2016. jan 15.

Török sorozatok forgatási helyszínei!

írta: PERA
Török sorozatok forgatási helyszínei!

Végtelen szerelem, Seherezádé, Kuzey Güney...

Çengelköy már számos filmforgatás szemtanúja volt!


Çengelköy  egy nagyon helyes kis település Isztambul ázsiai partjai mentén, Üsküdar kerületében
. Elsősorban lakóövezet, ahol számos kastély épült, még az oszmán időkben.


18.jpg

A VI-században Çengelköy kikötőjét Sophianainak nevezték, a közelben álló palota okán, amit II. Justin épített a hitvesének, Sophiának. A Çengelköy név jelentése horog falu, és valóban, a falu egy éles kanyar alakban fészkelte be magát a Bosphorus partjára.

A település nevének eredetét legendák övezik. Egyik szerint Cengelköy névadója egy oszmán admirális volt, akit Çengeloğlu Tahir Pasának hívtak és a vízpartra építtette a kastélyát. A másik szóbeszéd szerint a település neve egy perzsa szóból ered, a çenkarból, melynek jelentése tarisznyarák, a Boszporuszban lévő bőséges mennyiségű halfélére utalva.

Akárhonnan is a név, lényeg, hogy Çengelköy egy nagyon szerethető, édes kis település, amit a török sorozatok készítői is előszeretettel használnak forgatási helyszínként. Itt volt pl. Seherezad irodája a Binbir Gece-ből (Seherezádé), de Kuzey és Ali is sűrűn sétálgatott Cengelköy partjainál, hogy megvitassák életük aktuális eseményeit (Kuzey Güney). És a legújabb kedvenc, a Kara Sevda (Végtelen szerelem, amit szorgalmas önkénteseknek köszönhetően feliratozva nézhetünk) is itt, Cengelköyben forog.

 

A település folyamatosan fejlődik, 2015-ben nyitott meg a Mehmet Cakir Kulturális és Sportcentrum, 6 belső zárt terű medencével és a part legnagyobb sport komplexumával.

20.jpgCengelköy híres kis méretű, különleges ízű uborkájáról is, amit szezonban hatalmas halmokban árulnak az utcák mentén.

A legegyszerűbben Üsküdarból, a kikötővel szemben lévő buszmegállóból induló 15-ös buszokkal tudunk eljutni ide, 20-25 perc alatt. Szívből ajánljuk a Beykoz felé közlekedő dolmusokat (iránytaxi) is, mert elképzelhető, hogy dugó esetén ők alternatív útvonalakat választanak és így van esélyünk megismerni olyan helyeket is ahova amúgy biztos nem jutnánk el. Mi is egy ilyen dolmus út során száguldoztuk körbe Cengelköy zegzugos, dimbes-dombos részeit.

A dolmus, kikerülve a parti dugót, felvitt minket mindenféle kacskaringós, meredek utakon, ahonnan pompás látványban volt részünk. Láttunk fényűző palotákat, villákat,  új luxus lakóparkokat, meredek hegyoldalba épült temetőt, és természetesen elképesztő panorámát. Ha a normál buszjárattal megyünk, felfoghatjuk ázsiai városnéző buszos kirándulásként is, ahol végig látjuk  a Boszpoursz partján nyüzsgő életet, horgászokat, fürdőző fiatalokat,  hangulatos parkokat, fényűző yalikat, romos, történelmet idéző épületeket.

Tipp: Érdemes egyik irányba busszal, visszafelé pedig dolmussal jönni, hogy mindkettőben legyen részünk.

A 15-ös busz 11. megállója Çengelköy. Amint megérkezünk, élettel teli, színes, nyüzsgő városrészben találjuk magunkat. A parti főút tele van kis üzletekkel, régi mesterségek művelőivel és persze rengeteg berber-rel (borbély). A lakóházak inkább a hegyoldalba épültek, a part menti részeken folyik az üzleti élet.  A kikötők hangulatos kis kávézókkal, családi teakertekkel, éttermekkel, sikátoros hangulatos utcákkal vannak tele. Hétvégente még 11 órakor is tele vannak a családi teázók, ahol a helyiek a legnagyobb nyugalomban fogyasztják el közös reggelijüket, miközben a Boszporuszon ringatózó csónakokat nézik. Árad belőlük a nyugalom, a vidámság, az élet egyszerű élvezete, a mindennapi örömök tisztelete. Isztambuli utazásaink kedves emléke, ahogyan átragadt ránk is ez a nyugalom, és a teánkat szürcsölgetve, böreket és simitet nyamnyogva eszegettünk egyetlen turistaként közöttük.


Gyere, kövess minket a  facebook-on   instagramon  pinteresten és youtube-on is!

Szólj hozzá

seherezade Boszporusz Kuzey Güney Tűz és Víz Török sorozatok forgatási helyszínek török sorozathelyszínek török sorozatok forgatási helyszínei kuzey güney forgatási helyszínek