2015. okt 12.

Diplomáciai körökig jutott a Szulejmán sorozatért rajongók híre!

írta: PERA
Diplomáciai körökig jutott a Szulejmán sorozatért rajongók híre!

Találkozás Şakir Fakılı nagykövet úrral

Kétségtelen, hogy kis hazánkban tombol a török sorozatokért, azon belül is leginkább a Szulejmánért való rajongási láz. Korábban írtunk már róla, hogy a közösségi oldalakon bizony több ezer főt is számlál egy-egy rajongói csoport létszáma, akik közül sokan napi szinten beszélgetnek egymással. A török sorozatok tehát tagadhatatlanul közösségformáló erővel bírnak, ismeretségek, barátságok és fontos találkozások alakulnak általuk.

nagyk.jpg

 Egy ilyen, igen fontos találkozóra került sor múlt pénteken, amikor is a Szulejmán Magyar Nyelvű facebook csoport meghívást kapott Şakir Fakılı nagykövet úrtól és feleségétől egy ismerkedő beszélgetésre, a Yunus Emre Kulturális Központba.

nagyk3.jpg

A kellemes hangulatú, teázással egybekötött találkozó során Nagykövet úr beszélt a hazánk és Törökország között egyre erősödő diplomáciai, valamint kulturális kapcsolatokról és kiemelte, hogy a sorozatok szintén hozzájárulnak ehhez a folyamathoz. Megfigyelhető tendencia, hogy ezen filmeknek köszönhetően egyre többen érdeklődnek a török kultúra, Törökország és persze a török emberek iránt.

Ezzel mi csak egyetérteni tudunk, hisz e blog íróit is egy sorozat hozta össze, és e sorozat hatására lettünk „szerelmesek” Isztambulba.

Nagykövet úr beszélt továbbá a Szigetvár közelében található Török-Magyar Barátság parkról, valamint a Szigetvár közelében lévő ásatásokról, melynek célja I.Nagy Szulejmán (Kanuni Sultan Süleyman) türbéjének felkutatása.

Jövőre lesz I.Nagy Szulejmán (Kanuni Sultan Süleyman) és Zrínyi Miklós Hadvezér halálának 450. évfordulója. Ezen évforduló alkalmából nagyszabású megemlékező ünnepségeket szerveznek török, horvát, és magyar részvétellel, melyre a találkozó résztvevőit is meghívták. Mint azt a Nagykövet úr elmondta, a két egykor egymással szemben álló nép mostanra barátságot kötött egymással és a török emberek testvérként tekintenek a magyarokra.

nagyk2.jpg

A beszélgetésnek helyet biztosító Yunusz Emre Kulturális Központ második születésnapját ünnepli, melynek alkalmából Gaziantep városát mutatta be az elmúlt hétvégén. Megkóstolhattuk a világ legfinomabb pisztáciáját és az ebből készült baklavát. Megcsodálhattuk népművészetét, és filmet nézhettünk Zeugma csodálatos mozaikjairól, amik korban és szépségben felveszik a versenyt a Pompei leletekkel.

Hálásak vagyunk érte, hogy  Nagykövet úr figyelmet szentelt nekünk, a Yunus Emre Intézetnek pedig köszönjük a találkozó helyszínének biztosítását!

 

Gyere, kövess minket a  facebook-on   instagramon  pinteresten és youtube-on is!

Szólj hozzá

isztambul Szulejmán blogazin Török sorozatok Szulejmán sorozat yunus emre