

 

Isztambulban nem kell félni!

Mi nagyon - nagyon sokszor, megszámlálhatatlan alkalommal voltunk Isztambulban,
2-3 alkalom kivételével mindig csak csajok. Soha, semmilyen atrocitás nem ért. Amit érdemes tudni, hogy Isztambul hatalmas, rettenetesen zsúfolt, több millió ember van mindig mindenhol, ezáltal a testi kontaktot nem úgy értelmezik, ahogyan mi. A törököknek nem probléma, ha a buszon-hajón hozzád érnek, semmiféle tolakodó jelleget nem kell ennek tulajdonítani, egyszerűen ezt szokták meg. Nem szabad megrémülni, ha hozzád érnek, melléd ülnek, hozzád szólnak. Egyet nem érdemes, túlságosan lengén öltözni. Bár hozzá vannak szokva a turistákhoz, a túl rövid szoknya vagy túl kivágott póló megbotránkozást kelthet. Törökország muszlim ország, és az iszlám hit a fedetlen vállakat és térdet nem kultiválja. Ettől függetlenül mindenfélét látni és elnézőek is, de az ázsiai konzervatívabb részeken nem tanácsos így mutatkozni.

Tudni kell, hogy kevesen beszélnek angolul, ezért érdemes néhány török szót megtanulni vagy turista szótárral érkezni.

Amennyiben te is azok közé tartozol, akik egy adott városból nem csak a turisták számára kirakatba pakolt világra kíváncsi, Isztambulba mindenképp önállóan utazz!

Ha megtetszett ez az utazási forma, de félsz a nyelvi nehézségektől vagy a város ismeretlenségétől, attól hogy eltévedsz, gyere velünk! Mi pont olyan utazásokat szerezünk, ahol mindezt megkapod, de veled vagyunk, együtt megyünk és mi beszélünk törökül is.



Gyere, kövess minket a  facebook-on   instagramon, pinteresten és youtube-on is!

 

Szólj hozzá

utazás bazár Isztambul blogazin Istanbul isztambuli utazás