2015. dec 23.

Hogyan jussunk el Isztambulban a reptérről a belvárosig?

írta: PERA
Hogyan jussunk el Isztambulban a reptérről a belvárosig?

Isztambul egy hatalmas metropolisz, óriási távolságokkal. A közlekedés még annak is fejtörést okozhat néha, aki többször járt már ott. Két reptere van, az európai oldalon lévő Atatürk, valamint az ázsiain lévő Sabiha Gökçen.

Mióta írjuk a blogot, az egyik leggyakrabban vitatott kérdés, hogyan-mivel is érdemes a reptérről a városig bemenni. Nyilván más-más szempontokat mérlegel az ember, ki-ki pénztárcájához mérten. Ha az ár a legfontosabb tényező, akkor a tömegközlekedés, ha a kényelmet és azt nézzük, hogy véletlen se tévedjünk el a szállásunk keresgélése közben, akkor pedig a transzfer a jó választás.

Lássuk a lehetőségeket!

Mivel a Wizzair és a Pegasus járataival utaztok legtöbben, így először nézzük az ázsiai oldalon lévő Sabiha Gökçen repülőtérről lévő variációkat.

Attól függően, hol van a szállásunk több lehetőség közül választhatunk.

SABIHA GÖKCEN REPTÉRRE ÉRKEZVE:

Sabiha Gökçen repülőtérről a történelmi városnegyedbe; Beyoğlu városrész Karaköy, Galata Taksim és Cihangir negyedébe két útvonalon is eljuthatunk.

 1. Havataş buszjárattal a Taksim térig

  Ha Taksim és Cihangir negyedbe igyekszünk, ez kényelmes és közepesen olcsó megoldás. A csomagokat a busz aljába pakolják, mindenkinek ülő helye van.
  Forgalomtól függően másfél óra alatt ér a busz reptérről a Taksim térig.
  A járatok fél óránként, minden egész és fél órában indulnak.
  A jegy ára 15 TL (líra)
  Havataş menetrend: http://havatas.com/

 havatas.jpg

Ha szállásunk a történelmi városnegyedben (Sultanahmet), Galata vagy Karaköy negyedekbe van, akkor miután a Havatas-sal megérkeztünk a Taksim térre, utazzunk tovább a Funikülerrel (föld alatt közlekedő sikló) Kabataş-ig.

p1020473.JPG

Kabatas-ból a T-1 villamossal az alábbi megállóknál szállhatunk le, attól függően, hol van a szállásunk: Karaköy, Eminönü, Sirkeci, Gülhane, Sultanahmet, Çemberlitaş, Beyazıt-Kapalıçarşı, Laleli.

(Kabatas a T1 villamos végállomása, innen tehát csak egy irányba indulnak a villamosok, így nem kell attól tartani, hogy rossz irányba szállunk fel.)

T-1 villamos menetrend: http://www.istanbul-ulasim.com.tr/rayl%C4%B1-sistemler/t1-kabata%C5%9F-%E2%80%93-ba%C4%9Fc%C4%B1lar.aspx

Ha szállásunk a Galata negyedben van, a villamosról Karaköy megállónál szálljunk le, és a Tünellel (szintén a föld alatt közlekedik) menjünk fel.

p1410709_1.JPG

 1. lehetőség: Sabiha Gökcen reptérről az E-11 busszal Kadıköy kikötőig.

  Az E11- es busz a város által üzemeltetett buszjárat, ide tehát érvényes az Istanbul kártya (akbil) 
  Ez a legolcsóbb megoldás, de egyben a legkényelmetlenebb is. Itt a csomagoknak nincs külön hely és az sem garantált, hogy le tudunk ülni.

  E-11 busz menetrend: http://www.iett.gov.tr/tr/main/hatlar/E-11/SAB%C4%B0HA%20G%C3%96K%C3%87EN%20HAVAL%C4%B0MANI%20-%20KADIK%C3%96Y-%C4%B0ETT-Otob%C3%BCs-Sefer-Saatleri-ve-Duraklar%C4%B1

 

Kadiköy az ázsiai oldalon van, így onnan hajóval tudunk az európai oldalra átjutni Kabataş, Eminönü vagy Karaköy kikötőbe. (utóbbi kettő a Galata híd két lábánál van) Onnan a már említett T-1 villamossal menjünk tovább!

Ha Taksim vagy Cihangir negyedben van a szállásunk, Kabataş-ból a Fünikülerrel a Taksim térre juthatunk.

