2015. okt 11.

Isztambul ázsiai központja, Kadiköy!

írta: PERA
Isztambul ázsiai központja, Kadiköy!

A turisták többsége szinte egyáltalán nem, vagy csak alig valamit néz meg Isztambul ázsiai oldalából. Az utazási irodák néhány naposra tervezett programjaiban erre persze nem is lenne idő. Ezért érdemes inkább az egyénileg szervezett utazások mellett dönteni, hogy minél több mindent megismerhessünk ebből a sokszínű városból, hiszen Isztambul ázsiai oldalán is számtalan élmény vár ránk!

Kadıköy:

Ha nincsenek napjaink, hogy bejárjuk az ázsiai rész minden szegletét, az európai központtól hajóval csupán 10-15 perc alatt elérhető, az ázsiai oldal központjának számító Kadıköybe azért mindenképpen menjünk át!

1_7.jpg

Itt egyszerre találkozhatunk a tradicionális és a legmodernebb életformával. Kadıköy lakónegyed és kereskedelmi központ is egyben, óriási nyüzsgéssel, zsúfolt utcákkal, rengeteg üzlettel és mindenféle piaccal. Ezeken a piacokon elvétve találkozunk turistákkal, annál inkább bőséges kínálattal. Úgy is fogalmazhatnák, hogy ami Kadiköyben nem kapható, az nincs is.

A hajóból kilépve, a kikötőtől alig néhány tíz métert kell sétálnunk és máris egy szemet gyönyörködtető frissességeket kínáló piacokon találjuk magunkat. Gyönyörűen kipakolt zöldségek - gyümölcsök, számtalan halfajta, sajtok, piros-fekete-zöld töltött olíva bogyó, szárított paradicsom és padlizsán füzérek várják a vásárlókat.  

2_4.jpg

3_7.jpg

A nyüzsgő piacot övező utcák éttermeiből kiáradó ételek illata, a kávézók frissen darált  kávéinak aromája, az árusok kiabálása, a vásárlók alkudozásai teszik élővé, a kadıköyi piacozás élményét. Az egész atmoszférán érezhető, hogy ez a törökök valódi élete, itt nem a turistáknak műsorozó bazárok árusaival találkozunk, itt belekóstolhatunk a mindennapi kereskedésbe.

4_4.jpg

A labirintusszerű utcákban fűszerüzletek, halárusok, pékségek, cipész és régiségüzletek sorakoznak, de utcai cipőtisztítókkal is találkozhatunk. Kávézókból, teázókból, édességárusokból és éttermekből sincs hiány, ahol mindig nagy a forgalom, így könnyen szóba elegyedhetünk a helyiekkel. 

Kadıköyben persze nem csak piacok vannak, elegáns, különleges és egyedi termékeket kínáló üzletekben is vásárolhatunk. Személyes kedvencünk az a kisbolt, ahol kézműves csecsebecséket, egyedi vászon táskákat és pólókat, különleges kis dobozkákat és noteszeket lehet kapni. De nagyon klassz, egyedi tervezésű Isztambulos táskák, pólók és cipők közül is válogathatunk.  

5_2.jpg

6_4.JPG

Kadıköy központi részén a Bahariye Caddesin kis veterán villamos jár, hasonló ahhoz, mint ami Beyoğluban, az Istiklal Caddesin  közlekedik.  Ha valaki attól félne, hogy eltéved, elég ha végig gyalogot a sínek mellett, ezzel gyakorlatilag körbe tudja járni Kadiköy lényeges részeit.

7_2.jpg

 

A látványosságok kedvelői sem csalódnak Kadiköyben, ha csak sétálnánk-nézelődnénk akkor is bőven van látnivaló itt.

A Bahariye Cadessin megcsodálhatjuk például a Süreyya Operaházat, melyet 1927-ben adtak át. A hajóról is jól látszik, de a kikötőből néhány perc alatt át  is sétálhatunk a Haydarpasa vasútállomásig, amely az ázsiai oldal fő pályaudvara.

8_2.JPG

A csodás látványt nyújtó monumentális épület egykor Európa legfőbb keleti összeköttetése volt. A török sorozatok alkotóit is megihlető gyönyörű épületről itt olvashatsz bővebben. 

 Ha flancos kávézóba vagy étterembe ülnénk be, akkor a Moda városrészben sétálgassunk, itt egymást érik a trendi helyek. Nem kizárt, hogy itt egy-egy török hírességgel is összefuthatunk, mert tényleg népszerű ez a rész.

10_1.jpg

Ha pedig csak sétálgatnánk, akkor menjünk le egészen a partig, itt ér véget a kontinens. A Moda Park a török fiatalok kedvenc találkozó helye, az  ORR-ként emlegetett sziklákról pedig  páratlan élmény a nyílt vizet szemlélni.

11_1.jpg

A shoppingolni vágyók fellegvára is itt, Kadiköyben van. A Bagdat Caddesi több kilométer hosszú, emellett számtalan mellékutcába ágazó bevásárló negyed, ahol minden nagy márka képviselteti magát. Itt nyoma sincs a piaci hangulatnak, itt a modern életforma, a fiatalos lendület dominál. Turista alig-alig, annál több török fiatal járkál errefelé. Eszméletlen a nyüzsgés, úgy érzi az ember, hogy az egész világ árukínálata itt, egy helyen koncentrálódik. A magunk részéről azt tanácsolnánk, hogy önmagában, csak a Bagdat Caddesire szánjon egy napot az, aki alaposabban körül akar nézni.

bagdat.jpg

Kadiköy egy különleges atmoszférájú városrész, ha nem tudná az ember hol van pontosan, nehezen tudná eldönteni, hogy éppen Ázsiában vagy Európában jár-e! Érdemes hát mindezeket megnézni, így mindenkinek csak javasolni tudjuk, ha van rá lehetősége, ne csak az európai, de az ázsiai Isztambult is fedezze fel! 

 

Gyere, kövess minket a  facebook-on   instagramon  pinteresten és youtube-on is!

 

Szólj hozzá

isztambul istanbul piacok blogazin Ázsiai oldal Isztambul látnivalói Kadiköy Isztambuli kerületek