2015. nov 01.

Hóhérok temetője...

írta: PERA
Hóhérok temetője...

… Isztambul legszentebb kerületének sötét tika…

Isztambul leg szentebb kerületében, az Aranyszarv-öböl nyugati partján, a Karyağdı hegy oldalába épült az Eyüp temető.

3_10.jpg

Itt találhatóak az oszmán szultánok és az Oszmán Birodalom bíráinak sírjai, de itt temették el a nagy vezéreket, a magas rangú egyházi személyeket, köztisztviselőket és a parancsnokokat, valamint értelmiségieket, tudósokat, neves művészeket és költőket.


Konstantinápoly elfoglalása után, 1453-ban az oszmán törökök Eyüp Szultán sírja fölé, az ő tiszteletére, egy mecsetet építettek. Eyüp ekkor szent hellyé vált és sok neves török kérte, hogy Abu Ayyub sírja mellé temettessék.

6_2.jpg
Érdekesség:
A temető egyik legérdekesebb és leghátborzongatóbb része a „Hóhérok Sírjai". Ezek az Oszmán Birodalomban szolgáló hóhérok sírjai. Tiltott volt a hatósági személyeket köztemetőbe temetni, ezért egy külön temetkezési helyet hoztak létre számukra, az úgynevezett "Hóhérok temetőjét" (törökül: Cellat Mezarkığı).

temeto.jpg

A hóhérok holttestei mindössze két  temetőbe kerülhettek Isztambulban és ezt titokban az éj leple alatt. A kivégzett személy hozzátartozóinak megtorlásait elkerülendő, a sírokra sem nevet, sem dátumot nem írtak, azok üresen maradtak. Sajnos csak néhány hóhér sírja élte túl napjainkig.

 Mi megborzongtunk a történet hallatán!

 
Gyere, kövess minket a  facebook-on   instagramon  pinteresten és youtube-on is!

Szólj hozzá

temető isztambul istanbul Boszporusz blogazin Eyüp