2016. okt 16.

Mi változott Isztambulban tavaly óta?

írta: PERA
Mi változott Isztambulban tavaly óta?

Megtépázott török idegenforgalom

Nem volt betervezve az idén már több törökországi utazás, de egy hirtelen jött inspirációtól vezérelve, október legelején mégis elutaztunk Isztambulba. 12 napra mentünk, és ez idő alatt szándékosan figyeltük a különbségeket a korábbi évekhez képest.

Aki kicsit is képben van az elmúlt hónapok eseményeivel, annak nem újdonság, hogy a török turizmust mennyire szétzilálták a robbantások, majd pedig a júliusi kormány elleni puccskísérlet.

borito.jpg

Isztambul, a turistamentes övezet...

Hozzávetőleg azt tapasztaltuk, amire számítottunk. A város kvázi üres volt. Természetesen nem a szónak szoros értelmében, hiszen Isztambulban közel 20 millióan élnek, így törökökkel tele voltak az utcák, de turistákat alig-alig láttunk. Néhány lelkesen fotózó japán csoporttal találkoztunk, de még a nagy nevezetességek környékén is pangás volt, a távolabbi részeken pedig pláne. Ha valahol, a Galata toronyba feljutáskor és az Ayasofia múzeum előtt mindig kígyózó sorok álltak, most azonban ide is simán, várakozás nélkül be lehetett jutni.

Az Istiklal caddesi, ami összefüggő emberfej kupacként égett be a retinánkba, most szellős, már-már kihalt volt. Ennyi üres éttermet és üzletet, ilyen sok szabad helyet a közlekedési eszközökön, ennyi csendes utcát még sosem láttunk korábban, pedig megszámlálhatatlan alkalommal jártunk már Isztambulban.

ures.jpg
Nincs mitől félni!

Felfegyverzett rendőrökkel annál többel találkoztunk, ami kétségtelenül jótékonyan hatott a  biztonságérzetünkre. Az egész város békés, már-már csendes, nyugodt volt, de ezzel sajnos el is veszítette azt a nyüzsgő, zsúfoltsággal teli lendületet, ami az igazi hangulatát adta.

rendorok.jpg

A változás az árakban is megmutatkozott. A közlekedéstől az ételek árain át, az apró ajándéktárgyakon keresztül, minden drágább kicsit a korábbi évekhez képest. Az éttermek is árat emeltek, de van, ahol az adagok lettek kisebbek ugyan azért az árért. A bazárban viszont újra nagyobbat lehet alkudni, nagyobb kedvezményekkel lehet elhozni a kiválasztott cuccot, mint mondjuk tavaly.

A panziók, szállodák árai viszont nevetségesen alacsonyak lettek. A központban, kifogástalan minőségű hotelben, svédasztalos reggelivel már 20-25 EURO/éj áron lehet szállást találni.

Minden fronton érezhető, hogy az amúgy is legendásan kedves törökös vendéglátásra még inkább rátromfolnak. A korábbinál még jobban megbecsülik a vendéget, még kedvesebb, udvariasabb bánásmódra számítson az, aki mostanság Isztambulba látogat. Minket két olyan személyes, kellemes élmény is ért, amit nagyon sokáig nem fogunk elfelejteni.

naplemente.jpg

Mindezeket összevetve, a város semmit nem veszített korábbi fényéből és lenyűgöző szépségéből. Olyan meghatóan gyönyörű látványban, mint amikor Ázsiából Európába átnézve, a lemenő nap fénye a mecsetek sziluettjein keresztül megcsillan a Boszpoursz vízén, máshol nem lehet részünk.

Mi Isztambult továbbra is a világ legimpulzívabb városának látjuk, ahova terveink szerint még idén év végén újra visszatérünk… 

Mint tudjátok, blogunk célja, hogy főként a török sorozatok helyszínein keresztül mutassuk be Isztambult. Ha te is szeretnél így utazni, gyere velünk! Következő sorozathelyszín túránk részleteit itt találod!

Gyere, kövess minket a  facebook-on   instagramon, pinteresten és youtube-on is!

Szólj hozzá

Isztambul blogazin Istanbul terrorveszély isztambulban török turizmus