2016. jan 03.

Hétköznapok Törökországban...

írta: PERA
Hétköznapok Törökországban...

Török szokások és életvitel a mindennapokban

... erre számíts, ha hosszabb időre utazol

Számos olyan weboldalra és blogra bukkanhatunk az interneten, amelyet Törökországban élő magyarok szerkesztenek. Turistakén személyes utazásokon túl, az ő tapasztalataik és véleményük  által is informálódhat az, aki hosszabb időt szeretne Törökországban tölteni.  

Ha alkalmunk és lehetőségünk van néhány hetet vagy hónapot eltölteni Törökországban, a hétköznapokban biztosan lesz először néhány furcsaság, ami aztán beépül a hétköznapokba.

dscn3817.JPG

Tekintve, hogy Törökország muszlim ország, egy közép európai magyarnak ilyen furcsaság lehet például a napi ötszöri ezán, amellyel  imára hívják a híveket. Ez az első néhány hétben még érdekes, aztán teljesen hozzászokik a fül. Ugyan úgy hozzászokunk a dolmussal való utazáshoz, az utcákon hömpölygő tömeghez, az autók állandó dudálásához, a simit árusokhoz és az Európában egyre kevesebb kisbolt látványához és olcsó áraihoz.

Tekintve, hogy a török kormány kifejezetten támogatja a hazai termelést, a boltok többségében Törökországban gyártott termékekkel találkozhatunk, ami lehetővé teszi az árak alacsonyan tartását és nem utolsó sorban megszilárdítja a gazdaságot.  Ha munkavállalóként érkezünk Törökországba érezni fogjuk, hogy a hazai munkaerőt mennyire védik, csak jó okkal alkalmaznak külföldit egy olyan posztra, ahova törököt is felvehetnének. 

Sokak tapasztalatát meghallgatva az a véleményem, hogy külföldiként kicsit sem könnyű Törökországban munkát találni, török nyelvtudás nélkül pedig szinte lehetetlen. Már a munkavállalási engedély megszerzése sem egyszerű, ezt ugyanis a leendő munkáltató kéri meg, ráadásul még meg is kell okolnia, hogy az adott pozíciót miért nem török munkavállalóval tölti be.

Amit mi több hónapos törökországi tartózkodásaink során a legnehezebben szoktunk meg, az az állandó meredeken felfelé menés volt. Tekintve, hogy Törökország dimbes-dombos, az ember azon kapja magát, hogy egy egyszerű kis bevásárlás is felér egy komolyabb edzéssel. A magas sarkú cipőt érdemes sportcipőre váltani, ha nem akarunk bokaficamot magunknak.

simit.jpg



meredek_utca.JPG

Már egészen rövid idő után tapasztalhatjuk azt is, hogy Törökország sokkal fejlettebb, mint ahogyan azt a hiedelmekből gondoljuk. A nagyvárosok semmiben nem különböznek az európaiaktól, sőt, infrastruktúrában  olykor felülmúlnak néhány magyar várost. A közlekedési eszközök, emberek viselkedése és öltözködése egy-egy kivételtől eltekintve megegyezik az európaival és bizony van olyan is, amiben túltesznek rajtunk. Ilyen például a legendás segítőkészségük, nyitottságuk, beszédességük.

Amire érdemes figyelmet fordítani, hogy hosszabb időre legalább alapszintű török nyelvtudással érdemes elindulni, mert a törökök többsége csak a saját nyelvét beszéli. Ha különös figyelmet fordítunk az egészséges étkezésre, Törökországba a legjobb helyre érkezünk alapanyagok tekintetében. Mi kifejezetten a reform konyha hívei vagyunk, ezért örömmel tapasztaltuk, hogy az egészen aprócska boltokban is mindig friss zöldség és gyümölcs kapható, a hal és sajtválaszték pedig annyira bőséges, hogy hetek teltek el, mire mindent végig tudtunk kóstolni.

12191943_909732549075405_1892570626269081434_n.jpg

A disznóhús kedvelőinek rossz hír, hogy Törökországban ez a húsfajta tiltott, így sem szalonnát, sem körömpörköltet nem ehetünk, és valószínűleg egy magyar háziasszonynak nehezítő körülmény lesz, hogy sem  tejfölt sem túrót nem talál majd a boltok polcain, de szép lassan mindenbe bele lehet szokni.

Ami az emberek kedvességén, nyitottságán túl motiválhat még valakit arra, hogy hosszabb időt töltsön Törökországban, az az ország páratlan szépsége és változatossága. A hegyvidékes főváros Ankara időjárása szinte megegyezik Budapestével, de ha ugyan abban az időszakban elmegyünk például Antalyába már 20 fokkal melegebbet tapasztalunk. A legnépszerűbb, kulturális olvasztótégelyként is emlegetett Isztambul pedig a történelmi látványosságok kánaánja. Sokszínű, változatos, lüktető ország, ahol minden tájegységnek megvan a maga érdekessége. 

dscn3495.JPG

Amennyiben lehetőségünk van külföldiként olyan módon Törökországban élni, hogy egy család életébe csöppenünk, azt is látni fogjuk milyen nagy a családi összetartás. A családtagok törődnek egymással akkor is, ha már külön élnek, a szülőket rendszeresen látogatják, gondjukat viselik. Többnyire mindent együtt csinálnak, magányosan unatkozó török embert ritkán látni. Ez a mentalitás, az egymásra figyelés, törődő gondoskodás az egyik, amit mi magyarok megtanulhatnánk a török emberektől. 

Mielőbb valaki úgy dönt, hogy egy másik országban folytatja az életét még ha csak ideiglenesen is, tájékozódok mire számíthat, elolvassa mások tapasztalatait a kérdésben. Mindenre felkészülni persze nem lehet, a beilleszkedésnek  így is megvannak a maga nehézségei, különösen ha az ember a sajátjától teljesen eltérő kultúrájú országba megy. Törökországban például az emberek szinte mindenre más reakciót adnak, mint amit mi magyarok megszoktunk. A mindennapokba beépült gesztusokat, jelrendszereket használnak, a hangsúly és a mimika is sokszor eltér a nálunk megszokottól, ezekhez hozzá kell szokni. Türelmesnek kell lenni magunkhoz, normális ha hangulatváltozásokon megyünk keresztül, ha nem folyamatosan érzünk lelkesedést amiatt, hogy lehetőséget kaptunk az élettől egy idegen országban élés esélyével.dscn3807.JPG
Valószínű, hogy néha honvágyunk lesz, teljesen egyszerű hétköznapi dolgok is hiányozni fognak, az újak pedig olykor idegesíteni. Ezt a jelenséget emlegetik kulturális sokk-ként.  Mások a szokások, a hangok, az illatok, az ízek, hatalmas a pörgés, ami frusztrációt, sőt akár ingerültséget is okozhat. A különbségekre először persze érdeklődve rácsodálkozunk, izgalmasnak és vonzónak tartjuk őket, aztán mindez a visszájára fordulhat. Egy idő után  aztán mindebben komfortosan eligazodunk, és mindaz ami az első időkben frusztráló volt, a mindennapjaink részévé válik. 

 
Gyere, kövess minket a  facebook-on   instagramon  pinteresten és youtube-on is!

Szólj hozzá

szokások istanbul Törökország Isztambul blogazin török szokások