2016. okt 30.

Török sorozathelyszínek -mini Karasevda városrész

írta: PERA
Török sorozathelyszínek -mini Karasevda városrész

Török sorozatok szomorkodós boszporuszi partszakasza… Yeniköy

karamontazs2.jpg


Aki olvassa a blogunkat tudja, hogy meglehetősen sűrűn járunk Isztambulba. Vannak kedvenc helyeink, ahova akár kismilliószor is képesek vagyunk visszamenni. Ezek közül egyik az a partszakasz amit „szomorkodós placcnak” neveztünk el, és már korábban is írtunk róla. A török sorozatok készítői igen kedvelik ezt a partszakaszt, sűrűn feltűnik pl. a Paramparca (Megtört szívek) olykor a Kisgünesi sorozatokban és az Ezelben is szerepelt.

Végtelen szerelem -Karasevda forgatási helyszínek

 

Kíváncsik voltunk, most, hogy egyik nagy kedvencünket, a Végtelen szerelem - Kara Sevdát is sűrűn forgatják ott, mi változott arrafelé tavaly óta.

A kikötő látképét uraló ZİYA KALKAVAN YALISI / DAMATYAN YALISI-t szépen felújították és bár eredeti stílusát megtartották, külleme már kevésbé feltűnő színvilágú, mint amikor piros zsalugáteres volt.

haz_montazs.jpg

A Damatyan yalisi rövid története -Yeniköy


A patinás yalit 1850-ben, még Abdülaziz Sultan és II. Abdülhamit Sultan idején, egy nagyon híres nyomdász, Stephan Damaryan építtette. A villának azóta persze több tulajdonosa volt már.

1956-ban Ziya Kalkavan vásárolta meg, akiről új nevét is kapta. Miután tulajdonosa elhunyt, annak fiáé,
Sefer Kalkavan-é lett. Később az épületet közösen megvásárolta a Tengerészeti Kereskedelmi Kamara, a Hajótulajdonosok Egyesülete, valamint a Motoros Szállítmányozó Egyesülete. Az emeletes villa, ma Irak Főkonzulátusának ad otthont. Megjelenésében nem hasonlít a klasszikus ottomán villákhoz, tervezésekor egy svájci hegyi vízesés képét igyekeztek megformálni.

A parti yali változásán túl, szomorúan vettük tudomásul, hogy a kis halbüfét és teázót elbontották, amit pedig annyira szerettünk, és ahol klassz halas szendvicseket ettünk…

karamontazs_1.jpgkaramontazs2.jpg

A parttal szemben lévő kis játszótér, ahol Nihan és Kemal annyi visszaemlékezős közös emléke játszódik viszont változatlan. Egyébként az egész környék egy kis Karasevda városrésznek fogható fel, innen mindössze 50 méterre van a fal, ahol Nihan és Yasemin alkotói megbízását kapta, de a klub is, ahol Nihan szülinapi buliját ünnepelték.

karamontazs3.jpg

Jó volt újra végigjárni, sokadszorra lefotózni ezeket az ismerős helyeket, újra végigmenni a platánfákkal övezett zsúfolt főúton. Ismét megcsodálni a csodás színes, csipke faragással díszített száz éves fa yalikat.
Jól esett beülni egy teára kedvenc kis kávézónkba, és klassz volt újra lemenni a kikötőbe, ahol Kemal és Nihan hajóját is lefényképeztük nektek.

idei2.jpg

Csináltunk nektek egy rövid videót is, hogy ti is tehessetek egy virtuális sétát Nihan és Kemál egykori boldogságának környékén.

Még akkor, ott elhatároztuk, hogy újra és újra vissza fogunk jönni ide.

 

Kövessetek minket a  facebook-on   instagramon, pinteresten és youtube-on is!

 

Szólj hozzá

végtelen szerelem Isztambul Boszporusz Török sorozatok török sorozathelyszínek yeniköy karasevda isztambuli forgatási helyszínek török sorozatok forgatási helyszínei végtelen szerelem forgatási helyszínek karasevda forgatási helyszínek