2017. jan 05.

Isztambul leggyönyörűbb parkja!

írta: PERA
Isztambul leggyönyörűbb parkja!

Emirgan Park, Isztambul
emirgan_park_10.JPG

Az Emirgan Park / Emirgan Korusu egyike Isztambul legnagyobb közparkjainak, melynek a történelem folyamán többször változott a neve. 

A Bizánci időkben az egész park területét ciprus fák borították, ezért akkor Kyparades-nek vagy „Ciprus Erdőnek” nevezték. Később, amikor a XVI. század közepén Nisanci Feridun Bey-nek, az Oszmán Birodalom egyik magas rangú pasájának adták az akkor lakatlan területet, Feridun Bey Park néven vált ismertté.

Az évszázadok során a park neve mellett tulajdonosai is többször változtak. Tulajdonosai között magas rangú hivatalnokok, Egyiptom és Szudán Oszmán Kormányzója, de török fegyverkereskedő is volt. Isztambul Város Önkormányzatának birtokába 1940-ben került.

isztambul_emirgan_park.JPG

A hegyoldalban elterülő, magas fallal körülzárt, 470 000 nm alapterületű parkot 2 dísztó és több, mint 120 féle növény díszíti. Számtalan figyelemreméltó, különleges és ritka növényfaj is található a parkban, mint például a   mandulafenyő, a török fenyő, aleppo fenyő, kék fenyő, kelet-fehér fenyő, tengeri borovi, japán cédrus, norvégiai lucfenyő, atlasz cédrus, libanoni cédrus, himalájai cédrus, bükk, kőris, sapindus, babiloni fűz, magyar tölgy, colorado-i fehér fenyő, páfrányfenyő, kaliforniai füstölő-cédrus, parti vörösfenyő és kámforfa.

emirgan_park_33.JPG

Igazi felüdülés ide eljönni, Isztambul forgatagából kiszakadni, friss levegőt szívni, a magas fák árnyékában kicsit megpihenni. Sportolni és piknikezni vágyók körében is igen népszerű a park, hiszen tele van futópályával, padokkal és asztalokkal.  

Szoros kapcsolat van az Emirgan Park és a tradicionális virág, a tulipán között. Az 1960-as években egy külön kertet alakítottak ki a parkon belül, hogy felélesszék a város régi hagyományát, a tulipán termesztést. 2005. óta minden év áprilisában itt rendezik meg a közkedvelt tavaszköszöntő Tulipán Fesztivált. Ilyenkor a park még inkább megtelik színekkel és illattal. Még vidámabb és magával ragadóbb a pompás virágoknak köszönhetően.
emirgan_park_tulipanfesztival.png

A park területén 3 impozáns, történelmi fa pavilon is épült, melyek mindegyike meghatározó, feltűnő rózsaszín, fehér és sárga színe után kapta a nevét. A Rózsaszín és a Fehér Pavilont 1983-ban nyitották meg a nagyközönség számára. Napjainkban étteremként és kávézóként fogadja a vendégeket, kirándulókat. Egy csésze török kávé vagy tea elfogyasztása közben gyönyörködhetünk a csodálatos boszporuszi panorámában és a szebbnél szebb, színes illatos növényben.


A Sárga Pavilon

A park központjában álló, Boszporuszra néző, 4 szobás kétszintes kastély volt, hogy vadászházként, majd pedig panzió és vendégházként funkcionált.
sarga.jpg

Elrendezése tükrözi a hagyományos oszmán házakat, ahol megtalálható a szalon, melyet több nappali szoba is körülvesz. A mennyezet és a falak díszítése az udvari építész, Sarkis Balyan keze munkáját dicsérik. A mennyezetet gazdagon díszítik az olajfestékkel festett virág motívumok, a homlokzatot pedig kiemelkedő faragványok. A magas ajtók és ablakok, valamint a pazar belső díszítés, az élénk színű dekoráció hűen tükrözik a dicsőséges korszakot.

Rózsaszín Pavilon

Nevét a homlokzatát díszítő, élénk rózsaszín színe után kapta. Az épület a finom dísztárgyaival tükrözi a dicsőséges történelmet. A pavilon hétvégenként kávézóként működik. Továbbá esküvői ceremóniák és rendezvények közkedvelt helyszíne.

emirgan_park_19.JPG

Fehér Pavilon

A kétszintes faház a neoklasszicista építészet jellemzőit viseli magán. Napközben kávézóként fogadja a park látogatóit, esténként pedig az igazi tradicionális török konyha kedvelőit szolgálja ki, mint étterem.

Hétvégenként és szünidőben megtelik a park kiránduló családokkal, futkározó gyerekekkel, de hétköznaponként olyan, mintha a béke és csend szigetére csöppentünk volna egy 18 milliós nyüzsgő város közepén.

Kövessetek minket a  facebook-on   instagramon, pinteresten és youtube-on is!

Szólj hozzá

isztambul istanbul nevezetességek Látnivalók emirgán park emirgan park