2015. sze 13.

Isztambul szivárvány színekben pompázó lépcsői!

írta: PERA
Isztambul szivárvány színekben pompázó lépcsői!

 

Még 2013-ban történt, hogy egy nyugdíjas erdőmérnök, Hüseyin Cetinel megunva a szürkeséget, festéket vásárolt és négy napi munkával színek kavalkádjába öltöztette Istanbul legtrendibb városrészének, Beyoğlunak egyik hosszú lépcsősorát.

 1_3.jpg

Mint mondta, a természetben is minden színes, mi miért néznénk hát a szürkeséget.

Sokaknak csalt mosolyt az arcára ez az alkotás, és persze a közösségi hálók is tele lettek a képeivel. Igen ám, de Beyoğlu önkormányzata nem nézte jó szemmel az akciót, így a lépcsősor visszakapta régi, szürke ruházatát.

Lett is nagy felháborodás és tüntetés a szokott helyen, a Taksim téren és az Istiklalon.

Hova lettek a vidámságot hozó színek? Mi ez a szürkeség? Hol vagyunk, Pompejiben, hogy mindent ellep a szürke hamu?- kérdezte az alkotó.

Egyre, és egyre többen értettek vele egyet, és tiltakozásul az emberek Isztambul szerte és Törökország más városaiban is, számtalan lépcsősort festettek színesre.

(Antalya lépcsősora)

2_5.JPG

Idén májusban, egyszer csak munkagép jelent meg az ikonikus Fındıklı lépcsőnél, és bontani kezdték. Tiltakozásul az emberek a lépcsőre ültek. Az önkormányzat közleménye szerint gáz, villany és vízvezeték felújítást végeznek, azonban ígéretet tettek arra, hogy a munkák befejeztével újra színesben fog pompázni a lépcsősor.

Így hát, ne csodálkozzunk, ha jártunkban keltünkben szép színesre festett lépcsőket látunk.

3_3.jpg

A színes lépcsők ma már a városkép részeivé váltak, és a fiatalok kedvenc találkozó helyei is egyben. Már nem csak a történelmi nevezetességek előtt, de a szivárvány színekben úszó lépcsősorok előtt is milliónyi fényképezőgép kattan, nem ritkán esküvői fényképek vidám hátteréül szolgálva.

4_1.jpg

 

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=yW5st_X3ggg

Riport az alkotóval (törökül tudóknak) https://www.youtube.com/watch?v=le28dS_kEpc

 

Csatlakozz hozzánk a facebook-on itt!

 

Szólj hozzá

isztambul istanbul blogazin Beyoglu Isztambuli látványosságok cihangir