2016. okt 21.

Őszi fesztiválok Isztambulban!

írta: PERA
Őszi fesztiválok Isztambulban!

Az isztambuli kávéfesztivál

 isztambuli_kavefesztival.JPG

Tavaly októberben szakadó esőben, idén verőfényes napsütésben került megrendezésre a négy napos Isztambuli Kávé Fesztivál.  A török kávékultúra oly annyira híres világszerte, hogy  2013-ban még az UNESCO világörökségi listájára is felkerült, a hozzá tartozó hagyományokkal együtt. Bár a méreg erős török kávét sokan szeretik és soha nem fog kimenni a divatból, a cezva-ban, faszénen főzött hagyományos változat mellett egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek Törökországban is a modern kávétrendek.

Itt van mindjárt bizonyítékul egyik kedvenc török színészünk, Şükrü Özyıldız reggeli kávézási szokása...

A fesztiválnak a patinás Haydarpasa vasútállomás adott otthont, ahol számtalan kiállító, kávéház és termelők is képviseltették magukat. Az érdeklődők kiállítást láthattak kávéhoz kapcsolódó fotókból, de kóstolók és workshopok is voltak, ahol a speciális technikákat elsajátításából lehetett ízelítőt kapni. A jó hangulatról pedig zenekarok gondoskodtak.

Tavaly ezt a fesztivált kerestük fel, idén pedig az 50 napos kézműves fesztiválra néztünk be.

50 napos kézműves fesztivál Cihangirban


isztambuli_kezmuves_fesztival.jpg


Arról, hogy Isztambulban idén klasszisokkal kevesebb a turista, mint az előző években, már mi is többször írtunk.

Azért, hogy meghozzák kicsit az utazási kedvet, kulturális programokat igyekszik bevetni Isztambul városvezetése. Ezek közül egyik az 50 napos kézműves fesztivál, amelyet Cihangirban, a Taksim téren rendeztek meg. A fesztiválra Törökország minden tájáról érkeztek kiállítók. Ősi szakmák képviselői, kézművesek, tervezők, művészek, kereskedők.


A rendezvényen kézműves foglalkozások keretein belül bele lehet kóstolni az ősi mesterségek elsajátításába is. Ékszerkészítők, nemezzel dolgozók, rézművesek, hangszerkészítők és a konyha kultúra képviselői is várják a látogatókat. Nekünk tetszett a fesztivál, aki teheti, még látogasson el, a rendezvény egészen november 12.-ig várja az érdeklődőket.

Mint tudjátok, blogunk célja, hogy főként a török sorozatok helyszínein keresztül mutassuk be Isztambult. Ha te is szeretnél így utazni, gyere velünk! Következő sorozathelyszín túránk részleteit  itt olvashatod!

Gyere, kövess minket a  facebook-on   instagramon, pinteresten és youtube-on is! 

Szólj hozzá

fesztivál Isztambul blogazin Istanbul Beyoglu cihangir programok isztambulban kávéfesztivál kézműves fesztivál