2015. júl 26.

VÁM szabályok Törökországba utazóknak!

írta: PERA
VÁM szabályok Törökországba utazóknak!

MIT VIHETEK, MIT HOZHATOK...

Törökországba utazáskor a kivihető készpénz összege nincs korlátozva, azonban ha 10 ezer EURO feletti valutát szeretnénk kivinni, az bejelentés köteles.  

 6_2.JPG

Törökországból Magyarországra a következőket hozhatjuk be vámmentesen:

Repülővel utazókra vonatkozó mennyiségek:
dohányáru: 200 szál cigaretta, vagy 100 db szivarka (darabonként 3 gr.-nál nem nagyobb tömegű) vagy 50 db szivar, vagy 250 gr. dohány

alkohol termékek: 4 liter szőlőbor,  2 l egyéb bor vagy pezsgő, 1 liter szeszes ital

egyéb áruk:  430 EURO értékű áru

 

Légi utasoktól eltérő utazók:
dohányáru:  40 szál cigaretta, vagy 20 db szivarka (darabonként 3 gr.-nál nem nagyobb tömegű) vagy 10 db szivar, vagy 50 gr. dohány

alkohol termékek: 4 liter szőlőbor,  2 l egyéb bor vagy pezsgő, 1 liter szeszes ital

egyéb áruk:  430 EURO értékű áru

 

Figyelem, dohány és alkohol terméket kizárólag 17. életévüket betöltött személyek hozhatnak be!
Egyéb árut  15 év alatti utasok 150 EURO értékben hozhatnak be vámmentesen.

A dohány és alkohol termékekre a mennyiségi korátokon túl további kritérium, hogy a meghatározott mennyiségek külön-külön jelentik az adómentességi értékhatár 100%-át.  A gyakorlatban tehát, ha valaki repülővel utazik és behoz pl. 200 szál cigarettát, valamint 20 db szivart, akkor  vámmentesség csak  a 200 szál cigarettára adható, a 20 db szivar után már vámot kell fizetnie.

 

Szintén az alkohol és dohány áruk esetén a meghatározott mennyiségek százalékos részarányainak együttes összege nem haladhatja meg a 100%-ot.  Például, ha egy repülővel utazó 100 szál cigarettát hoz (mennyiséghatár 50%-a), ez esetben vámmentesen behozhat még 50 db szivarkát, 25 db szivart és 125 gr. dohányt (mennyiséghatár további 50%-a).

 

A vám és adómentesség további feltételei, hogy a behozott termékek kizárólag az utas, vagy hozzátartozóinak, barátainak személyes használatára vagy ajándék céljára szánt árucikkekből álljon. Az áruk mennyisége és jellege nem lehet olyan, ami kereskedelmi tevékenységre utal.

 

 SPECIÁLIS SZABÁLYOZÁSOK:

Élelmiszerek
Be és kiutazás során nyers húst, hentesárut, tejterméket, romlandó élelmiszereket ne vigyünk magunkkal, mert ezeket csak a vonatkozó jogszabályok és állatorvosi engedélyek betartása mellett lehet szállítani. Szintén nem ajánlott az utazás idejére készített élelmiszercsomagba ezekből a termékekből pakolni, de legalábbis érdemes utazás előtt tájékozódni, hogy az adott élelmiszer nem került-e fel a beviteli/kiviteli tiltó listára. (A szalámis zsemlével nekünk még sosem volt gondunk)

Gyógyszerek
Aki folyamatos gyógyszeres kezelés alatt áll, az utazás idejére, az orvos által előírt mennyiségben viheti magával a szükséges mennyiséget, melyhez célszerű igazolást beszerezni. Az ehhez szükséges nyomtatvány az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi szolgálat honlapján, a Gyógyszerellátás felügyelete / Gyógyszerek és utazás címszó alatt található.

A kulturális örökségek körébe sorolható, 50 évnél régebbi tárgyak kiviteléhez külön engedély szükséges, mellyel kapcsolatban a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási Központ honlapján tájékozódhatunk.
www.forsterkozpont.hu

Gyere, kövess minket a  facebook-on   instagramon  pinteresten és youtube-on is!

Szólj hozzá

bazár Isztambul utazási infok vám szabályok