2017. már 28.

Isztambul 5 legtutibb piaca!

írta: PERA
Isztambul 5 legtutibb piaca!

Isztambuli piacok, amiket nem szabad kihagyni!

 

Habár Isztanbul már több, mint 15 millió lakosú nagyváros, lakói mégis nagyon kötődnek a hagyományaikhoz. Épp emiatt a helyiek még mindig jobban szeretnek otthon főzni, mint étteremben enni.

A “helyi”, “organikus”, “fenntartható”, “idény” ugyan nagyon trendi szavak mostanság a nyugati világban, Törökországban azonban ezek nem számítanak újdonságnak, hiszen mindig is így éltek és főztek. Isztanbul nem fukarkodik piacokban sem, hogy biztos legyen hol beszereznünk a hozzávalókat. Íme, a kedvencek csokorba szedve:

 piac3.jpg

Çarşamba Pazarı

Isztambul legnagyobb szabadtéri piaca a város legkonzervatívabb negyedében 17 utcát foglal el. A szerdánként nyitva tartó piacon kaphatunk friss gyümölcsöt, zöldséget, de textilárut, háztartási eszközöket és ruházati cikkeket is. Az ide látogatók bepillantást nyerhetnek a hagyományaikhoz leginkább ragaszkodó, leginkább vallásos törökök életébe is. A vásárlók nagy része hagyományos muszlim öltözéket visel, például a çarşaf-nak nevezett fekete felsőruhát. Ne lepődj meg, ha furán néznek rád, ha csak egy-két darabot akarsz venni valamiből - a háziasszonyok itt kilószámra vásárolják a zöldséget. Más szóval, ha csak egy kis délután nasihoz keresel pár szem olívabogyót, lehet nem a legjobb helyen jársz. Persze mindenkit szívesen látnak, de kérjük légy te is figyelmes, öltözz megfelelően, és ne lepődj meg a kérdésektől – ők éppolyan kíváncsiak lesznek rád, mint te rájuk!

piac2.JPG

Yeşilköy Pazarı

A következő egy szintén szerdán nyitva tartó piac, Isztambul elegáns külvárosi negyedében, Yeşilköy-ben, ami szó szerint fordítva zöld falut jelent. Ha egy kicsit nyugisabb piaci élményre vágysz, ez a te helyed.Több mint 2000 standján persze itt is mindent megtalálsz, zöldséget, gyümölcsöt, virágot, ruhákat és elektronikai cikkeket is. De a piac fénypontja mégis a csodálatos, ámbár hamis selyem sálak, ál-dizájner táskák és ugyan szintén hamis, de rettentő jól mutató ruhák és cipők részlege.

 

Beşiktaş Cumartesi Pazarı

Ha jó áron szeretnél jó cuccokat venni, a szombaton nyitva tartó Beşiktaş bazár a te helyed. A piac egy többszintes parkolóház két emeletén kapott helyet. Az első emeleten egy kisebb, csupán 400 standot elfoglaló zöldség-gyümölcs piac helyezkedik el. Az igazi kincsvadászat viszont a második emeleten vár.  Mindenfelől vonzza a ruházati és lakáscikkek után kutató embereket, s a vásárlók körében az egyedi ékszerek és a farmerek a legnépszerűbb termékek itt. Ha ráakadtál a tuti vételre, ne hagyj ki egy kis lazulást egy teát és gözlemét kóstolj meg, amit frissen készítenek az asszonyok. 

 dscn6858.JPG

İnebolu Tarihi Pazarı

A piacok piacának is hívhatjuk a vasárnapi Inebolu bazárt. Ha odavagy a különleges étkekért és csak egy piacot tudsz bezsúfolni az időtervedbe, mindenképp ez legyen az az egy.

Ez a piac ugyanis a helyi gazdák piaca, ahol Isztambul sztárséfjeitől a háziasszonyokig mindenki megtalálja, amit keres. Az ok egyszerű: ez ugyanis a legendás Fekete Tengeri piac, ami köztudottan a legjobb gyümölcs és zöldségtermelő vidék. Idénytől függően találhatsz itt gesztenyét, mogyorót, zöld bébiszilvát és fügét. A vidék híres a kukoricájáról és kukoricalisztjéről is , úgyhogy csábulj csak el a frissensült kukoricakenyér illatától.

1504142_476052439262599_5083106925758402407_n.jpg

Ritka (de persze ehető! ) gombákat is kaphatsz itt, ahogy friss vajat, és isteni Kastamonu sajtokat is. Jól megy ezekhez is a Taşköprü-ből való pufók friss fokhagyma!  Szerintünk csak ezt érdemes főzéshez használni!

Itt vehetsz néhány szem olívabogyót is , egy kis szelet sajttal és ínycsiklandó friss kenyérrel egy jó délutáni piknikhez, korán kelők reggelihez!

 

Kadıköy Salı Pazarı

Tölts egy napot Kadiköy-ben, és ha tudod, időzítsd keddre, mert ez a piac is megér egy kitérőt. A kompról leszállva fogj egy taxit, 7 és 10 líra között el is röpít ebbe az 1969-ben alapított bazárba.

Mára jól kinőtte magát, és érdekesség, hogy 4000 standjának nagy része mögül hölgyek szolgálnak ki minket. A női vásárlók is többségben vannak. Ne ijedj meg tőlük, gyűrd fel az ingujjad, és vedd fel velük a versenyt!

 

Kövess minket a  facebook-on   instagramon  pinteresten és youtube-on is!

 

Szólj hozzá