2017. máj 17.

Fatmagülék lakhelye, Anadolu Hisarı

írta: PERA
Fatmagülék lakhelye, Anadolu Hisarı

Fatmagül forgatási helyszínek

A sorozat forgatási helyszíneinek nyomába eredve egy újabb csodás kerületét fedeztük fel Isztambulnak.
anadolu_hisari.jpg

Anadolu Hisarı

 

Anadolu Hisarı környéke egy békés, nyugodt kerülete Isztambulnak, amit színes történelmi fa házak, valamint a Boszporuszra néző Ázsiai-erőd övez.

anadolu_hisari_erod.JPG
Kellemes környezet arra, hogy kicsit megpihenjünk a belváros nyüzsgése után, és magunkba szívjuk Isztambul hétköznapibb, lassabb életstílusát is. Az Ázsiai-erőd meglátogatása után megpihenhetünk a  Göksu folyó partján lévő számtalan kis kávézó vagy étterem egyikében.

fatmagul_forgatas.jpg

A Göksu folyó itt, az erőd mellett torkollik a Boszporuszba. A kis folyó a nevét, Göksu (égvíz) az ég kékjének, folyóról visszaverődött színéről kapta. A régi időkben kedvelt piknikező hely volt ez a rész, a tehetősebb családok megrakott piknikkosarakkal érkeztek ide. Az Ottomán Birodalom idején, a tulipánvirágzás időszakában, innen csónakáztak és hajóztak ki a Boszporuszra, és közben zene kíséretében szórakoztak. Manapság is lehetséges errefelé csónak túrákat tenni.

A kerület a város 1453-as elfoglalása után fejlődésnek indult, ekkor épült számtalan színes villa, hamamok, mecsetek, iskolák és házak.  

fatmagul_helyszin.jpg

Az Ázsiai-erődöt Yıldırım Beyazıt szultán építette a 14. században, amikor ostromot indított Konstantinápoly elfoglalásáért. A csatát azonban elveszítették, és Yıldırım Beyazıt fogságba esett. 

Az európai oldalon lévő Rumeli Hisarı / Európai-erőd, valamint a vele szemközt, az ázsiai parton álló Ázsiai-erőd, a Boszporusz legszűkebb részén található. Mindkét erőd arra szolgált, hogy a Boszporuszt katonai ellenőrzés alatt tarthassák a tenger felől érkező ellenséggel szemben.

A bizánciaknak a segítség ezen a szoroson keresztül érkezett, és amikor ezt az útvonalat  „elvágták”, a Bizánci Birodalom nehéz helyzetbe került. A történelem során a Boszporusznak mindig is jelentős hadvédelmi szerepe volt, és van napjainkban is.

Az Anatóliai-erőd, a török építészet legérdekesebb műemlékeinek egyike. A vár belső védfalai 2-3 méter vastagságúak, a külső védfalak 3 fontos tornya a mai napig megmaradt.

 

Küçüksu Palota


kucuksu_palota.JPG
Az Ázsiai-erőd történelmi műemlékei közé tartozik a  Küçüksu Palota is. A két emeletes barokk márványpalota Sultan Abdülmecid számára épült, melynek munkálatai 1856-ban fejeződtek be. Az Oszmán szultánok nem állandó tartózkodásra használták, csupán nyári időszakban vagy vadászatok idején töltötték itt az időt. A palota ma múzeumként üzemel.

Fatmagül
fatmagul_haz.jpg

Ebbe a nyugodt, kellemes kerületbe költöztették Fatmagült és családját is elsőként, amikor Isztambulba költöztek. A fehér – kék házikót azóta mély zöldre festették és szinte alig észrevehető, annyira körülzárja a mellette lévő kerámia műhely és étterem. A fák és bokrok úgy benőtték a kis udvarrészt, ahol Kerim és Fatmagül mindig beszélgettek, hogy már szinte semmi nem látszik az akkori állapotból.

fatmagulek_haza.jpg

Mesélték a helyiek, hogy a kis házikót a tulajdonosa közvetlen a film forgatása után eladta, mert szinte zarándok hellyé vált. A rajongók hónapokig jártak oda, fényképeztek, olykor tolakodóan be akartak menni a házba, ezért az idős tulajdonos megvált tőle.

20170428_141840.jpg

fatmagul_hid.jpg
A folyó partja, a kis híd és a hajók, ahol Kerim és a barátja sűrűn beszélgettek most is ugyan azt a hangulatot mutatja, mint amit a filmből megismerhettünk. Jól esett itt lenni, kicsit visszaidézni egy-egy jelenetet, és nem utolsó sorban egy nagyot sétálni ezen a békés-kellemes környéken.


Kövessetek minket a  facebook-on   instagramon, pinteresten és youtube-on is!

 

Szólj hozzá

Ázsiai oldal török sorozatok Török sorozatok film forgatási helyszínek forgatási helyszínek fatmagül anadolu hisari ázsiai erőd