2017. már 04.

7 + 1 ok, amiért érdemes törökül tanulni!

írta: PERA
7 + 1 ok, amiért érdemes törökül tanulni!

Miért tanuljunk törökül?

 

Miért tanuljunk törökül?  És ha már elkezdtük, mit mondjuk azoknak, akik értetlenül néznek ránk, hogy „de hát miért éppen törökül???” ?

tor.jpg
Az elmúlt 5 évben, míg törökül tanultam, majd az online török nyelvtanfolyamunkat fejlesztettük, szerveztük Budapesten a lakáséttermi török reggeliket és az isztambuli sorozathelyszín utazásokat, láttam, milyen nagyszerű is ezen a nyelven érteni és beszélni.

Ezért most szeretném megosztani veled, miért is vedd te is a fejedbe, hogy azon exkluzív társaság tagja leszel, akik igenis beszélnek ezen a gyönyörű nyelven.

1. Lépten-nyomon dicséretek, bókok és elismerés idegenektől.
Mivel a legtöbb török teljesen elámul, ha egy külföldi az ő nyelvén beszél, nagyon gyorsan meglesz a jutalma a nyelvtanulásodnak. Én is gyakran hallottam ilyesmit: „Nahát! Ez nagyszerű, olyan szépen beszélsz törökül’ .... pedig őszintén szólva kb. még csak ott tartottam, hogy legjobb képességemet latba vetve ezt hoztam össze igazán ékesszólóan: “Çok memnun oldum. Benim adım Joli.”, ami annyit tesz: “Örülök, hogy megismertelek, a nevem Joli. “  No de, kinek nem esik jól egy kis dicséret, még ha nem is teljesen szolgált rá… 

2Felhőtlen utazások
És nem csak az időjárás miatt… Ha beszélsz angolul,  Isztanbulban akkor is elboldogulsz valahogy. Sok étteremben van angol étlap, és sok felirat és ismertető is kétnyelvű, csak hát ugye nem mindannyiunk vagyunk komfortosak, ha angolul kell beszélnünk... Különben is, ha már megtanulunk egy idegen nyelvet, miért is ne lehetne az a török! Isztambul turista kerületeiben is nagyon jól fog jönni, ha tudsz beszélgetni a helyiekkel, a távolabban eső részeken, ahol  turisták nem nagyon járnak, muszáj is lesz tudnod legalább valamennyit törökül, hogy elboldogulj.

3.Tiszteletet adni és kapni
Mivel kevesen tanulnak törökül és sokak szerint elég nehéz is ez a nyelv, a törökök nagyon értékelni fogják az erőfeszítésedet. Tisztelni fogják, hogy érdeklődsz irántuk, a kultúrájuk és a nyelvük iránt. Megmutatja, hogy nem te várod el, hogy hozzád alkalmazkodjanak, ha náluk turistáskodsz, esetleg hosszabb ideig köztük élsz, hanem hajlandó vagy te beilleszkedni. Ne aggódj, a fáradozásodat biztosan észreveszik. És ez elvezet a következő pontunkhoz...

4.Barátságok
Nelson Mandela mondta: “Ha olyan nyelven beszélsz valakivel, amit megért, az eléri az elméjét. Ha a saját anyanyelvén beszélsz vele, az eléri a szívét.”

5.Alkudozz, és ne te húzd a rövidebbet!
Ha ráadod a fejed, hogy a piacokon próbálj szerencsét, valószínűleg tetemes summát spórolsz, ha bevetsz egy kis török tudást. Ha nem vagy egy kimondott alkudozó, a török tudásod kipótolja ezt a hiányosságod. Ha mindkettő megvan benned, nem lesz akadály számodra, hogy kialkudd a legjobb árat.

6. Játék a nyelvtannal
Nem csak zsenik, hétköznapi emberek is élvezhetik a török nyelvtant, mert olyan, mint a kirakós játék. Egyetlen szó ragozásával egész mondatot mondhatsz – ebben egyébként hasonlít a magyarra, ugye mi is “ragasztunk”.

7. Fedezd fel a “másik énedet!
Persze a nyelvtan és a kifejezések nem mindig társíthatók egy megfelelő magyar párral.
Ha törökül beszélsz, előbb – utóbb törökül is kell gondolkodnod, mert különben képtelen lennél kifejezni, amit mondani akarsz. Nagyon érdekes érzés megtapasztalni, hogy olykor szinte már az okoz nehézséget, hogy frappánsan és egyszerűen elmagyarázd magyarul, amit törökül simán elmondtál.

8Első kézből értsd a török sorozatokat!
Az érzés, amikor első kézből érted mit mondanak kedvenc színészeid, amikor nem kell a fordítókra várni, felemelő tud lenni. Bár szerencsésnek mondhatja magát mindenki, hiszen rengeteg sorozatot feliratoznak, azért mégis eredeti nyelven az igazi!

Bónusz:
Soha nem volt még ilyen könnyű a dolga egy magyar anyanyelvűnek, aki törökül akart tanulni, mint most! Mindezen előnyök most először könnyedén elérhetőek bárkinek, akit érdekel a török nyelv!  Nekem még úgy kellett tanulnom, hogy semmilyen anyag nem volt, ami magyarul magyarázta volna a török nyelvtant. Még használható szótár sem volt, azt is csak Törökországban tudtam venni. Évekkel később találkoztam egy nagyon jó török tanárral, aki bár magyar, Isztambulban töltötte a gyerekkorát, így anyanyelvi szinten beszél törökül. Vele közösen dolgoztunk ki azt az online török nyelvtanfolyamot, ahol 32 nyelvtani videóban magyarázzuk el érthetően és egyszerűen a török nyelvtan lényegét. Nos, ha kicsit is kacérkodsz vele, hogy megtanuld ezt a gyönyörű nyelvet, itt a remek alkalom! Vadiúj török online nyelvtanuló programunkkal ráadásul jelentős összeget spórolhatsz is, mert ennek fix ára van, egy nyelvtanárnak viszont egy kisebb vagyont kifizetsz, mire eljutsz arra a szintre, amit a ebben a tanfolyamban megkapsz!

Ha csak turistaként érdekel a nyelv!
S mivel nagyon szeretjük a törököket és a török kultúrát, mindent elkövettünk az utóbbi években, hogy ezt az élményt másokkal is megosszuk. Akit „csak” turistaként érdekel a török nyelv, annak 13 életszerű szituációt tartalmazó útitárs könyvünket és a hozzá tartozó hanganyagot ajánljuk! Idén már úgy utazz, hogy tudj török testvéreinkkel néhány szót te is beszélni! A könyvet  és CD-t itt nézheted meg!


Amennyiben nincs még csak kacérkodsz a török nyelvvel, csatlakozz facebook nyelvtanulói csoportunkhoz, ahol ingyenes videókból is tanulhatsz! Csatlakozás itt!

Bízom benne, hogy találkozunk a csoportban, mert törökül tudni tényleg nagyon jó!


Kövessetek minket a  facebook-on   instagramon, pinteresten és youtube-on is!

Ne maradj le!

Kérd INGYENES

Online magazinunkat!

Email*
Név*
Voltál már Isztambulban?*
Korod

 

Szólj hozzá