2015. dec 20.

A káprázatos Kék mecset!

írta: PERA
A káprázatos Kék mecset!

Sultanahmet Cami, Isztambul

Megsaccolni sem lehet,  vajon hány millió fotón örökítették már meg az Isztambulba utazó turisták a fenséges Sultanahmet Camit, közismertebb nevén Kék mecsetet. 

1_9.JPG

A Kék mecset monumentális, tiszteletet parancsoló épülete, csak úgy, mint a nagy nevezetességek többsége, Isztambul történelmi kerületében, a Szultanahmet negyedben áll.  Belsejének nagy részét kék csempe borítja, innen kapta a  Kék mecset elnevezést.  

Építtetője a 14. oszmán szultánként uralkodó, fiatalon trónra kerülő és fiatalon elhunyt I. Ahmet szultán volt. A felvilágosult uralkodó  Szinán mester tanítványát,  a sokoldalú művészt, Mehmet agát bízta meg a dzsámi felépítésével. Az építkezés 1609-ben kezdődött és hét évig tartott. A türbe, vagyis I. Ahmet síremléke hét évvel később épült. Ennyi ideje volt az uralkodónak, hogy gyönyörködjön a mecsetben és a benne felhalmozott kincsekben.

3_5.JPG

Az épületkomplexumhoz egy medresze, kórház, iskola, egy közkút és az Arasta Bazár is hozzátartozott, a kórházat és a karavánszeráj épületét azonban a 19. században sajnos lerombolták. Több bizánci és oszmán épületet kellett lerombolni ahhoz, hogy a Szultánahmet dzsámi építéséhez elegendő teret nyerjenek.

4_7.jpg

A Kék mecset Törökország szerte az egyetlen olyan dzsámi, amelynek hat minaretje van. Ezek a mecset négy sarkában, valamint az elő udvar két oldalán helyezkednek el. A mecset mindenben megfelel a klasszikus oszmán mecsetépítészet szokásainak, belső díszítése azonban messze felülmúlja azt.  Az ablaktáblák és fa borítások  gyöngyház berakásos díszítése ámulatba ejtően szép.

Az izniki, birodalmi csempekészítő műhely 21 043 csempéjét használták fel a mecset belső terének díszítéséhez. A falakat borító kékeszöld csempék, a kupolák szintén kékes tónusra festett díszítései, és az összesen 260 ablakokon keresztül beszűrődő fény játéka együttesen adja meg a Kék mecset hangulatát.

5_5.JPG

A mecset belső tere nagyjából négyzetes, a kupola  magassága 43 méter, átmérője pedig nagyobb, mint az
Aya Szofiáé. A dzsámi építését követően sok állami vezető és tisztségviselő adományozott értékes ajándékokat, legfőképp kézzel írott Koránokat  a mecset számára.

8_3.JPG

A Kék mecset szomszédságában lévő, egykori lóverseny téren, a Hippodrom szélén van az Ibrahim pasa palotájában helyet kapó Török és Iszlám Művészeti Múzeum, vele szemben pedig az Aya Sofia múzeum.

 12_2.JPG

11_1.JPG

13_2.JPG

 
Gyere, kövess minket a  facebook-on   instagramon  pinteresten és youtube-on is!

 

Szólj hozzá

isztambul istanbul mecsetek nevezetességek Látnivalók Isztambul nevezetességei Isztambul látnivalói dzsámik Isztambuli látványosságok kék mecset