2015. sze 18.

Kuzey Güney utolsó forgatási helyszín!

írta: PERA
Kuzey Güney utolsó forgatási helyszín!

BEYKOZ LIGET

A Kuzey-Güney sorozat utolsó helyszínére viszünk ma el titeket.

Emlékeztek, amikor az első évad végén, Ferhat Cemrét, Zeynepet és Güneyt egy hamis sms-sel a Beykoz-i erdőbe csalja?

 kuzey.jpg

 

Ez a jelenet egy csodálatos helyszínen, a Beykoz ligetben játszódik. A liget, Istanbul Beykoz kerületében, egy erdővel határolt rész domboldalán található, melyet Beykoz vagy más néven Abraham Pasa Ligetként ismernek. Ez a hatalmas, ősfákkal határolt terület, közel 28 hektáron terül el a Boszporusz szoros mentén, Beykoz és Pasabahce között. Gyönyörű természet közeli, erdős része ez Istanbulnak, mely egészen Riváig húzódik.

A liget nevéhez egy legenda fűződik. A történet szerint az oszmán szultán Abdulaziz fogadást rendezett, hogy amennyiben ezen a helyen valaki legyőzi őt tavla játékban, az elnyeri a kis erdő földesúri címét. A játékot Abraham Pasa nyerte, így megszerezte a terület jogát.

Később, amikor Abdülaziz után II. Abdülhamit került az oszmán trónra, végtelenül zavarta őt, hogy ez a terület Abraham Pasáé, ezért visszavásárolták tőle ezt a részt, nyilvános használatra adták és átnevezték Szabadság Kertté.

Abraham pasa madárházakat, pavilonokat építtetett a ligetben, valamint gyönyörű francia kertet is kialakíttatott. Törökország remek klímáját kihasználva egzotikus növényeket és fákat hozatott. Egy kis színház is épült ide, amely azonban sajnálatos módon 1937-ben leégett. Szökőkutakat, valamint mesterséges barlangi tavat is kialakíttatott, tehát gyönyörűen ápolta a területet.

A parkot ma Isztambul önkormányzata tartja fent a nyilvánosság számára. Egész szabadidő komplexum található itt, sportpályákkal, játszóterekkel, pihenő teraszokkal, éttermekkel és kávézókkal. Ritka fajtájú nemes fák és gyönyörű növények díszítik a ligetet a mai nap is.

 

Kuzey itt éri utól őket:

kuzey2.jpg

A történet legvégén, a záró jelenet is itt játszódik, amikor Kuzey és Cemre egy sárga autóban elindulnak új életük felé.

Bizony ezt is itt forgatták, csak a kerítés túloldalán. Finom utalás ez arra, hogy azon az úton indultak el közös útjukra, ahol előtte még a „pokol” felé hajtottak. A forgatókönyv írók, végül mindannyiunk örömére engedték, hogy minden rosszat hátrahagyva, Cemre és Kuzey szerelme beteljesedjen, és elindították őket a boldogság felé vezető úton…

kuzey3.jpg

 
Gyere, kövess minket a  facebook-on   instagramon  pinteresten és youtube-on is!

 

Szólj hozzá

sorozatok isztambul istanbul Kuzey Güney Török sorozatok film forgatási helyszínek forgatási helyszínek sorozathelyszínek