2015. jún 23.

Kuzey Güney forgatási helyszínek 6.

írta: PERA
Kuzey Güney forgatási helyszínek 6.

AHMET RASIM PAŞA YALISI

10.jpg
A Boszporusz ázsiai oldalán, a Çubuklu partjainál lévő kastélyok közül  ez a csodás kúria épült meg elsőként 1890-ben.  A Boszporusz parti hófehér fa épületekről, un. yalıkról  írtunk már, melyek közül az Ahmet Rasim Paşa Yalısı az egyik legszebb.

bihter_hotel.JPG

Nevét Ahmet Rasim pasáról, egy oszmán államférfiről kapta, aki a késő oszmán idők kormányzójaként teljesített szolgálatot.

16.jpg

Az eredeti épület oly sok egyéb yalıhoz hasonlóan 1897-ben szinte teljesen leégett, helyére egy három emeletes empire stílusú új kastélyt építettek. Az épületet 1915-ben megvásárolta a  városvezetés és egészen 1970-ig iskolaként működtették. Jelenleg Ajıa néven hotelként üzemel.

19.jpg

Ez a gyönyörű hotel annak is ismerős lehet, aki nem járt még Isztambulban, mert bizony a török filmesek előszeretettel használják forgatási helyszínéként. Legutóbb például a Kuzey Güney (Tűz és víz) sorozatban többször is láthattuk. Ide megy Kuzey és Ali szórakozni közvetlen az után, amikor Kuzey kijön a börtönből, de itt tartják Banu születésnapját is.

 

ajia3.jpg

Ismerős lehet azonban az Aşkı memnu (Tiltott szerelem) nézőinek is, mert bizony Bihter is itt talál menedéket, amikor válni készül és elköltözik a sariyeri villából.

Az Ajıa Hotel tehát manapság  nem csak egy gyönyörű szálloda, hanem egy közkedvelt szórakozóhely, film forgatási helyszín és csodaszép történelmi épület is  egyben.

Gyere, kövess minket a  facebook-on   instagramon  pinteresten és youtube-on is!

 

 

Szólj hozzá

sorozatok isztambul Kuzey Güney Török sorozatok film forgatási helyszínek kanlica sorozathelyszínek ajia hotel