2015. dec 09.

Amíg nem voltál katona, nem is vagy igazi férfi...

írta: PERA
Amíg nem voltál katona, nem is vagy igazi férfi...

Törökországban még van kötelező sorkatonai szolgálat, és természetesen ehhez is, mint minden fontosabb életeseményhez egy színes hagyomány kötődik.

A bevonulást megelőző két hétben megkezdődik a mulatozás, szórakozás a leendő katona és az őt búcsúztató barátok között. A búcsú napjaiban a leendő katona nyakában piros csipke kendőt kötnek, a barátok pedig török zászlót lengetve kopogtatnak a rokonok, ismerősök ajtaján és pénzt gyűjtenek az ifjú katonának. Körbejárják a hozzátartozókat, hogy elbúcsúzzanak tőlük, akik finomabbnál finomabb ételeket készítenek és vidám hangulatban beszélgetnek a búcsúzóval.

A bevonulás előtti estén búcsú bulit rendeznek, melynek költségeit közösen fizetik. Ezen az estén hennával megfestik a bevonuló ujját, amellyel majd a fegyver ravaszt fogja meghúzni. Dobbal és zurnával (ez egy török furulya) zenélnek, és fiúk-lányok együtt táncolnak.

A nagy nap reggelén a fiú kezet csókol szüleinek, és elbúcsúzik testvéreitől is.A házból kilépve vizet öntenek utána, amellyel kifejezik, hogy olyan simán teljen el a katonai szolgálat, ahogyan a víz folyik.

viz.png

 A falu főterén, vasút vagy busz állomásokon összegyűlnek a búcsúzók. A katona az idősebbeknek kezet csókol, azok pedig az ő szemét csókolják meg, így búcsúznak egymástól. A falu népe eközben pénzt tesz a fiú kezébe. Dobszóval és hagyományos török népi tánccal búcsúznak az indulótól.

Azok a családok, akiknek fiai bevonulnak, imát mondanak és áldozati állatot vágnak közösen.
Ez az ünnepség is dobbal és zurnás zenéléssel, tánccal és vigadalommal telik. Az áldozati állatot ilyenkor azzal a céllal vágják, hogy az megóvja fiaikat, és azok épségben térjenek vissza a szolgálatból. Ugyan így, amikor a fiú hazatér a katonaságból, szintén áldozati állatot vágnak, mellyel a család kifejezi a háláját, amiért fiúk baj nélkül tért haza.

A katonai szolgálat időszaka alatt a család mindenkinek ajándékot ad, aki fiúkról hírt hoz, valamint a fiú leveleit kézbesítőnek is ajándék jár. Az 1970-80-as évekig, amikor még nem volt a házakban telefon, a szolgálat időszaka alatt a fiú leveleket írt a családjának. Ezek a levelek nagy becsben tartva, a ház legtisztább szobályában őrizték.

A szolgálat leteltével, amikor a katona hazatér, a hozzátartozók és barátok meglátogatják a családot, üdvözlik újra otthon a fiút.

A katonai szolgálat fordulópont egy török férfi életében. Utána tekintik őt érett férfinek, feleséget is csak a katonai szolgálat letöltése után kaphat.


Gyere, kövess minket a  facebook-on   instagramon  pinteresten és youtube-on is! 

 

 

Szólj hozzá

katonaság Törökország Isztambul Istanbul török szokások török hagyományok