2016. dec 25.

Pierre Loti terasz, Isztambul!

írta: PERA
Pierre Loti terasz, Isztambul!

A Pierre Loti terasz Isztambul legszentebb kerületében, Eyüpben van:

20161004_190321.jpg

Eyüpről, Isztambul leg szentebbnek tartott, kifejezetten konzervatív és vallásos kerületéről itt írtunk korábban. A kerület fő látványossága az Eyüp dzsámi, amely a szultánná avatási ceremóniákban is szerepet kapott, hiszen ide mentek a beiktatás után imádkozni.

Szintén említettük már az Eyüp temetőt is, ami még egy sötét titkot is rejt, erről itt olvashattok.

Manapság, ha turistaként van egy kis szerencsénk és eljutunk Eyüpbe, leginkább a Pierre Loti terasz az, amit említeni szoktunk. Az Arany Szarv Öbölre innen olyan kilátás nyílik, amiért igazán megéri elhajózni idáig. Magához a teraszhoz pedig teleferikkel (felvonóval) jutunk.

20161004_181033.jpg
A kávézó és étterem komplexum egy francia író tiszteletére kapta a nevét, aki szeretett Isztambulnak ebben a csodás panorámájában gyönyörködni alkotás közben.

Pierre Loti az író és akadémikus Julien Viaud néven, 1850-ben Rochefortban látta meg a napvilágot. Tengerésztiszt volt és meglehetősen hosszú ideig, 42 éven keresztül szolgálta hazáját a tengeren.

Első, Aziyade című regényét 1879-ben, még egy másik írói álnéven publikálta, a Loti álnevet csak 1881-től használta. 1891-ben a Francia Akadémia tagjává választották. Pierre Loti számos regényt, novellát, színházi darabot, útleírást írt. 45 éven keresztül naplót is vezetett, mely a mai napig kiadatlan maradt.

20161004_190453.jpg
A világutazónak számító író közel negyven művet jegyez. Többször járt Törökországban, melynek nagy rajongója volt, regényei egy része is erről a csodálatos országról és lakóiról szól.

A szóbeszéd szerint, az Eyüpben található házát a szultántól kapta érdemei elismeréseként. A ház közelében található park a mai napig az Ő nevét viseli.

A helyiek és turisták körében egyaránt óriási népszerűségnek örvendő Pierre Loti terasz tulajdonképpen egy kis kávéház, étterem és hotel. Igazi ékszerdoboz része ez Isztambulnak, közkedvelt kiránduló hely. Csodálatos panorámája és szépséges természeti adottságai miatt rengeteg ember látogat el ide. A családok feljönnek, megisznak egy kávét vagy teát, és sötétedésig beszélgetnek a páratlan panorámában gyönyörködve.

Természetesen a török sorozatok alkotói is igyekeznek a nagyvilág szeme elé tárni ezt a kilátást, ezért szinte nincs is olyan sorozat vagy film, amiben egy-egy jelenet erejéig fel ne tűnne a kávézó. Láthattuk például az Ezelben, a Seherezádéban vagy Karadayiban.

Legegyszerűbben az Eyüp Sultan Cami mögül induló Teleferikkel, kabinos felvonóval) közelíthetjük meg. Visszafelé sétáljunk le az temetőn keresztül.

Te is szereted a török sorozatokat? Gyere velünk sorozathelyszínek felfedezésére!
Következő sorozathelyszín túránk részleteit itt találod!


Kövessetek minket a  facebook-on   instagramon, pinteresten és youtube-on is!

 

                                    Blog értesítő

ÁSZF letölthető pdf

Email*
Név*
Elolvastam az adatkezelési tájékoztatót, és elfogadom a benne foglaltakat*
Engedélyezem a hírleveleket, és kérek reklám tartalmú leveleket*
Szólj hozzá

Isztambul Istanbul Látnivalók Eyüp Eyüp Sultan Cami Pierre Loti istanbul nevezetességei