2015. aug 02.

Isztambuli forgatási helyszín keresések kulissza titkai...

írta: PERA
Isztambuli forgatási helyszín keresések kulissza titkai...

…avagy a két egyforma ház esete

 

Mint tudjátok minket a török sorozatok iránti rajongás hozott össze. Azóta megszállottan rójuk Isztambul utcáit, időt-pénzt-energiát nem sajnálva, hogy minél több helyszínről hozhassunk saját fotót és számolhassunk be róluk hiteles forrásként.

A főbb helyszínek mellett, azokat az épületeket és helyeket is a felkeresendők listájára tesszük, amiket érdekesnek találunk a történetben. Ehhez viszont meg kell találnunk a helyet, nem is akárhol, hanem egy 15 milliós metropoliszban, Isztambulban! Olyan ez, mintha Budapesttől Szegedig terjedően szeretnénk megtalálni egy eldugott házat, időnként tű a szénakazalban…

Sok forrásból dolgozunk keresés közben, a feladat azonban így is türelmet és rengeteg időt igényel.

Első lépés a kérdéses helyről való képernyő képek készítése. Aztán nézzük a hátteret, esetleg utcatáblát, cégtáblát. Keressük vajon merre is lehet. Talán a Boszporusz partján vagy inkább az Aranyszarv öbölben? Próbáljuk a környezete alapján behatárolni a helyet.

Több utcaképet, online térképet, webkamerát is segítségül hívunk a nyomozás során. Google nekünk is jó barátunk. 

Kutatunk, olvasunk, fordítunk, keresünk ... Volt olyan helyszín, amit negyed óra alatt megtaláltunk, de olyan is, amit három éven át kerestünk. Aki járt már Isztambulban tudja, hogy számtalan megtévesztő, kanyargó, dimbes-dombos, majdnem egyforma utca van, így biztosak mindig csak akkor lehetünk magunkban, amikor személyesen ott állunk a kérdéses helyszín előbb. A valóságban szinte kivétel nélkül minden épület, utca vagy akár egy egész környék teljesen máshogy néz ki, mint a filmben.

Ennyi rutinnal a hátunk mögött, most mégis meg lettünk „viccelve” kicsit.

A Magyarországon TV-ben még nem vetített, de az interneten már több száz fős nézői létszámmal rendelkező Karadayı egyik épületét kerestük. A történetben Songül és Osman egyeteme egy szépséges épületben volt. Bár nem stratégiai helyszín, a szép épület megérdemli, hogy megkeressük.  Viszonylag rövid idő után azt gondoltuk, hogy megtaláltuk. Hurrá! A Fath Sultan Mehmet Egyetem Rektori épülete, íme:

11.jpg

  

Ezt az épületet Yervant Terziyan örmény származású építész építtette 1912-13-ban. Eredetleg Fatih Belediye Binası (Fatih Önkormányzatának az épülete) volt.

Ezzel az építkezéssel egy időben azonban Yervant Terziyan épített egy másik épületet is, Kadıköyben a Başkanlık Binası-t (Városi tanács háza).

Ez az:
12.jpg

Hogyan is jöttünk rá a tévedésre? Láttunk egy fényképet, melyen ismerős épület állt, de más volt a neve, mint ahogyan mi ismertük.

ÓÓÓÓ! Hisz ez ugyan az az épület. Káprázik a szemünk. Hát ebből kettő van. Újra indult a keresés. Még név alapján is beletelt több mint hat órába, mire sikerült megtalálni. A végén persze sikerrel jártunk.

A legutóbb talált épületet felújítás után 2014-ben adták át. Jelenleg Történelmi, Irodalmi és Művészeti könyvtár Kadıköyben.

13.jpgkép forrása:  gazetekadikoy.com

1971-ben az épület mellett állt Kadıköy jelképének számító Bika szobor (Kadıköy Boğa Heykeli). A szobor most az Altıyolnál áll.

14.jpg

kép forrása: evrensel.net

A későbbiekben bővebben is írunk e két épületről, ha már ennyi energiát tettünk a felkutatásába, és természetesen a Bika szoborról is, ehhez azonban még sokat kell olvasnunk, hogy, pontos információkkal szolgálhassunk.  

Ezzel a blog bejegyzéssel kicsit be akartuk mutatni a munkánk buktatóit.

Figyeljétek a blogot, jövünk még sok érdekes hely leírásával és persze sorozat helyszínekkel.

 

Gyere, kövess minket a  facebook-on   instagramon  pinteresten és youtube-on is!

 

Szólj hozzá

sorozatok istanbul helyszínek Isztambul blogazin Török sorozatok film forgatási helyszínek sorozathelyszínek