2015. okt 19.

A csíkos ruhás Isztambul-i világítótorony!

írta: PERA
A csíkos ruhás Isztambul-i világítótorony!

A híres Sile-i, csíkos ruhás világítótorony!

sile.jpg

Nem tudom, ki hogy van vele, de engem gyerekkorom óta erős vonzalom fűz a világítótornyokhoz. A lakásomban mindenhol világítótornyokat ábrázoló hangulatos kis csecsebecsékkel vettem körül magam. Fénykép és mécses tartókon, faliképeken, órákon és képeslapokon, a lakás számtalan pontján világítótornyok néznek vissza rám. 

Így természetes volt, hogy az egyik istanbul-i utazásunk során ellátogatunk Silé-be, a Fekete-tenger partján húzódó kis városkába, ahol a világ 2. legnagyobb, még ma is működő világítótornya áll.

Nekünk, mint a török sorozat helyszínek felkutatásában éllovasoknak, ennek a helynek a felkeresése már – már kötelességünk volt, hiszen itt, ebben a varázslatos környezetben játszódik az EZEL záró kulcsjelenete is.

sile3.jpg

A világítótorony a Fekete-tenger nyugati partjainál fekvő kis város, Sile szikláin áll. Az oszmán I. Abdülmecid Szultán építtette, aki 1839. és 1861. között uralkodott. Az 1860 óta működő tornyot francia mérnökök tervezték.

A hasáb formájú, 8 szögletű, impozáns, fekete - fehér csíkos torony 19 méteres magasságban emelkedik egy, a tenger fölé kinyúló szikla csúcsára. Köré galériát, mellé pedig hozzá illő kis kőházat is építettek.

Világítását 1968 óta elektromos áram szolgáltatja, a kezdetekben pedig kerozin biztosította.  A világítás fokális magassága 60 méter. Világító sugara 37 km-es távolságig ér el, és 15 másodpercenként másfél percig fehéren villog. A villogást egy hatalmas láncon lévő zuhanó súly biztosítja, mely két óránként éri el a világítótorony alját.

Folyamatos működését egy toronyőr felügyeli, aki felhúzza a láncot. Napjainkban a Török Parti Őrség üzemelteti, „TUR-046”-os kód alatt tartják nyilván, hívójele pedig a TC2SLH.

Megépülésének 150. évfordulóján, 2010-ben, a helyi önkormányzat nagyszabású ünnepségsorozat keretében újra felavatta a Sile-i világítótornyot. Avató ünnepsége alkalmából felöltöztették fekete - fehér csíkos, könnyű pamutból készült „Sile ruhába”. 2010. július 24-én megnyitották a nagyközönség előtt, mint történelmi helyszínt. A tenger fölé büszkén magasodó világítótornyot bélyegen is megörökítette a Török Posta.

sile4.jpg

Igaz bár, hogy Isztambultól mintegy másfél órás buszút során juthatunk Silébe, mégis azt mondjuk, érdemes ezt az utat megtenni, hogy ezt a helyes kis várost, annak csodás világítótornyát, és egyben az EZEL című sorozat végkifejletének helyszínét egyszerre láthassuk!  

 

Gyere, kövess minket a  facebook-on   instagramon  pinteresten és youtube-on is!

Szólj hozzá

világítótorony istanbul fener ezel Isztambul blogazin Isztambuli látnivalók Isztambul látnivalói Török sorozatok sile ezel helyszín török sorozathelyszínek