2015. aug 19.

Isztambul ritkán emlegetett gyöngyszemei!

írta: PERA
Isztambul ritkán emlegetett gyöngyszemei!

Camondo lépcső 

Isztambulban, a Galata torony közelében sétálva, érdekes formájú lépcsőre bukkanhatunk.

 comando_lepcso.jpg

A lépcsősort a híres Camondo bankárcsalád építtette a villájuk közelében. A villának ma már sajnos csak a romjait láthatjuk. A lépcső a család által alapított iskolát kötötte össze a kikötő negyeddel. Az iskola más épületekkel kiegészülve ma is iskolaként üzemel.

A Camondo család 15. század végén a zsidóüldözések miatt hagyta el az ibériai félszigetet. Először Velencében, majd a 18. század végén Isztambulban találtak menedékre, és generációról generációra kereskedelemből gyarapították a vagyonukat.

1802-ben Salamon Jacob Camondo egy isztambuli bank alapítására kapott engedélyt, majd egész Európában nyitottak fiókokat. Igazi nemzetközi pénzintézetté nőtték ki magukat. Az alapító, saját naplóját hol franciául, hol olaszul, hol ladino (héber-spanyol kevert nyelv) nyelven vezette. Ez is árulkodik a világra nyitott szemléletmódjáról.  Isztambul sokat köszönhet a Camondo családnak, akik részt vettek a város modernizálásában. Kórházat, iskolát építtettek, villamos társaságot alapítottak.

Salamon Jacob Camondo két unokája Párizsba költözött az 1860-as években, ahol II. Viktor Emánuel olasz királytól nemesi rangot kaptak, és így a párizsi felsőbb körök tagjai lettek. Nagylelkűen támogatták a helyi szefárd közösséget. Az 1920-as években, Pekingben és New Yorkban is bankot alapítottak.

1943-ban a család utolsó tagjait koncentrációs táborokba szállították, ahonnan egyikőjük sem tért vissza.

A család emlékét Párizsban egy múzeum, Isztambulban pedig az iskola ez a különlegesen szép lépcső őrzi.

 

 

 

Szólj hozzá

isztambul Isztambul blogazin Látnivalók Isztambul nevezetességei Isztambul látnivalói