2015. okt 04.

Török fürdőben jártunk...

írta: PERA
Török fürdőben jártunk...

Kılıç Ali Paşa Hamamı 

Az Oszmán Birodalomban fontos szerep jutott az úgynevezett törökfürdőknek, törökül hamam, aminek jelentése: forró. Az oszmán időkben a hamamok látogatása az élet alapvető részét képezték.

Az iszlám számára fontos a tisztálkodás, a mosakodás, így a törökfürdők hagyománya a muszlim országokban terjedt el alapvetően. A hamam volt az egyetlen olyan hely, ahol forró, szappanos fürdőt lehetett venni. Isztambul óvárosának törökfürdőiben egykor pasák szövögették terveiket és csinos háremhölgyek kellették magukat.

1_6.jpg

A hölgyek és mennyasszonyok az esküvőjük előtt a hamam-ban találkoztak barátnőikkel, de még a szultán ágyasai, valamint a Hárem többi tagja is elmentek a fürdőbe, hogy tisztábbá, csábítóbbá, illatosabbá varázsolják magukat.

A férfiak számára a törökfürdők fontos társasági és pihenőhelyet jelentettek. A fürdőbe látogatók hosszú órákat pihentek, relaxáltak a hamam falai közt, így bőven jutott idő a csevegésre. Már-már státusz szimbólummá vált a szabadidőt itt tölteni, hiszen ezt csak a tehetősebb rétegek engedhették meg maguknak. A szóbeszéd szerint, válóok volt, ha a férj nem költött eleget arra, hogy a felesége valamelyik törökfürdőben pihenhesse ki a fáradalmakat.

2_3.jpg 

Ezek a csodálatos épületek a társadalmi élet számára olyan fontos helyszínek voltak, hogy az uralkodó a híres birodalmi építészét, Mimar Sinan mestert bízta meg azzal, hogy tervezze meg őket. Sinan által tervezett fürdők pl: Suleymaniye Hamam, Cemberlitas vagy a híres Kilic Ali Pasa Hamami.

Az idők előre haladtával, a melegvíz otthon, a háztartásokban is elérhetővé vált, így a törökfürdők elveszítették elsődleges funkciójukat, vezető szerepüket. Ekkor hanyatlásnak indultak, háttérbe szorultak. Törökország 1923-ban vált köztársasággá és évtizedeken keresztül feledésbe merült minden, ami az Oszmán Birodalomhoz, a Szultánátus korszakához kötötte.

Az 1980-as években aztán újra kezdett divatba jönni az ottomán kultúra, fontos szerepet szántak Törökország idegenforgalmának, infrastruktúrájának fejlesztésére, és az ottomán kultúra megismertetésére.  Gazdag üzletemberek felfedezték a törökfürdőkben rejlő üzleti lehetőséget és a turizmus irányába orientálódtak. Dollármilliókat költöttek és költenek mind a mai napig arra, hogy rendbe hozzanak egy-egy lepusztult hamam-ot.

3_6.jpg

A wellness és egészség kultúra elterjedése következtében manapság újra reneszánszukat élik a törökfürdők. Ma újra kellemes közösségi tér a találkozásra, pletykálkodásra, relaxálásra.

Sok turista indul úgy neki Isztambulnak, hogy elképzelhetetlennek tartja, hogy úgy térjen haza, hogy nem próbált ki egy igazi törökfürdőt. Személyesen szeretnék megtapasztalni, hogy milyen is az érzéki Kelet meséinek világa. Egy isztambuli utazás nem teljes hamam látogatás nélkül.

A törökfürdőt igen könnyű felismerni számos kupolájáról, boltíveiről és vastag kőfalairól. A hagyományos hamam öltözőteremből, átmeneti helyiségből és a forró, nedves márvány fürdőteremből áll, amit felülről sugarakban világítanak meg.  Ez a világegyetemet hivatott megformázni.

Az egyik legrégibb törökfürdő, a híres KILIC ALI PASA HAMAM , mely egy mecset együttes részét képezi. Ez a történelmi fürdő Isztambulban, Tophane-ban található. Mimar Sinan mester tervei alapján, 1580-ban épült fel. A vendégektől belépődíjat szedtek, mert a vallási intézmények felé jövedelmet kellett biztosítaniuk.

Isztambul leggyönyörűbb fürdőjét több éves restaurálást követően, 2012-ben adták át, jelenleg  fürdő és wellness központként látogatható.

 

Most lássuk, mire számíthatunk, ha ellátogatunk egy hamam-ba?

Személyes tapasztalatunk a következő:
Egy törölközőt tekertünk magunk köré, aztán 10 perc finn szauna következett. Majd egy hideg vizes pezsgőfürdőt vettünk, ami olyan, mint egy merülő medence. Utána következik a fűtött márványlapra fekvés. Ez nagyon kellemes érzés, ahogy lassan átmelegszik a test a hideg fürdő után, úgy lazulunk el egészen.

hamam3.png

A forró gőz egészen a pórusokig hatolva puhítja fel a testünket. Majd egy leplet viselő masszőr érkezett, aki egy durva dörzsis szőrű kesztyűvel alaposan és erőteljesen átdörzsölte az egész testünket. Szinte érzi az ember ahogy potyog le róla az elhalt, felesleges hámréteg, megfiatalodik és simává válik a bőre az egészen mély rétegekig.

hamam.png

Ezt követően a szappanfelhő. Olíva olajos szappanból hatalmas szappanfelhőt képeznek, amellyel szó szerint az egész testünket beborították, és lemosták rólunk az előzőleg leradírozott hámréteget. Egy frissítő zuhany után újra 10-15 perces szendergés következett a forró kövön, majd pedig az illóolajos masszázs. A bőrünk hihetetlenül simává és csillogóvá vált. Az ember szó szerint úgy érzi, hogy újjászületett és átszellemült, megtisztul, felfrissült állapotban, kipihenten távozik.

Megjegyzésül talán csak annyit, hogy mivel az egész szertartás alatt meztelen az ember, szemérmesebbek fürdőruhával is készüljenek.

A hamam látogatás nem tartozik az olcsó programok közé, de tényleg bátorítanánk mindenkit, hogy amennyiben megengedheti magának, ne hagyja ki ezt a csodás élményt!

 

Gyere, kövess minket a  facebook-on   instagramon  pinteresten és youtube-on is!

 

Szólj hozzá

istanbul hamam Isztambul török fürdő blogazin Isztambul nevezetességei Isztambul látnivalói