2018. jún 19.

Találkozás Hilal Saral-lal!

írta: PERA
Találkozás Hilal Saral-lal!

A nagy találkozás!

 

Ezúttal blogunk egyik olvasója, egy velünk utazó kedves barátunk, Koroknai-Lehóczky Zsófia fogja elmesélni nektek legutóbbi isztambuli utunk legnagyobb élményét! 

1_23.jpg

Mondjátok, hogy nincsenek véletlenek?! Az Isztambuli Utazások baráti körének köszönhetően,  június 05-12. között egy isztambuli város látogatást tettünk.

 A programjaink második felében  Bosphorus túrán vettünk részt, ahol egészen  a Fekete tengerig elhajóztunk. Csodálatos volt ez a kirándulás, az emberi szemnek szinte láthatatlan, felfoghatatlan szépségei tárultak elénk. A látvány, ahol az utolsó híd kecsesen meghajolva várja a nyílt tengerre érkezőket, elkápráztató és felejthetetlen élményt adott.

A parton kiszálltunk és megkezdtük a SARIYER városnegyedben a  Bosphorus parti sétánkat.

Ezen a sétányon található több  sorozat filmbéli  helyszíne, ahol éltek és ahol a lényeges események zajlottak. Itt van például a Tiltott szerelem ház, vagy  a közelmúltban befejezett Fazelit asszony és lányai sorozat villája is.

img_20180611_121415-horz.jpg

A partot és a környezetet ugyan úgy kell elképzelni, ahogy azt a filmekben is láttuk. A Bosphorus  vége a végelláthatatlan tengeri nyílás, a fodrozódó hullámok által korbácsolt habok, amelyekben az élénk sirályok /albatroszok/ létfenntartó csodálatos mutatványaikkal  szemet kápráztató szépséget adnak, valamint innen láthatjuk az Ázsiai oldal csodásabb építményeit is.

Nos ezen a parton sétálva megpihenhettünk azon a padon, ahol az elmúlt időszakokban oly sokszor  láttuk a mi Sinanunk / Alp Navruz/ lelki gyötrelmeit kipihenni.

A part mentén sétálgatva  találtunk egy nagyon jó éttermet, kiültünk a partra megpihenni kicsit. A Bosphorus szele vitte a hajunkat és a vízen ringatódzó sirályok néha közelünkbe merészkedtek egy kis finomság reményében.

Elfogyasztottuk a frissítőinket, már indulunk, amikor a mindig szemfüles Orosz Joli  észrevette, hogy ugyan ott a kerthelységben, egy lugas alatt ül kedvenc török sorozataink nagyra becsült rendezője, Hilal Saral és a férje.

Elkezdődött egy diszkrét szervezés, hogy hogyan volna lehetséges egy képet készíteni vele úgy, hogy ne legyen számára megterhelő és kényelmetlen.  Nos, ekkor a mi Gulyás Eszterünk, aki gyermek korát Isztambulban töltötte, ezért török nyelvtudása anyanyelvi szintű, óvatosan oda sétált Hilal asszonyhoz.

Röviden elmondta, hogy Magyarországról jöttünk, és többek között pont az ő sorozatainak a forgatási helyszínei hoztak minket Isztambulba.  Nos láss csodát, ez a  világhírű hölgy felállt, megdöbbenve és egyben meghatódva konstatálta, hogy Magyarországon is ismerik és szeretik a munkáit, és, hogy egyáltalán felismerik őt.  Elmondtuk neki, hogy kis hazánkban is óriási rajongás övezi a török filmeket, oly annyira, hogy évente többször is eljövünk, hogy körbejárjuk a forgatási helyszíneket. Kérdezgetni kezdett, hogy melyek a kedvenc sorozataink és színészeink.  Nagyon jól esett neki, hogy általa kevésbé ismert országban is tudnak róla.

Felállt és a hófehér térd nadrágjában a fekete sima kis blúzzal , napszemüveggel egy ott sétáló turistának is tekinthettük volna, visszafogottsága és közvetlensége és az ő nagy tudása tette őt világhírűvé. Amit gondolni és álmodni sem mertünk volna a maga egyszerűségében záporoztak tőle a kérdések felénk.

2_17.jpg

Honnan tud Eszter ilyen csodálatosan anyanyelvi szinten törökül, Eszterkénk olyan izgatott volt, hogy ez a nagy rendező hölgy arra kíváncsi hogy ő honnan  tud így beszélni, elmondta neki a gyerekkori történetét , amelyet mosolyogva nyugtázott.

Beszélt a terveiről,  hogy jövőre két filmet, avagy sorozatot fog forgatni és ennek az előkészítési fázisai folynak jelenleg. Kérdezte, hogy kinek mi volt az általa rendezett filmekből  legkedvesebb, hallgatta és raktározta a válaszokat. Kérdezte, hogy kik a kedvenc színészeink, nos az erre adott válaszoknál az arc kifejezései, beszéltek és adták nekünk a válaszokat.  Sok-sok színésznő és férfiú neve hangzott el, ami számomra válasszal élt fel-mivel pont szemben álltam vele- Kivancnak további helye van az ő életében és rendezésében , elhangzott több személytől  Can Yaman neve- tudjátok én neki nagy rajongója vagyok- , így a szemem, mint az elektróda vette az adást, kedves legyintése volt , ami azt mondta, hogy igen, igen , de ő a lányok és nők bálványa, még éli az életét, Neshlihan és Engin neve elhangzásakor  kedves mindent sejtető mosoly hagyta el az arcát és fej billentés igen-igen.

Én jó magam  a sok név elhangzásakor és a reakcióknál ezek maradtak meg , mint esemény.

Mind e közben Eszter beszélgetésbe elegyedett a férjével , úgy hogy ő állt fel és ment oda az Eszterhez beszélgetni. Érdeklődő volt és a jővő lehetőségéről beszélgettek és mindketten meghatódottságukat fejezték ki, hogy egy ilyen kis csapat itt van és érdeklődik róluk. Eszter , Joli mondta nekik, hogy több  tízezres  rajongó tábora van a török filmeknek.

Fényképet készített velünk , csoport képeket és néhány emberrel egyedileg is, sőt összeölelkezett velük az ő kezdeményezésére és puszit adott.

4.jpeg

Jolival és Eszterrel whatsapp elérhetőséget váltottak, úgyhogy bizonyosan lesz folytatás...

Elköszöntünk, és kifelé jövet egy két embernél könnyekben úszva tudta kifejezni a meghatottságát. Felejthetetlen  élmény volt ,ez a hölgy a maga egyszerűségében  a nagyszerűségét adta.

Köszönjük Hilal Saral, nagyon jó egészséget kívánunk és sok-sok jó filmet, a magyar rajongói tábor nevében!

Kövessetek minket a  facebook-on   instagramon, pinteresten és youtube-on is!

 

 

Szólj hozzá