2017. máj 02.

Fatmagül éttermében jártunk!

írta: PERA
Fatmagül éttermében jártunk!

Fatmagül étterme a valóságban...

 

Régóta kutatjuk a török sorozatok helyszíneit, hobbinkká vált, hogy minden érdekes helyet megkeresünk. Évek óta járjuk Isztambult, megismerve ezzel a város azon szegleteit is, ahova egyébként jó eséllyel soha nem tévedtünk volna. A helyszínek többsége a valóságban vagy kisebb, vagy egészen más, mint ahogyan a filmekben látjuk, így sűrűn előfordult, hogy rácsodálkoztunk egy-egy épületre vagy utcarészletre. Most először fordult elő, hogy valami pontosan olyan volt, ahogyan azt a filmből megismertük. A Gül Mutfağı (Fatmagül konyhája) ugyanis éppen olyan, mint a filmben.

dscn4180.JPG

Ha a pontos megközelítését akarnánk leírni, találó lenne, a világ vége, sarkon jobbra…megfogalmazás. S mivel ennyire nem népszerű az étterem elhelyezkedése, eleve feltételezik, hogy konkrét céllal jöttünk, így besétálni sem olyan egyszerű, mint egy bármely másik vendéglátóhelyre. A kapuban mindig áll valaki, aki megkérdezi, hogyan tévedtél arra. Minket éppen a tulajdonos hölgy fogadott, elsőre úgy is mondhatnánk, nem annyira kedvesen, mint inkább gyanakvóan. Még mielőtt beengedett volna közölte, hogy az étterem nagyon híres, számtalan sorozatban szerepel, ezért ide nem jönnek vendégek csak úgy véletlenül, bejelentés nélkül. Kikérdezett minket, hogyan tévedtünk arra, mit akarunk pontosan. A bejárathoz egyébként ki is van írva, hogy fejenként 25 líra ellenében lehet bemenni (ami jelenlegi árfolyamon kb. 2000 Ft). Ezt tekinthetjük belépőnek, amiért cserébe kapunk egy innivalót, ha ételt is rendelünk. Miután odaadtunk 100 lírát 4 főre, bemehettünk végre :) 

Bent minden pontosan olyan, mint a Fatmagül sorozatban. A filmből rengeteg fotó van a falakon, és néhány jellemző kellék, mint pl. Fatmagül kendője, gyöngysora vagy a kis horgolt virágfüzér, amit Kerim féltve őrzött magánál. Mi az ajtótól balra lévő asztalhoz ültünk, hogy jól belássuk az egész teret. Részlet gazdag, színes berendezés, apró csecsebecsék, a falakon török mintás tányérok, vidám, kellemes atmoszféra fogadott. Amint vendég érkezik, bekapcsolják a zenét, és végig a film betétdala szól.

cats_1.jpg

Mivel eleve azzal a szándékkal mentünk, hogy ebédelni fogunk, a hölgy felsorolta mi mindenből választhatunk. Természetesen a Fatmagül böreket is megkóstoltuk :) Az árak közepesen magasak, fejenként 50 lírát fizettünk. Ízletes, friss, finom ételeket ettünk, isteni török kávét ittunk, úgyhogy a konyhát kiválónak minősítenénk.

catsoo.jpg

Megtudtuk, hogy főleg latin amerikai országokból érkeznek vendégek, akiket közvetítők hoznak. A vaskos vendégkönyv tele volt bejegyzésekkel, amik alá a vendégek a saját pénznemükből is beragasztanak egyet. A tulajdonos hölgy elmesélte, hogy európai országokból alig-alig jönnek, Magyarként pedig az elsők voltunk, akik meglátogattuk a helyet.

pageiii.jpg

A hűvös indítás után nagyon kedves volt, örült, hogy törökül tudunk beszélgetni vele. Mesélt a vendégekről, arról az őrületről, ami a vendéglő körül folyik… Végül pedig elkérte a telefonszámunkat is és azóta váltottunk néhány whatsapp üzenetet. Úgy jöttünk el, hogy visszamegyünk még…

Kövessetek minket a  facebook-on   instagramon, pinteresten és youtube-on is!

Szólj hozzá

isztambul istanbul blogazin török sorozatok Török sorozatok film forgatási helyszínek forgatási helyszínek sorozathelyszínek fatmagül gül mutfagi