2015. nov 07.

Fehér ruhás kis hercegek...

írta: PERA
Fehér ruhás kis hercegek...

… sünnet, avagy a körülmetélés ünnepe

Isztambul utcáit járva nem ritka látvány, hogy fehér ruhás, kis hercegnek öltözött fiúcskákat láthatunk.

A díszes ruhába öltözött kisfiúk életében fontos esemény ez, hiszen ez férfivá válásuk első állomása, körülmetélésük ünnepe, a sünnet.

dscn2902.JPG

A körülmetélés az iszlámban vallási kötelezettség, melyet ünnepélyes szertartás keretében, jellemzően 6-7 éves korban végeznek el otthoni körülmények között, a család férfitagjainak jelenlétében.

Erre egészségügyi okokból van szükség, a körülmetélés ugyanis állítólag csökkenti a fertőzéses és a húgyúti megbetegedések számát.

A körülmetélés jelentőségét jól szemlélteti az ünnep, aminek keretében történik.  Névre szóló díszes meghívót küldenek a mehívottaknak, az ünnepeltet  hercegnek öltöztetik és ebben a pompás ruhában vonulnak végig az utcán. Hatalmas bulit csapnak, ahol jelen van az egész család és a barátok. A meghívottak aranytallért vagy pénzt ajándékoznak, amit a szülők őriznek addig, amíg a fiú meg nem nősül. 

Turistáknak különösen érdekes színfolt egy fehér ruhás kis herceggel fényképezkedni, hiszen ezáltal is hazahozhatunk valamit az iszlám kultúra jellegzetességeiből.

Természetesen nekünk is több ilyen fotónk van!

 

Gyere, kövess minket a  facebook-on   instagramon  pinteresten és youtube-on is!

Szólj hozzá

istanbul Isztambul blogazin török szokások sünnet körülmetélési ünnep török hagyományok