Kelet és nyugat ízeinek találkozása...2. rész
... a török konyha további sajátosságai
A hagyományos török konyha friss alapanyagainak mindegyikét lehetetlen felsorolni, most csak néhányat emelnénk ki.
Ami valószínűleg rögtön szemet szúr egy magyarnak, hogy a törökök szinte mindenhez esznek kenyeret. Törökországban úton-útfélen pékségekbe botlik az ember, ahol számtalan kenyérféle illatozik. Hagyományos török kenyér a tandır ekmeği.
Zöldség minden mennyiségben. A padlizsánnak például annyiféle elkészítési formája van, amit összeszámolni sem lehet. A grillezett, főtt és párolt zöldségeken kívül az étkezések szinte mindegyikében szerepel valamilyen friss saláta. Leggyakrabban padlizsánt zöld paprikát, paradicsomot, hagymát, babot, lencsét használnak.
Kedvenc padlizsános ételünk receptje itt olvasható!
A sajtok sokasága is meghatározója az ételeknek. Kecske, tehén és juhtejből készült sajtokhoz nagyon könnyű hozzájutni. Itt is jellemző, hogy tájegységenként más-más sajtokat készítenek . Fűszeres krémsajtok, puha és félkemény fehér sajtok, szárazabb tört állagú karakteres ízű sajtok tömkelegéből választhatunk.
Kayseriben és környékén például Çömlek peyniri-t készítenek. Ez a sajt úgy készül, hogy a friss juh vagy tehéntejből készült sajtot leszűrik, egy cömlek nevű agyagedénybe tömik, és ebben érlelik.
A sajt levét aztán leszűrik és apró darabokra törik. Nagyon finom, karakteres ízű sajt.
Erzurum környékén Civil sajtot készítenek, Bingölben Salamura peynirit, Trabzonban Telli peyniri, Konyaba pedig Küflü peyniri a jellemző.
Friss halak:
Egy szegényes halkínálathoz szokott magyar embert Törökországban leginkább a hal választék ejthet ámulatba. Tekintve, hogy Magyarországgal ellentétben , Törökországnak nagyon is van tengere, mindjárt négy is, így természetes, hogy friss és olcsó halválasztékban nincs hiány. Az omega 3 vitamin természetes úton való szervezetbe juttatása itt nem probléma. A halételek többségét a húsokhoz hasonlóan roston készítik, de az éttermi kínálatokban megtalálható a rántott változat is.
Utazásaink során kedvencünk a palamut és a hamsi volt. A palamut termetes méretű, vastag húsú fajta, roston sütve sok salátával ettük. A hamsi pedig aprócska hal, paprikás lisztbe forgatva, szintén sok salátával mennyei.
Szárított zöldségek, gyümölcsök
Az istanbuli fűszerbazárban a milliónyi tea és fűszer fajta között gyorsan feltűntek a gyönyörű füzérekben kínált szárított zöldségek és gyümölcsök. Megdöbbenve tapasztaltuk, hogy például a padlizsánt, paradicsomot és persze sok más zöldséget szárított formában is árulják. A szárított paradicsom nagy kedvenc lett, azóta is a saláták elmaradhatatlan összetevője.
Úgy gondoljuk, egy egész élet rövid lenne ahhoz, hogy Törökország vidékeinek jellegzetes ételeit végigkóstoljuk.
Gyere, kövess minket a facebook-on instagramon pinteresten és youtube-on is!