2016. máj 14.

Gülseren lakása -Paramparca forgatási helyszínek

írta: PERA
Gülseren lakása -Paramparca forgatási helyszínek

A Megtört szívek egyik fontos forgatási helyszíne,


Tarlabasi, Isztambul szebb jövőt remélő gettója!

A Tarlabasi negyed  Isztambul európai oldalán,  Beyoğluban található.

Az első lakók, főként európai diplomaták, még az Oszmán Birodalom idején kezdtek el itt letelepedni és faházakat építeni. 1870-ben hatalmas tűzvész pusztított a városrészben, rengeteg ház leégett. Helyükbe az akkori önkormányzat nyugati modell alapján, kőépületeket emelt, a folyton jelenlévő tűzvészek kivédése érdekében.

Tarlabasi lakóházai egyedi példák a századforduló keleti stílusú építészetére. Hosszú, keskeny 4 emeletes házak, melyek, kanyargós utcákban futnak össze. Földszintjeiken gyakran üzleteket, műhelyeket alakítottak ki. A török bútorok nagy része akkoriban a Tarlabasi-ban működő asztalosműhelyekben készült.

1_11.jpg

Az 1923-as Lausanne-i szerződés aláírását követően, az újonnan alakult Török Köztársaság elrendelte a lakosságcserét, így az oszmán görög lakosság elhagyta Törökországot. Kicserélődött teljes Beyoğlu és így Tarlabasi lakossága is. Az 1942-ben bevezetett vagyonadó következtében, mely főként Isztambul nem-muszlim lakosságát érintette, a Tarlabasi-ban élő sok kereskedő és iparos elszegényedett.

 2_7.jpg

1955-ben a Ciprusi Válság kezdetét követően a Török kormány pogromot hirdetett Isztambul nem-muszlim lakossága ellen, melynek során számos üzletet, házat, templomot kifosztottak, néhányat megsemmisítettek, a földig romboltak. Görög látogatók manapság gyakran fordulnak meg errefelé és keresik fel a házat, melyben ők vagy szüleik felnőttek.

Az 1950-es években  mély demográfiai, társadalmi és gazdasági változások mentek végbe Törökországban, aminek következtében megindult a vidéki migráció. A Beyoğlu -ban lakatlanul álló házakat ellepték a nincstelen anatóliai menekültek. Fiatal gyerekek kezdtek el dolgozni helyi mesterek mellett. Néhányan saját műhelyt vagy üzletet nyitottak.

Most, 40 évvel később a legutolsó cipészek is kénytelek lesznek bezárni cipészműhelyüket, mert a kormány a területen hatalmas, több éves project keretében rehabilitálja. Az itt élő elszegényedett lakosságot kitelepítik, elköltöztetik.

 

3_12.jpg

Tarlabasi köztudottan elmaradott, veszélyes környék volt és nagy részét jelenleg is ajánlott elkerülni. Romos házak, szűk, zajos utcák, az utcán nevelkedő gyerekek, fiatalok, prostituáltak, bűnözés. A Tarlabasit leginkább a mi budapesti 8. kerületünkhöz lehetne hasonlítani, amely hatalmas változáson ment át az elmúlt 10-15 évben. Belsőbb részeiből kitelepítették az addig ott élő családokat, szegény embereket. Házaikat a földdel tették egyenlővé vagy felújították. Ők kiszorultak a kerület külsőbb, elhanyagoltabb részeibe, lakásokat foglaltak el törvénytelenül.

Ezt a részt csupán egy karnyújtás választja el a fényűző és népszerű Istiklal Caddesitől, ahol tolonganak a turisták és a török művészek, színészek színe-java. Érdekes kettősség ez, az út egyik oldalán drága üzletek, világmárkák, éttermek, bárok, szép hotelek, felújított lakóházak csalogatják be az embert, addig a közelben, az út másik oldalán a nyomor, a szegénység és  veszély.

 8_4.jpg

Az utóbbi három évben rendkívül felgyorsultak a terület felújítási munkálatai. Komplett háztömböket romboltak le a földig, új, modern lakásokat emeltek a helyükre, irodaházakat, bevásárlóközpontot. A felújítás jelenleg is zajlik, ezért fontos, hogy amikor szálláshelyet keresünk, kerüljük el a Tarlabasi Boulvard illetve a Taksim túloldalát!

A környéket a filmesek is sűrűn használják, a magyar nézők először az Ezel című sorozatban ismerhették meg ezeket a házakat.  EZEL harangos tetős háza is itt a Tarlabasin volt, aminek tetejére sűrűn ment fel elmélkedni vagy éppen terveket szőni Ramizzal. A lepusztult épületet azóta felújították, de EZEL harangját meghagyták.  

4_9.jpg

A környéket jelenleg a Paramparca sorozatban láthatjuk. A magyar címe szerint / Megtört szívek című sorozat egyik főhősnője, Gülseren, valamint lánya Hazal és rafinált sógornője, Keriman is itt, a Tarlabasi-n élik életüket.

5_6.jpg

A sorozatban többször is elhangzik, hogy Hazal, akit születésekor elcseréltek Cansuval, nyomorban nőtt fel, míg Cansu a gazdagok életét élte egy csodálatos, hatalmas vízparti villában, pompában. Miután kiderül a szörnyű baleset, a csere, Hazal természetesen a pénzt, a gazdagságot választja, míg Cansu számára a jómód helyett a szeretet a fontos. A film ezzel a kettősséggel szépen rámutat, hogy bizony van olyan ember, aki inkább elvágyik a fényűző életéből, hogy szeretetet, megértést kaphasson.

 7_4.jpg

A dúsgazdag Gürpinar család ezzel szemben a Boszporusz túlpartján, Kandilli-ben, egy vízparti yali-ban, palotában él. 


Kövess minket a  facebook-on   instagramon  pinteresten és youtube-on is!

 

Szólj hozzá

Török sorozatok török sorozathelyszínek paramparca megtört szívek isztambuli forgatási helyszínek török sorozatok forgatási helyszínei megtört szívek forgatási helyszínei paramparca forgatási helyszínek