2015. máj 18.

Törökország nemzeti itala, ami a kormány védelmét is élvezi!

írta: PERA
Törökország nemzeti itala, ami a kormány védelmét is élvezi!

A törökök nemzeti itala, a TEA!

A török emberek mindenhol, minden évszakban, a nap bármely szakában, folyamatosan teáznak.

1_kep.JPG

Ha turistának Törökországba csöppenünk, két dologban biztosak lehetünk. Egy percnél tovább nem fogunk bizonytalanul álldogálni, merre is kellene mennünk, mert kérés nélkül is azonnal a segítségünkre sietnek legalább ketten, valamint tuti nem halunk sem éhen sem szomjan akkor sem, ha csak néhány líra maradt a zsebünkben a nyaralás végére.

Egy líráért bárhol vehetünk simitet  és ugyan ilyen könnyen ihatunk çay-t vagyis török teát is.

Törökországban nincs élet  tea nélkül.  Mindenhol hozzá lehet jutni, úton-útfélen teázókba botlik az ember. Kaphatunk teát a hajón, sőt az utcán sétálva mozgó árusoktól is.

3_kep.jpg
Természetesen csak úgy, mint a török kávé, a tea körüli szertartás is teljesen eltér más népek teázási szokásaitól. A főzéshez szükséges kellékek , valamint a pohár is jellegzetes. Egy igazi, autentikus török tea elkészítése kész szertartás.

Főzéshez egy két részből álló kancsót, úgynevezett çaydanlık-ot használnak, amelynek alsó részébe kerül a víz, a felső részbe pedig 1-2 evőkanál fekete tea füvet tesznek. A kanna alsó részében lévő forró víz gőze melegíti a felső részben lévő teát. Ha már forr a víz, az alsó részből átöntenek a felső részbe annyi vizet amennyi belefér, és nagyon lassan, sokáig áztatva együtt főzik tovább.

teafozo.jpg

Amikor elkészült, ince belli vagyis (vékony falú tulipán formájú) pohárban szolgálják fel.  A kancsó felső részéből öntenek a teából a pohárba egy keveset, majd az alsó részből lévő forró vízzel teleöntik a poharat. Minél többet öntöttünk a kancsó felső részéből a pohárba, a tea annál erősebb lesz. Érdemes gyenge, vagyis açık  çayt kérnünk, különben jó eséllyel ihatatlan erősségűt kapunk.

Mivel a kis tulipán formájú pohárnak nincs füle, a tea pedig forró, a peremén fogjuk meg és lassan szürcsölgessünk, különben az ujjaink és a nyelvünk is leég.
A törökök csak forró teát isznak, ha kicsit elbeszélgették az időt és elhűlt, máris kiöntik és újat töltenek helyette.

A kávézáshoz hasonlóan a teának is van közösségformáló ereje. A törökök egy jó tea mellett bármikor szívesen beszélgetnek. A reggeliző helyek mellett számtalan Aile Çay Bahçesi, vagyis családi teakert van, ahova a családok, ismerősök, barátok, otthonról elhozzák a reggelijüket és együtt eszik azt meg egy-két-három-sok  tea mellett.

4_kep.JPG

Mi az ázsiai oldalon ültünk be egy ilyen családi teakertbe reggelizni, az élmény felejthetetlen! Mindenkinek csak ajánlani tudjuk, aki meg akarja ismerni a török emberek valódi életét.

Azon se csodálkozzunk, ha a kisebb boltokban, bazárban vásárlás közben is teával kínálnak.  

Ha tehát elhangzik a mondat: çay  ister misiniz (kér egy teát) válaszoljuk bátran, hogy evet, bir açık çay isterim (igen, egy gyengét elfogadok).

Gyere, kövess minket a  facebook-on   instagramon  pinteresten és youtube-on is!

 

Szólj hozzá

török konyha török ételek Isztambul blogazin török tea törökország ízei