2017. jan 06.

Hamam Múzeum Isztambulban!

írta: PERA
Hamam Múzeum Isztambulban!

A Hamamok, vagyis Török Fürdők világa kétségtelenül az egyik leg izgalmasabb hagyománya a Keleti kultúrának. Hogy pontosan mire számítson, aki török fürdőbe látogat, arról korábban itt írtunk. Most pedig egy, a hamam kultúrát ismertető múzeumra hívnánk fel a figyelmet, ami annak is érdekes program lehet Isztambulban, aki még nem próbálta ki a török fürdőt.

hamamm.png

Az isztambuli XVI. századi Ottomán hamamok közül építészetét és méretét tekintve legfigyelemreméltóbb a  II. Beyazid Hamam. Az intézmény iker fürdőként működött, vagyis férfi és női részlege is volt. Isztambulnak oly annyira fontos történelmi helyei között tartják számon, hogy 1985-ben az UNESCO felvette a világörökség listájára. 2000-ben a II Beyazid Hamam az isztambuli egyetem tulajdonába került, felújítása után pedig a török hamam kultúrát bemutató múzeummá alakították.

A hamamok az Oszmán birodalom szociális életének és építészetének is szerves részei voltak. Annak ellenére, hogy a modern hétköznapokban ezek a fürdők már elveszítették jelentőségteljes szerepüket, nem szabad megfeledkeznünk róla, hogy egy máig élő, generációkon átívelő kultúra szimbólumát képezik.

hamam_muzeu.png
A hamam kultúrát bemutató múzeum célja is az, hogy a mai, modern kor emberének ismeretet adjon az oszmán idők vízfogyasztási szokásairól és jelentőségéről, valamint a történelem során bekövetkezett változásairól.

A múzeumban, a török hamam tradícióhoz kapcsolódó etnográfiai kincsek egy vitrinben láthatóak, továbbá vizuális anyagokkal keltik fel az odalátogató figyelmét. 

A hamam gyűjteményben szereplő "kincsek" adomány útján kerültek a múzeumba. A kiállítási darabok között szerepelnek törölközők, arany és ezüst szállal hímzett 3-as törölköző szettek, amelyeket külön használtak a fej, hát és láb törlésére. Ágyékkötők, klumpák, fürdő- és gyógyító kövek, szappantartók,  bőrradírt, különböző szivacsokat és fésűk is gazdagítják a tárlatot.

Természetesen egy hamamozás sem maradhatott török kávé és tea nélkül, így a kiállítási tárgyak között láthatók azok a csészék, poharak és étkészletek, melyekben a fürdés utáni frissítőként  kínálták.

ham.png
A II Beyazid Hamam Múzeum a történelmi városrész, Sultanahmet központjában van, így könnyen beépíthető a kötelező nevezetességek vagy éppen a bazározás programja közé. Érdekes program, ne hagyjátok ki! 

 

Nyitva tartás:
Kedd-Vasárnap: 9.30-16.30
Hétfőn: Zárva

Kövessetek minket a  facebook-on   instagramon, pinteresten és youtube-on is!

 

Szólj hozzá

múzeumok hamam török fürdő blogazin Látnivalók