2015. sze 17.

Szulejmán kori mecsetek legendái!

írta: PERA
Szulejmán kori mecsetek legendái!

Kılıç Ali Paşa Cami

Mimar Sinan legendásan híres építész nevét mindenki ismeri, akit kicsit is érdekelnek az oszmánkori épületek történetei.

A Kılıç Ali Paşa dzsámi a mester utolsó előtti alkotása, már 90 éves volt, mikor építette 1580-1587 között.

Kılıç Ali Paşa tengeri admirális volt, aki nem volt jóban Mihrimah szultána férjével, Rüstem pasával. Mivel Rüstem pasa, nem csak a szultán lányának férje, de Nagy Szulejmán nagyvezére, bizalmasa is volt egyben, nem volt jó ötlet összeveszni vele.

Mikor Kılıç Ali Paşa már érezte halála közeledtét, a szokásnak megfelelően kért egy földdarabot a szultántól, ahová dzsámit építtethet. A szultán (Rüstem erős ráhatására) válaszul a kérésre így szólt: barátom, mivel te tengeri admirális vagy, nem földet, hanem tengert adok neked.

Kılıç Ali Paşa így kénytelen volt a neki szánt tengeri részre sziklákat hordatni és kialakítani egy mesterséges félszigetet, ahol elkezdődhet az építkezés. Végül aztán nem csupán dzsámit, hanem négy fürdőt, három iskolát, hat kutat és természetesen a türbéjét is oda építtette egy másik türbével egyetemben.

Állítólag Cervantes, a Don Quijote későbbi írója is dolgozott ezen az építkezésen kényszermunkásként.

Ha isztambuli utazásunk során meg akarjuk nézni  a Kılıç Ali pasa emlékét őrző, gyönyörűen felújított komplexumot, ne egy félszigetet keressünk, mert a tengerpart azóta feltöltődött.

 

Itt körbe lehet nézni:

http://www.3dmekanlar.com/tr/kilic-ali-pasa-camii.html

Képek: mimarsinaneserleri.com:

 

 

 

Érdemes a fürdőt is felkeresni!

Képek: kilicalipasahamami.com

  

Sinan mester tervezte a Rüstem Pasa dzsámit és Mihrimah Szultánának épült két mecsetet is.

Gyere, kövess minket a  facebook-on   instagramon  pinteresten és youtube-on is!

 

Szólj hozzá

isztambul mecsetek Látnivalók Isztambuli látnivalók Isztambul nevezetességei Isztambul látnivalói dzsámik Isztambul mecsetei Isztambuli látványosságok Szulejmán szultán Szulejmán sorozat Sinan mester munkái