2018. jan 05.

Celal Baba kerülete -İçerde helyszínek

írta: PERA
Celal Baba kerülete -İçerde helyszínek

Celal Baba vérbeli maffiavezér, kevés ember akad, aki szembe mer szállni vele. Fenyegetéssel, lekenyerezéssel egy egész kerületet a markában tart. A környékbeliek vagy félnek tőle, vagy a lekötelezettjei valamiért. A sorozat készítői Isztambulon egyik régi kerületét választották Celal Baba felségterületéül.
icerde2.jpg
Ez a kerület Cibali, mely Isztambul Fatih negyedében, az Aranyszarv öböl mentén található. A Bizánci időszakban a területet „Porta Putea”-nak és „Porta del Pozzo”-nak hívták.

Konstantinápoly 1453, május 29-i elfoglalásakor erre a területre a Bursa Subaşı Cebe Ali Bey által vezetett csapatok törtek be. Cebe Ali nevéből kapta később a kerület a Cibali nevet.

Később Cibaliban tradicionális, konzervatív családok telepedtek le, akik főleg Rize tartományból érkeztek.
A környékbeliek leginkább a Cibali Dohánygyár-ban találtak munkát, amely 1884-ben nyitotta meg kapuit és több, mint száz éven keresztül, egészen 1995-ig üzemelt. Ma a helyén a Kadir Has Egyetem központi campusa van. 1985-1989 között a kerület nagyon ósdi házait lebontották és helyükre parkolókat, játszótereket építettek.

Tavaly ősszel mi is ellátogattunk ide, fő motivációnk persze az İçerde volt…  
Hangulatos, fiatalokkal teli, nyüzsgő városrész fogadott. A tradicionális fa házak aljában kifőzdék,  éttermek, kis boltok sokasága várja vendégeit. A régi dohánygyár épületét teljesen felújították, a mellé épített új épület bár modern, mégis méltó párja a réginek. Kellemes, szép környezet ez az egyetem számára. Az épületegyüttes jobb szárnyában kapott helyet a Rezan Has Múzeum.

Az egyetem mögött találjuk meg Füsun néni kifőzdéjét, ami pontosan olyan, mint amilyennek a sorozatban láthatjuk. Aprócska, színes, takaros, nagyon hangulatos kis hely. Népszerű a helyiek körében is, folyamatosan adták át a kilincset egymásnak a vendégek. Mi nagy kedvencünket, a vörös lencse levest kóstoltuk meg itt, és nem csalódtunk!

icerde.jpg
icerde5.jpg
A leves szürcsölgetése közben jó volt visszagondolni az İçerde-ben látott jelenetekre. Bár már rutinosak vagyunk ebben, mégis mindig megható, amikor egy-egy sorozat fontos helyszínén először járunk. Különleges hangulat az, amikor úgy érezzük, mintha a sorozatba csöppennénk, ott ülünk, ott járunk, azt a levegőt szívjuk, amit kedvenc színészeink. Amikor a képernyő megelevenedik és már hangok, illatok, saját élmények is kapcsolódnak egy-egy jelenethez.

icerde4.jpg

 Az étkezde önkiszolgáló, hétköznapi, egyszerűnek mondható ételeket kínálnak.

A sorozat több jelenetét forgatták Cibaliban és a szomszédos kerületekben. Néhányról még be fogunk számolni.

Amikor Celal baba és Sarp kijönnek a börtönből, a városfal régi Cibalikapı nevű kapuján keresztül érkeznek meg. Az Aranyszarv öböl felől érkezve, ez a kerület középső bejárata.
icerde6.jpg

Celal Baba Kebap éttermét viszont az Aranyszarv öböl másik oldalán találjuk.
Erről az étteremről A Kuzey Güney sorozat kapcsán írtunk már korábban.
Ezt itt olvashatjátok!

Gyere, kövess minket a  facebook-on   instagramon, pinteresten és youtube-on is!

 

Szólj hozzá

török sorozatok Török sorozatok sorozathelyszínek icerde