2018. nov 04.

A Leány Torony legendái!

írta: PERA
A Leány Torony legendái!

Aki kicsit is érdeklődik Isztambul iránt biztosan ismeri, vagy legalábbis látta már az üsküdari partokhoz közel, a Boszporusz kis szigetére épült Kız Kulesi / Leány Torony csodás épületét.

mont_4.jpg

A bizánci időkben épült kis tornyot három legenda is övezi, melyeket a toronyka belső falain képekkel illusztrálva olvashatunk is. Mindenképpen érdemes áthajózni ide, mert egészen különleges élményt nyújt a Boszporusz közepéről egyszerre szemlélni az ázsiai, valamint az európai partokat.

A fotózáson, videózáson túl romantikus program lehet az is, ha a torony éttermében, a Boszporusz közepén reggelizünk vagy éppen vacsorázunk. A menü pazar, bőségesen van miből választani. Mi például egy egyszerű reggeli menüt kóstoltunk végig. Íme!

reggeli_1.jpg

A felső szinten kávézó is működik, ahol friss török kávét, teát, vagy éppen isteni shalepet kóstolhatunk. Remek program tehát egy kiadós üsküdari séta után meglátogatni ezt a romantikus, csodás kis tornyot. Aki velünk utazik, számíthat erre a programra!

(Hajók minden negyed órában indulnak az üsküdari partról, a viteldíj 25 TL/ fő)

 

Most pedig íme, a Kiz Kulesi három legendája:

Battal Gazi (Battal Veterán) története

lege1.jpgBattal Gazi Isztambul (Konstantinápoly) ostromakor tábornokként szolgált. Hét éven keresztül élt itt, a Lány Toronnyal szembeni parton létrehozott hadiszálláson. A tábornok és az üsküdari kormányzó lánya szerelmesek voltak egymásba. Ez a szerelem tartotta őt itt ennyi éven keresztül. A kormányzó azonban nem nézte jó szemmel lánya és a tábornok szerelmét, s hogy megakadályozza találkozásukat, bezáratta lányát a Leány Toronyba.

A tábornok, miután damaszkuszi hadjáratából visszatért Isztambulba, értesült róla, hogy szerelme rabságba került. Azonnal elhatározta, hogy kimenti a lányt a torony fogságából. Miután kimenekítette, lóhátra pattantak és elmenekültek. Innen ered az a mondás, hogy „Aki elkap egy lovat, túl megy Üsküdaron”. Ennek jelentése, hogy „Nincs mit tenni, ez a lehetőség elveszett”.

 

A kígyós lány története

lege2.jpgA bizánci császárnak születik egy lánya, akit oly annyira, rajongva szeret, hogy a születésnapját nemzeti ünneppé nyilvánítja. Minden évben impozáns ünnepségeket rendez lánya tiszteletére. A császár felkéri az egyik tudósát, hogy készítse fel a lányát a trón öröklésére. A legidősebb tudós azonban egyik nap baljós jóslattal áll elő. Azt mondja a császárnak, hogy lánya a 18. születésnapján egy kígyómarás miatt fogja életét veszíteni. A császár, hogy megakadályozza a tragédiát, a tenger közepére építtet egy kis szigetet. Ide, a kis vár biztonságos falai közé küldi a lányát, hogy megóvja a jóslat bekövetkeztétől.

Évek telnek el, közeledik a lány 18. születésnapja. A sors elől azonban nincs menekvés, ami meg van írva, az beteljesedik. Születésnapi ajándékként a lánynak egy kosár friss szőlőt küldenek, melyben egy mérges kígyó lapul. A kígyó megmarja a lányt, s ezzel valóra válik a jóslat…

Hero és Leandros története

lege3.jpgEz egy szomorú szerelmi történet... Az Afrodité templomának apácái közé tartozó Hérót ide, a Leány Toronyba zárják, hogy megóvják a férfi tekintetektől. Egy rövid időre azonban megszökik, miközben összetalálkozik Leandrosszal, s a két fiatal egymásba szeret.  A toronyban éjjelente egy kis lámpa Leandrosz miatt ég, hogy Héróhoz úszva megtalálja az utat. Egy viharos éjszaka azonban a lámpás kialszik, Leandrosz elsodródik és a Boszporuszba fullad.  Reggel, mikor Héró észreveszi szerelme holttestét a sziklás parton, a torony ablakából a mélybe veti magát.

Gyere, kövess minket a  facebook-on   instagramon   pinteresten és youtube-on is!

NE MARADJ LE AZ ÚJDONSÁGOKRÓL, IRATKOZZ FEL BLOG ÉRTESÍTŐNKRE!

                                    Blog értesítő

ÁSZF letölthető pdf

Email*
Név*
Elolvastam az adatkezelési tájékoztatót, és elfogadom a benne foglaltakat*
Engedélyezem a hírleveleket, és kérek reklám tartalmú leveleket*
Szólj hozzá

isztambul Boszporusz blogazin Istanbul kiz kulesi leány torony