2015. dec 05.

Isztambul leghangulatosabb kerülete, ORTAKÖY!

írta: PERA
Isztambul leghangulatosabb kerülete, ORTAKÖY!

Ortaköyben mindig hatalmas az élet, kétségtelen, hogy ez az egyik leghangulatosabb része Istanbulnak. Kumpirt és gözlemét például mindenképpen itt érdemes enni, de kihagyhatatlan program a galambok etetése is. Magokat ott a helyszínen néhány kurusért vehetünk, és már szórhatjuk is szét a madaraknak.

13_1.JPGAz Ortaköy tér nem csak a mecset gyönyörű látványa miatt népszerű, különös hangulatának köszönhetően kedvelt találkozóhely, így nyüzsgő forgatag jellemzi, különösen az esti órákban. 
A cami körül teraszos kávézók, kumpir és gözleme árusok, művészeti kirakodóvásárok várják az embereket. A parton sokan pecáznak, a Boszporusz híd alatt pedig csapatokban beszélgetnek a fiatalok.

Ha sötétedéskor érkezünk, egyszerre gyönyörködhetünk a kivilágított Ortaköy dzsámiban, a Beylerbeyi palotában és a Boszporusz híd fényárban úszó látványában.

A hely különös atmoszféráját erősíti, hogy az Ortaköy dzsámi közvetlen a víz partján áll, a Boszporusz híd és a trendi rendezvényközpont, az Esmya Sultan Yalisi mellett, úgyhogy egy gyönyörűen fényképezhető, valóban különleges helyszínnek mondható, ahol megszámlálhatatlan mennyiségű selfie készült már.  

3_3.JPGTörökországban számtalan csodaszép mecsettel találkozhatunk, közülük nagy kedvencünk az ámulatba ejtően gyönyörű Büyük Mecidiye Camii, vagyis Ortaköy dzsámi. A páratlan hangulatú mecsetet többéves felújítási munkák után, 2014-ben adták át. Az elegáns kristálycsillárok, visszafogott pasztellszínű szőnyeg és márványfalak letisztult eleganciát kölcsönöznek a belső térnek. A vízre néző hatalmas ablakokon pedig árad be a fény. Több gyönyörű mecsetben jártunk már, de az Ortaköy dzsámi látványa sírásra késztetően megható volt.

A neobarokk stílusú mecsetet I. Abdülmecid szultán építtette 1853-ban. A cami közvetlen a Boszporusz partján van, a Boszporusz híd európai oldalán. Tekintve, hogy a dzsámi a Beylerbeyi  palotával pont szemben áll, amikor a szultánok a palotában voltak, ide keltek át a vízen imádkozni. 

Ebben a rövid videóban a mecset esti hangulatát is megnézhetitek, az ezán (imára hívás) idején.

 
Gyere, kövess minket a  facebook-on   instagramon  pinteresten és youtube-on is!


Szólj hozzá

istanbul Isztambul Boszporusz blogazin Európai oldal Isztambul nevezetességei Isztambul látnivalói dzsámik ortaköy