2016. jan 25.

Törökország fővárosa, ANKARA!

írta: PERA
Törökország fővárosa, ANKARA!

Ankara, a törökök fővárosa

Ha Törökország fővárosa kerül szóba, sokaknak még mindig Isztambul ugrik be, pedig Törökország fővárosa az Isztambultól mintegy 600 km-re fekvő Ankara. Ankarát a köztársaság kikiáltása után, 1923-ban nevezték ki fővárossá, mert sokkal biztonságosabb, védhetőbb az elhelyezkedése, mint Isztambulé.

dscn6816.JPG
Az elmúlt 90 évben, a korábban kis faházakból álló, teljesen átlagos kisváros, Istanbult követve óriási metropolisszá alakult. A város mai arculatát adó épületek mindegyike a modern korban épült, így hiába is keresnénk, Ankarában nem találnánk az Istanbulra jellemző több száz éves mecseteket sem. Azon kívül, hogy itt is törökök élnek és persze törökül beszélnek, nem sokban hasonlít a két város egymásra. Ankara egy közel 5 millió lakost számláló modern nagyváros, tele égig érő, új építésű házakkal, lakóparkokkal, irodaházakkal. 

dscn0262.JPG

Az emberek és a mentalitás persze itt is ugyan olyan, mint a turisták által közkedvelt Isztambulban.
Ankara utcáin is sok segítőkész emberrel találkozhatunk, akik mindig készek egy jó beszélgetésre. Itt is megtaláljuk a naponként eltérő kínálatú piacokat, a számtalan modern üzlet mellett a helyiek még mindig inkább a piacok hangulatát választják. 

dscn6854.JPG
Mivel Ankarában nagyon kevés látványosság van, ezért sokan unalmasnak titulálják. Mi azt mondjuk, hogy egy kifejezetten élhető, biztonságos, rengeteg zöld parkos résszel rendelkező, kellemes várost ismertünk meg benne.  Tavakkal körülvett piknikező helyek, jól felszerelt sportpályák azok, amik a kikapcsolódást segítik. Az épületek újak, az utak és az infrastruktúra tökéletes.

dscn0302.JPG

Ankarát emlegetve mindenképpen meg kell említenünk Mustafa Kemal Atatürk nevét, akinek a török nemzet a Török Köztársaság megalapítását köszönheti. Az ő érdeme, hogy Törökország elindult a nyugatias fejlődés útján. A törökök atyjaként nevezett Atatürk 1938-ban hunyt el, tiszteletére egy olyan domb tetején emeltek mauzóleumot, ahonnan belátni egész Ankarát.

dscn0327.JPG
A tiszteletet sugárzó, monumentális Atatürk Mauzóleumhoz (Anıtkabir-ba) természetesen minden turista ellátogat. A mauzóleumhoz vezető út elején a török nép erejét szimbolizáló szoborcsoportot láthatjuk, majd az oroszlánszobrokkal szegélyezett út következik, melyet fegyveres őrök vigyáznak. A szárazföldi, tengerészeti, valamint légierőt képviselő egyenruhások látványa önmagában is érdekes, ha pedig szerencsénk van, még látványos őrségváltásukat is megnézhetjük. Ha a mauzóleumban valamilyen ceremónia zajlik, felcsendül egy zene, amelynek hallatán mindenki megáll, így fejezve ki tiszteletét.

dscn0348.JPG

Az emlékmű előtt egy hatalmas tér helyezkedik el, ahol a különböző állami ünnepségeket tartják. Innen tényleg csodálatos látvány tárul a városra. A teret árkádok és oszlopok szegélyezik. Robosztus, tekintélyt parancsoló épületegyüttesről van szó, mely egy múzeumba vezet. Mielőtt a múzeumba lépnénk Atatürk koszorúkkal és virágokkal körülvett márványkoporsóját láthatjuk. A nagy török vezetőhöz kicsit még közelebb kerülhetünk, ha megnézzük az itt kiállított személyes tárgyait.

dscn0317.JPG

dscn0311.JPG

dscn0312.JPG

Ankara másik látványossága a Kocatepe Camii. A város központjából Kızılayból akár gyalog is elsétálhatunk a Kocatepe negyedbe, ahol a klasszikus oszmán építészeti stílusban épült, hatalmas cami áll.

dscn0336.JPG
A mecset 20 éven keresztül, 1967 és 1987 között épült. Már korábban, 1945-ben pályázatot hirdettek megépítése érdekében, de egyetlen egy pályaművet sem találtak megfelelőnek, így a munkálatokat elhalasztották.
A hatalmas, csodálatosan szép mecset elhelyezkedéséből kifolyólag Ankara számtalan pontjáról jól látszik. A Kocatepe Camii túlzás nélkül az iszlám építészet egyik remekének számít. A monumentális méretű, hófehér, belül gazdagon díszített mecset fantasztikusan szép látványt nyújt. Aki Ankarában jár mindenképpen látogasson el ide.

dscn7559.JPG
dscn7579.JPG
dscn7672.JPG

Ankara ULUS kerületében található még egy, a turisták érdeklődésére is számot tartó látványosság, ez pedig a vár és annak környéke. Ankara legrégibb kerülete ez, ahol a Haci Bayram Camii is található. Ez a kerület Ankara régi hangulatát idézi, konzervatív, régi épületekkel teli negyed, az az ember érzése, mintha egy másik városban járna.

dscn7057.JPG

A Haci Bayramot körülvevő régi falusi házakat gyönyörűen, a korabeli stílusnak megfelelően építették újjá az elmúlt évben. A házakat övező utcák és a cami melletti park is megújult, közepén szökőkúttal. A cami igazi zarándokhely, mindig nagyon sokan látogatják, a pénteki közös ima idején a hozzá tartozó hatalmas külső terület is megteli imaszőnyegekkel és rajtuk imádkozó hívekkel. Páratlan hangulatú, kivételes atmoszférájú hely, ahol egyszerre van jelen a régi időket idéző konzervatív életforma és egy immár gyönyörűen, ámde korabeli stílusban felújított környezet.


dscn3807.JPG

dscn3817.JPG

Mi hálásak vagyunk, amiért többször járhattunk Ankarában, megismerhettük téli és nyári hangulatát, és bepillantást nyerhettünk Törökország fővárosának mindennapjaiba.


Gyere, kövess minket a  facebook-on,  instagramon,  pinteresten és youtube-on is!

 

Szólj hozzá

főváros Törökország Ankara Atatürk blogazin Törökország fővárosa Kocatepe cami Haci Bayram cami Anitkabir