Előfordulhat, hogy szélsőségesen rossz időben nem járnak a hajók, ekkor hatalmas dugók alakulhatnak ki a városban. Legoptimálisabban a föld és a Boszporusz alatt közlekedve kerülhetjük ki a dugókat.
A Sabiha Gökçen repülőtérről a Sirkeci-re (a történelmi városnegyed közvetlen közelébe) METRO-val is eljuthatunk. A Sirkeci-nél pedig átszállhatunk a T-1 villamosra.

Vagy az E-11 busszal menjünk Kadıköy kikötőig. Majd M4 metróval Ayrılık Çeşmesi megállóig (egy megálló), és onnan a Marmaray metróval Sirkeci megállóig. Ha szállásunk a Yenikapı közelében van, menjünk el a Yenikapı megállóig.

M2 metró: http://www.istanbul-ulasim.com.tr/rayl%C4%B1-sistemler/m2-yenikap%C4%B1-%E2%80%93-hac%C4%B1osman.aspx

M4 metró: http://www.istanbul-ulasim.com.tr/rayl%C4%B1-sistemler/m4-kad%C4%B1k%C3%B6y-kartal.aspx

Marmaray metró: http://www.marmaray.gov.tr/

 

ATATÜRK REPTÉRRE ÉRKEZVE:

Atatürk repülőtérről a
történelmi városnegyedbe; Beyoğlu városrész Karaköy, Galata Taksim és Cihangir negyedébe három útvonalon is eljuthatunk. Mivel ez a repülő tér az európai oldalon vannak, így nem kell a Boszporuszon átkelnünk.

 1. M1 METRÓ és utána a már említett T1 villamos. A METRO-ról a T-1 villamosra két helyen is átszállhatunk. Zeytinburnu és Aksaray megállóknál. Érdemes Zeytinburnu-nál átszállni, mert Aksaray megállótól messzebb van a T1 villamos Yusufpaşa megállója.
  (http://www.istanbul-ulasim.com.tr/rayl%C4%B1-sistemler/m1-hatt%C4%B1-aktarma-istasyonlar%C4%B1/m1-aksaray.aspx )

M1 metró megállói: M1 Atatürk Havalimanı, Şirinevler, Zeytinburnu, Merter, Otogar, Topkapı – Ulubatlı (figyelem ez nem a Topkapı palota!), Aksaray, Yenikapı.

Ha szállásunk a Yenikapı közelében van, menjünk el a Yenikapı megállóig.

   2. TH1 busz Aksaray-ig. Onnan T1 villamossal utazzunk tovább.

 1. Havataş buszjárattal elmehetünk a Taksim térig, onnan a már leírt módon utazhatunk tovább.

Mint látható, a T-1 villamos igen csak fontos közlekedési eszköz. Térképünkön megtaláljátok a megállóit csak úgy, mint a fontosabb METRÓ megállókat.

-Yenikapı Metró csomóponton átszállhatunk az M1 metróra, ami az Atatürk Repülőtérre megy, valamint

-az M2 metróra, amellyel elérhető az Istiklal caddesi (Galata környéke)

A Havatas busz kivételével az Isztambul kártya (akbil) minden említett járművön használható.

Fontos tudnivaló, hogy a Havataş buszjáratára nem érvényes az Istanbul kart. Az „E” jelzésű buszokra jó, de dupla díjat számolnak fel.

Aki a kényelemre törekszik, nem akarja a tömegközlekedési eszközökön, meredek lejtőkön húzni a bőröndjét vagy tart attól, hogy eltéved a városban, válasszon reptéri transzfer szolgáltatást. Mi a Timzan Tour-t ajánljuk, beszélnek magyarul, megbízhatóak és gyorsak. Elérhetőségük: http://isztambultranszfer.hu/

 

Utazási tervezők:

Metro és villamos járat tervező: http://web.trafi.com/?l=tr&scopeId=istanbul

Busz járat tervező: http://www.iett.istanbul/tr/ 

Egyéb utazás tervező: http://buradanoraya.com/istanbul/en/
https://sehirharitasi.ibb.gov.tr/

Metro, villamos, metrobusz megállók: http://www.metrobus-duraklari.com/


Gyere, kövess minket a  facebook-on   instagramon  pinteresten és youtube-on is!

 

Szólj hozzá

közlekedés transzfer utazási információk utazási infok Isztambuli közlekedés akbil istanbulcart sabiha gökcen reptér atatürk reptér havatas