2015. okt 27.

A Boszporusz túrák csúcspontja...

írta: PERA
A Boszporusz túrák csúcspontja...

 

...Isztambul leg hangulatosabb halászfalujaAnadolu Kavağı

Kétségtelen, hogy egy isztambuli utazás egyik fénypontja a Boszporusz hajótúra. Páratlan érzés a vízen himbálózó hajóról egyszerre látni az európai és az ázsiai partokat. A hajóút végállomása pedig, a Fekete tenger kapujában lévő bűbájos kis halászfalu, Anadolu Kavağı, az út csúcspontja.

1_6.JPG

Tekintve, hogy ez a kis település tényleg a turistákból él, az utasokkal teli közelgő hajókat, a part mentén húzódó haléttermekből hangos fütty és kiabálás, zászlólengetés kíséretében igyekeznek magukhoz csábítani az étterem tulajdonosok, még mielőtt egyáltalán kikötne a hajó. Ez aztán a tényleg örömteli fogadtatás!

2_7.JPG

A hajóból kilépve, elsőként persze hosszas selfie-zés következik, hiszen nem minden nap áll az ember a Fekete tenger bejáratánál!

3_8.jpg

Isztambul minden kerületének, part menti falucskájának és szigetének megvan a maga, csak rá jellemző hangulata, ami Anadolu Kavağı-ról is elmondható. Itt, a végtelen vízzel körülvett kis településen ez talán még koncentráltabban igaz.

A part menti éttermekből finom, roston sült hal illata lengi körül az embert, és persze a pincérek kedves, de rámenős invitálásának sem igen lehet ellenállni. Ha ettünk egy klassz, frissen grillezett palamutot vagy hamsit, máris indulhatunk felfedezni a falucska tényleg csodálatos, páratlan szépségét.

4_5.jpg

 Mint Isztambul annyi más  helyére, ide is bokát fogó, kényelmes cipőben érdemes érkezni, mert a falucska tetején lévő Yoros erődhöz bizony meredek út vezet felfelé. Az erődhöz vezető út neve azonban minket, magyarokat büszkeséggel tölthet el, hiszen az út neve Macar Tabya Caddesi, vagyis: Magyar erőd út. Mindenképpen érdemes a Yoros erődig felmenni, mert a panoráma egyszerűen leírhatatlan szépségű. Innen a hamarosan elkészülő 3. Boszporusz hídra is rálátás nyílik.

5_3.jpg

Néhány szó az erődről: Az erőd stratégiai jelentőségű ponton áll. Már a bizánci időkben is lakták. Falán megtalálható a Paleogosz-dinasztia jele, valamint egy igen elbizakodott mondat: „Királyok királya, aki a királyok felett uralkodik.”

Az erőddel szemben, a Boszporusz túloldalán álló Rumeli Kavağı és Anadolu Kavağı között háborús időkben láncot feszítettek ki, ugyan úgy, mint Anadolu Hisari és Rumeli Hisari, valamint a Lány Torony és a Topkapi palota között.

6_5.JPG

Anadolu Kavağı nem csak lenyűgöző természeti szépségei miatt érdekes, de a török sorozatok kedvelőinek mekkája is egyben. Olyan nagy sikerű produkciók jelenetei forogtak itt, mint a SON (Hazugságok gyűrűjében) a Binbir Gece (Seherezádé), a Kertenkele , Kollama, Üç Arkadaş és a legújabb kedvenc, a Karadayi.

feri.png

Az erőd felé vezető túra utunknak már majdnem a vége felé jártunk, amikor, rövid pihenőt tettünk az egyik kis teázóba. Nem véletlenül álltunk meg pont itt pihenni. Sokkal inkább Mahir és Feride beszélgetéseinek helyszíne volt az, ami ide csábított minket.

mahu.jpg

Ezen a szemet gyönyörködtető, végtelen panorámájú, csendes, madárcsicsergéssel teli, kellemes helyen forgatták ugyanis 3 éven keresztül, a Karadayi sorozatot.

p1190576.JPG
Azzal az atmoszférával körülvéve, annál az asztalnál ülve, ahol Mahir és Feride oly sokat beszélgetett, nos ez az érzés leírhatatlan. Itt fogynak el a szavak, beszéljenek hát helyettünk a képek…

 

Gyere, kövess minket a  facebook-on   instagramon  pinteresten és youtube-on is!

Szólj hozzá

sorozatok isztambul istanbul Törökország Isztambul Boszporusz blogazin Látnivalók Török sorozatok Boszporusz túra Karadayi Anadolu Kavagi Isztambul hangulatos halászfaluja sorozathelyszínek