2016. dec 26.

Küçük Ayasofya dzsámi

írta: PERA
Küçük Ayasofya dzsámi

Küçük Ayasofya, Isztambul több, mint 1500 éves keresztény templomnak épült dzsámija!

 
kucuk_ayasofia_16.JPGIsztambul történelmi városrésében, Sultanahmetben van egy csodaszép, mégis alig látogatott dzsámi, ami a legrégibb építmények egyike. A Küçük Ayasofya-t I.Anastasyus építtette közel 1500 évvel ezelőtt, 527 – 536 között.

A keresztény templomnak épült, eredeti nevén Szent Sergius és Bacchus Templom, közel 1000 éven keresztül keresztény templomként üzemelt.  Isztambul meghódítása után, II. Beyazid idejében, 1504-ben Hüseyin Aga dzsámivál  alakíttatta. Ez a római időszakból fennmaradt legrégibb imahely.

kucuk_ayasofia_11.JPG

Az épület téglalap alaprajzú, mely közepén octogon alakzatú. Amíg templomként működött sok gyönyörű mozaik borította a belső falakat, ezekből azonban mára szinte semmi nem maradt fenn. A dzsámi galéria részén azonban van egy kis árulkodó faldarab részlet, amelyen egy szőlőfürt látható. Ebből gondolják a történészek, hogy a templom eredetileg a bor istenének, Bacchus-nak épült.

kucuk_ayasofia_9.JPG

A dzsámi belseje napjainkban letisztult színvilágú, falai fehér alapon kék díszítésűek. Az Ottomán építészetre jellemzően ablakait más-más méretűre alakították. Az épület közel 1500 éves fennállása óta több földrengést is átvészelt, a Balkán háborúban pedig menedékként szolgált a menekültek számára.

Kertjében Hüseyin Aga Medrese-je (iskolája) található, melyet a Yesevi Egyesület felújított és jelenleg kézműves kiállításoknak ad otthont.

A neve azért Küçük  Ayasofya, mert ennek az épületnek a mintájára építették a napjainkban múzeumként működő  Ayasofya templomot.


Kövessetek minket a  facebook-on   instagramon, pinteresten és youtube-on is!

 

 

Szólj hozzá

istanbul Látnivalók dzsámik kücük ayasofia isztambul nevezetességei