2016. júl 25.

Megtört szívek forgatás helyszínei -Dilara háza!

írta: PERA
Megtört szívek forgatás helyszínei -Dilara háza!

A Paramparca -Megtört szívek sorozat fő helyszíne:


Kandilli, az isztambuli elit lakhelye.


A Paramparca sorozat szegény sorsú Gülserenjével ellentétben,
a dúsgazdag Gürpinar család a Boszporusz ázsiai partján, a két Boszporusz híd között elterülő Kandilli-ben, egy hatalmas oszmán kori kastélyban él…

 1_14.jpg

Számos erdő és ősfákkal övezett park jellemzi ezt a vidéket, ahol turistaként is érdemes hatalmas sétákat tenni, élvezni a friss levegőt és persze a boszporuszi kilátást. A kerület atmoszféráján azonnal érezhető, hogy gazdagabb környéken járunk.

A meredek hegyoldal és a vízpart között futó keskeny főút mentén magas kőfalak mögött egymást érik a yalik, vagyis az oszmán kori faházak, villák, kastélyok.

Ezek a hagyományosan fából épült villák az Oszmán Birodalom korszakában nagyon népszerűek voltak és ma is a gazdagság jelképei. A gazdag polgárok építették maguknak és főként nyári rezidenciaként szolgáltak. A mai yalik főként a XVIII., XIX., némelyikük pedig a XX. század elején épültek és a helyi táj fontos látnivalóiként, a történelemi idők őrzőjeként állnak a Boszporusz partján.

 2_9.JPG

Bejáratuk a főúton található, ám a magas kerítések mögé csak néhány résen keresztül leskelődve láthatunk. A villák a telek alján, közvetlenül a Boszporusz partján épültek, a homlokzataik a víz felé tájoltak.

4_10.jpg

Azért mi igyekeztünk bekukucskálni némelyiknek az udvarára.

kukucs.JPG

Finoman megmunkált fából épültek, az építtetők nem spóroltak a díszítéssel. Ezek a víz felől bájos képet mutató kastélyok, szinte egytől egyig saját mólóval és a villa aljába épített csónakházzal rendelkeznek.  A bútorok kézzel készültek, a dekorációval pedig kifejezték a család vagyonát, a társadalomban elfoglalt helyét, valamint kapcsolatait.

A vízparti kúriák hatalmas titkokat őriznek, melyekre soha nem derült fény.

Mivel a rezidenciák gazdag és híres polgárok tulajdonában álltak, a zárt ajtók mögött a történelem során olyan események tanúi lehettek, mint ármány, viszálykodás, romantika, és a hatalomért folytatott állandó viaskodás. Akár egy szappanoperában! Nem véletlen választja a török filmgyártás igen sűrűn forgatási helyszínül ezen villák valamelyikét.

Több mint 620 palota, kastély és pavilon található Isztambul partjain, köztük néhány a Herceg-Szigeteken.

3_6.JPG

Jelenleg ezek Isztambul elit ingatlanpiacának részét képezik és van köztük olyan, amit a világ legdrágább lakóépületei között tartanak számon
. Bárki, aki azt képzeli, hogy ál vásárlóként megtekintheti belülről a villákat, az téved. A tulajdonosok csak a legrangosabb ügynökök által értékesítik ingatlanjaikat és alaposan átvizsgálják a potenciális vásárló anyagi helyzetét és társadalmi státusát. Alkalmanként a tulajdonos ragaszkodik az anonimitáshoz az értékesítés során, a pletykák elkerülése végett. Sokszor a végső megállapodás a tulajdonos és a vevő között titokban zajlik.

Szintén itt, Kandilli dombjain magasodik az Oszmán Birodalom korában épült első leány iskolák egyike is. A patinás épület jelenleg középiskola, de rendezvényközpont és filmforgatások helyszíne is egyben.

Kandilli hegyoldalában van a híres Csillagvizsgáló Központ is, ez a Kandilli Obszervatórium és Földrengés Kutató Intézet.  Az intézményt 1868-ban alapították, mely eredetileg az időjárás előrejelzését és a pontos idő mérését szolgálta.

Számunkra Kandilli legérdekesebb épülete azonban az a csodaszép yali, amely a Paramparca (Megtört szívek) című sorozatban a Gürpinar család otthonául szolgál.

 12809757_789546227817832_8085668522902280075_n.jpg

Az Edip Efendi Yalisi  a Boszporusz legkeskenyebb pontjára épült, ahol a víz áramlatai a legerősebbek.  
A kastély az Oszmán Birodalom egyik nagy tiszteletben álló kormánytisztviselőjéről kapta a nevét. 
A XIX. század elején, neo-klasszikus stílusban épült hatalmas villának csak a kertje 1000 nm.

A kétszintes palotához hatalmas vendégfogadó szalon, valamint csónakház és pinceszint is tartozik. A Boszporusz parti villák közül az Edip Efendi Yalisi az egyik, amely 39 méter hosszú nyitott teraszával a legközvetlenebbül érintkezik a Boszporusz vízével. 

Az egyik forrás szerint a villa első tulajdonosa Muammer Pasa volt, később pedig Kani Pasa tulajdonába került. A későbbi tulajdonosok többször átépítették a palotát, ügyelve azonban arra, hogy ne veszítse el korabeli jellegét és illeszkedjen a Boszporusz látképébe is. Belső tereit és berendezését európai stílussal ötvözték. 

13051608_817814524991002_6306992894588197385_n.jpg

A kastély egyik tulajdonosa, Ugur Mengenecioglu, aki az 1980-as években politikus volt, vesztegetési botrányba keveredett, ekkor kapott a rezidencia először nagyobb figyelmet.

A palota egyes szárnyait belső függő folyosók kötik össze, különlegessé téve ezzel a tereket. A 100 nm-es társalgó szalon ideális fogadások, partik rendezésére.  Hatalmas kertjét szökőkutak, sziklakertek díszítik. 
Délnyugati szárnyánál egy kutat építettek az első tulajdonos, Mehmet Pasa emlékére.

Napjainkban a yalik többsége szálloda, nagykövetség, magántulajdon vagy az Isztambuli Turisztikai Társaság tulajdonában áll. Több vízparti villát láthattunk már török sorozatokban.  Szinte nem tudunk olyan sorozatot mondani, amiben ne bukkant volna fel valamelyik yali. 

A filmben gyakran elhangzik Hazal szájából, hogy mennyire fontos neki a villa, az ottani luxus körülményeket biztosító életmód. S bár az életben nem minden a pénz, tegyük a szívünkre a kezünket, melyikünk az, aki nem örülne, ha a naplementét a Boszporusz megcsillanó vízéről nézhetné, mindezt a saját kastélya ablakából...

A Boszporusz túra alkalmával ti is megcsodálhatjátok ezeket a mesés épületeket!

 

Ne hagyjátok ki!

Kövess minket a  facebook-on   instagramon  pinteresten és youtube-on is!

 

Szólj hozzá

isztambul Boszporusz Török sorozatok paramparca megtört szívek isztambuli forgatási helyszínek török sorozatok forgatási helyszínei megtört szívek forgatási helyszínei paramparca forgatási helyszínek kandilli