2015. dec 30.

Kelet és nyugat ízeinek találkozása...2. rész

írta: PERA
Kelet és nyugat ízeinek találkozása...2. rész

... a török konyha további sajátosságai

A hagyományos török konyha friss alapanyagainak mindegyikét lehetetlen felsorolni, most csak néhányat emelnénk ki.

Ami valószínűleg rögtön szemet szúr egy magyarnak, hogy  a törökök szinte mindenhez esznek kenyeret.  Törökországban úton-útfélen pékségekbe botlik az ember, ahol számtalan kenyérféle illatozik. Hagyományos török kenyér a tandır ekmeği.  

zoldseg3.JPG

Zöldség minden mennyiségben. A padlizsánnak például annyiféle elkészítési formája van, amit összeszámolni sem lehet. A grillezett, főtt és párolt zöldségeken kívül az étkezések szinte mindegyikében szerepel valamilyen friss saláta. Leggyakrabban padlizsánt zöld paprikát, paradicsomot, hagymát, babot, lencsét használnak.
Kedvenc padlizsános ételünk receptje itt olvasható!

dscn4406_1.JPG
A sajtok sokasága is meghatározója az ételeknek. Kecske, tehén és juhtejből készült sajtokhoz nagyon könnyű hozzájutni. Itt is jellemző, hogy tájegységenként más-más sajtokat készítenek .  Fűszeres krémsajtok, puha és félkemény fehér sajtok, szárazabb tört állagú karakteres ízű sajtok tömkelegéből választhatunk.

Kayseriben és környékén például  Çömlek peyniri-t készítenek.  Ez a sajt úgy készül, hogy a friss juh vagy tehéntejből készült sajtot leszűrik, egy cömlek nevű agyagedénybe tömik, és ebben érlelik.

A sajt levét aztán leszűrik és apró darabokra törik. Nagyon finom, karakteres ízű sajt.

Erzurum környékén Civil sajtot készítenek, Bingölben  Salamura peynirit, Trabzonban Telli peyniri, Konyaba pedig Küflü peyniri a jellemző.

Friss halak: 
Egy szegényes  halkínálathoz szokott magyar embert  Törökországban leginkább a hal választék ejthet ámulatba. Tekintve, hogy Magyarországgal ellentétben , Törökországnak nagyon is van tengere, mindjárt négy is, így természetes, hogy friss és olcsó halválasztékban nincs hiány.  Az omega 3 vitamin természetes úton való szervezetbe juttatása itt nem probléma.  A halételek többségét a húsokhoz hasonlóan roston készítik, de az éttermi kínálatokban megtalálható a rántott változat is.
Utazásaink során kedvencünk a palamut és a hamsi volt. A palamut termetes méretű, vastag húsú fajta, roston sütve sok salátával ettük. A hamsi pedig aprócska hal, paprikás lisztbe forgatva, szintén sok salátával mennyei.

hamsi_palamut.JPG

dscn3062.JPG

Szárított zöldségek, gyümölcsök
Az istanbuli fűszerbazárban a milliónyi tea és fűszer fajta között gyorsan feltűntek a gyönyörű füzérekben kínált  szárított zöldségek és  gyümölcsök.  Megdöbbenve tapasztaltuk, hogy például a padlizsánt, paradicsomot és persze sok más zöldséget szárított formában is árulják.  A szárított paradicsom nagy kedvenc lett, azóta is a saláták elmaradhatatlan összetevője.

2_cikk_9_kep.jpg

Úgy gondoljuk, egy egész élet rövid lenne ahhoz, hogy Törökország vidékeinek jellegzetes ételeit végigkóstoljuk.

Gyere, kövess minket a  facebook-on   instagramon  pinteresten és youtube-on is!

 

 

Szólj hozzá

gasztro török konyha török ételek török gasztronomia török ízek