2015. júl 21.

Az Isztambul-i "Hollywood"

írta: PERA
Az Isztambul-i "Hollywood"

Újabb török sorozat helyszínek nyomában!

A Fekete-tenger kapujában, a Boszporusz ázsiai partjai mentén bújik meg, az a valaha cipőgyárként működő hatalmas terület, amely kedvenc török sorozataink legismertebb házait, üzleteit, macskaköves utcácskáit rejti.

1_2.jpg

Isztambul folyamatos átalakuláson, rehabilitáción megy át, így sorra tűnnek el a ’70-es, ’80-as évekre jellemző városképek. A költséghatékonyság mellett ez az egyik oka annak, hogy a ma filmstúdióként üzemelő területen építik fel számos film és TV sorozat komplett városrészét. Ezeket aztán további forgatásokon kicsit átépítve, kiegészítve tovább hasznosítják.

2_1.jpg

Mint az a magyar nézők számára is egyre nyilvánvalóbb, a törökök ontják magukból a siker sorozatokat. Évente több ezer produkciót forgatnak, melyek nagy sikerrel futnak számos nyugati országban is. Mi, magyarok annyira a hatásuk alá kerültünk, hogy itt bizony a TV csatornáktól függetlenül is önálló útjára indul egy-egy új történet.

A Szulejmán és a Kuzey Güney (Tűz és víz) mellett a facebook-on máris hatalmas rajongó tábora van egy újabb gyönyörű történetnek. A Karadayı-t lelkes önkéntesek fordítják és feliratozzák, munkát és időt nem sajnálva azért, hogy erről a csodaszép történetről se maradjanak le a magyar nézők. 

3_2.jpg

A Karadayı a ’70-es években játszódik Istanbul történelmi városrészében.

Természetesen nem mindent a díszletben forgattak, de a történet főbb jeleneteit, legismertebb helyszíneit itt vették fel. Aki látta vagy most nézi a történetet, annak ismerős a ház, melyben Mahir és családja, a Kara család él, valamint a kis város, a környék, az egykori Sultanahmet és Fatih kerületek, színes, ottomán stílusban épült házaival, üzleteivel, mecsettel és az elmaradhatatlan piaccal.

4.jpg

A díszletek nagy része csupán homlokzatból áll, csak a fontos helyszíneket építették meg úgy, mintha valódi házak lennének. Ezeket azonban több szobával, konyhával, élethűen berendezve alakították ki.

feride.jpg

Az apró kellékek, élelmiszerek, gyümölcsök, kenyerek műanyagból vannak.

A díszletben áll Mahirék háza, Ayten és húga háza, a mozi, a piac, a cipészműhely, a pékség, a kis üzletek, a főtér, és a mecset. A forgatás során a díszletet kibővítették, átépítették, mindig az aktuális eseményekhez igazítva.

6.jpg

A filmstúdió területén álló régi gyárépületeket, irodákat is hasznosítják, hiszen itt forgattak bizonyos börtön jeleneteket, az egyik irodaépület az Ezel című sorozatban lakóépületként, a Karadayıban pedig iskolaként szerepel. De itt, az elhagyott gyárépületekben forgatták a Kuzey Güney egyik legfontosabb jelenetét is. Egy időben párhuzamosan több sorozat is forog itt, hiszen hatalmas a terület, így bőven van hely.

 7.jpg

A Karadayı forgatása 3 év után idén júniusban befejeződött, de a díszleteket valószínűleg nem bontják le, csak átalakítják egy másik produkcióhoz.

Óriási élmény volt bejárni ezt a hatalmas komplexumot és belelátni kedvenc történeteink kulissza titkaiba. A szobákban sétálva, a kellékek, bútorok, díszletek között járva úgy éreztük, kicsit mi is részesei lettünk ennek az izgalmas és szép történetnek.

8.jpg

Hálásan köszönjük ezúton is a kedvességet a stúdió munkatársainak, akik türelmesen végigvezettek, minden kérdésünkre válaszoltak és türelmesen kivárták, amíg kismillió fotót készítettünk!

Gyere, kövess minket a  facebook-on   instagramon  pinteresten és youtube-on is!

 

Szólj hozzá

sorozatok Isztambul blogazin török sorozatok Török sorozatok film forgatási helyszínek Karadayi sorozathelyszínek