2015. sze 13.

Megkóstoltuk Törökország legfinomabb ételeit!

írta: PERA
Megkóstoltuk Törökország legfinomabb ételeit!

Törökország ízei cikksorozatunkban elsőként az utcán fogyasztható gyors ételeket vettük górcső alá, ma pedig kedvenc főételeinket mutatjuk be néhány szóval nektek. 

MANTI

Darált hússal töltött, nagyon aprócska kockákból álló tészta. Készítésekor a tésztát egészen vékonyra nyújtják, majd nagyon kicsi kockákra vágják és ezt töltik meg fűszeres darált hússal. Végül a kis töltött kockákból apró batyukat formáznak és kifőzik.  Fokhagymás joghurtszósszal és fűszeres paradicsompürével tálalják.

dsc_1308.JPG

Előre csomagolt, fagyasztott változatban is lehet kapni, de Isztambul utcáit járva, a jobb éttermek kirakatában frissen gyúrják a tésztát az asszonyok. Eszméletlen babrás munka elkészíteni, de megéri a fáradozást, az egyik favoritunkként végzett a kóstolások során!

dscn6763.JPG

KEBAB

A kebabot világszerte ismerik, azonban ennek is több száz féle változata létezik.  A kelet anatóliai térségben például  a Sis kebabot és a Büryan kebabit készítik. A Sis kebab hasonlít leginkább a magyarok által is jól ismert nyárs húsra.
 Az Adana kebab  erős paprikával készül, a lassú tűzön sülő, vasrúdra fűzött változat pedig a döner, melyet az utcákon szendvicsként is árulnak.

(fotó: szultanakonyhadban.blog.hu)

adana_kebab_fileminimizer.jpg

Az Iskender kebab paradicsomszószos és  sült krumplival tálalják. A Beykoz kebabot bárány agyvelőből készítik, melyet padlizsánba tekercselnek. Az Ali Nazik Kebabi pedig padlizsánpürével tálalt apró húsgolyókból áll.

 

YAPRAK SARMASI vagy DOLMA

Yaprak sarmasi, magyarul töltött szőlőlevél. Leginkább talán a szabolcsi töltött káposztához hasonlít, már ami az elkészítés módját illeti. Az íze teljesen más, inkább savanykás és a töltelékben sincs annyi hús, mint a töltött káposztában. Készítésekor  fűszeres bulgurt  vagy rizst főznek, és ezzel töltik meg az egészen apró szőlő leveleket. Szintén joghurtos szósszal tálalják, csak úgy, mint a legtöbb ételt. Kóstoltuk húsos-rizses, citromlével meglocsolt változatban is.

3_cikk_4_kep.jpg

A háziasszonyok általában előre dolgoznak, több száz darabot elkészítenek és adagonként lefagyasztják, hogy amikor vendég érkezik legyen mit gyorsan kifőzni. Ügyes technikával nagyon gyorsan dolgoznak. Mi is lelkesen próbálgattuk, de időbe telt, mire megtanultuk szépen feltekerni az egészen apró szőlőleveleket.

 

A Mercimek  Çorbası, vagyis a vörös lencse leves, az abszolút kedvenc. Tápláló, finom, megunhatatlan étel. Selymes ízű krémlevesről van szó, amit nagyon különlegesnek találtunk. 
Ez volt az első recept amit megtanultunk elkészíteni az eredeti török recept alapján, és azóta rendszeresen főzzük mi is.

p1190069.JPG

Ez az a leves, amit szinte mindig mindenhol kérhetünk Isztambulban még kisebb, utcai kifőzdékben is. Az ára mindössze 3-4 líra és ha egy szelet kenyeret is eszünk hozzá akár elegendő is ebédre.

 

KÖFTE

A köftét leginkább a magyar fasírthoz hasonlíthatnánk, csak talán kevésbé fűszeres ízű. Utcai árustól szendvicsként, de étteremben rizs,  bulgur és saláta mellé is tálalják. Ayrannal  (sós híg joghurt) az igazi. A köftét csak úgy, mint a vörös lencse levest kötelező kipróbálni!

dscn6715.JPG

 

IMAM BAYILDI / Töltött padlizsán

Ez egy klasszikus padlizsános török étel. Aki szeretne isztambuli utazása során is formában maradni
és szénhidrátszegényen enni, annak mindenképpen javasolni tudjuk ezt a sokféle zöldséggel és pirított darált hússal töltött finomságot. A vörös lencse leves mellett ez a másik olyan török főétel, amit itthon is rendszeresen készítünk. Érdemes megkóstolni!

dscn4406.JPG

HAMSI

Halak közül a nagy favoritunk! Szardella féle apró hal, amit roston vagy paprikás lisztbe forgatva sütnek, sült krumplival vagy csak simán zöldséggel tálalnak. Kétkedve kóstoltuk meg, egyrészt nem tűnt túl kiadósnak, másrészt benne volt a pakliban, hogy túlságosan snassz íze lesz. Abszolút várakozáson felüli, laktató, ízletes fogást ismerhettünk meg benne.

p1190599.JPG

 

PALAMUT 

Ezt a vastag húsú tonhalat szintén főként roston, ritkább esetben rántva kínálják az éttermek. Szeptember végén, október elején utazók kóstolhatják, akkor van szezonja. Aki kicsit is szereti a halat, semmiképpen ne hagyja ki, igazán ízletes étel, mi nagyon szerettük!

palamut.jpg

 

Természetesen a török ételek még számtalan új ízt tartogatnak az arra kíváncsiak számára, a fentieket csak ízelítőül gyűjtöttük össze. Itt ajánlunk figyelmetekbe egy remek blogot, melynek szerzője eredeti török receptek alapján főzi meg és teszi közzé a török konyha remekeit.
Olvassátok, próbáljátok ki a recepteket, meg lesztek elégedve vele!

Következő cikkünkben a török édességek kerülnek terítékre. 
Csatlakozz hozzánk a facebook-on!

Szólj hozzá

isztambul török konyha török ételek manti törökország ízei