2015. jún 02.

A bazári forgatag közepén, megújult környezetben álló csodás isztambuli mecset

írta: PERA
A bazári forgatag közepén, megújult környezetben álló csodás isztambuli mecset

YENI CAMI

Az aranyszarv öböl a partján, a Galata híd lábánál, közvetlen a fűszer bazár bejárata mellett, grandiózus benyomást keltő cami áll.
yeni.JPG

A klasszikus oszmán korszak utolsó nagymecsetét III. Mohamed anyja, Safiye valide parancsára kezdte építeni Davut Aga, 1597-ben.

A szultán 1603-ban bekövetkezett halála miatt az építkezés félbe szakadt, csak IV. Mohamed anyjának, Turhan Hadice validének a közbelépésére épülhetett tovább. A cami így 1663-ban készült el.

Az épület két minaretjén három-három erkélyt láthatunk. A két oldalsó kapu közvetlenül a négyet alakú imaterembe nyílik, melynek három oldalán karcsú márványoszlopok tarják a körbe futó galériát. A kupolát négy nagyméretű pillér tartja, melyekre a félkupolák támaszkodnak.

yeni2.JPG

A monumentális cami belsejét a kék szín uralja.
Az árkádos udvar közepén álló mosdókút faragott díszei a török művészet valódi remekműve.

Az Egyházi Javak Főfelügyelőségének külön engedélyével lehet meglátogatni a mecset mellett álló Császári pavilont, ahol IV. Mohamed szultán az ima előtt és után az előkelőségeket fogadta. A kicsi, de izniki majolikával, aranyozott fával és üveggyöngyökkel díszített terem jól tükrözi a XVII. századi török kerámia művészetet.

A mecset mögötti temetőben számos türbét találhatunk. Köztük IV. Mohamedét és édesanyjáét Turhan Hadice validéét. A temető persze rajtuk kívül még öt szultán és számos herceg nyughelye.

A Yeni cami környéke központi elhelyezkedésének köszönhetően mindig nagyon nyüzsgő, hangos és színes. A fűszer bazárba igyekvők, az Eminönübe hajóval vagy villamossal érkezők is szívesen megpihennek a lépcsőin.

yeni3.JPG

A városvezetés a tavalyi évben gyönyörűen felújította a cami mögötti hatalmas teret, ami így szökőkutakkal, pihenő padokkal, virágtengerrel és számtalan kávézóval a társasági élet egyik méltán kedvelt központja lett.

yeni4.JPG

 

Gyere, kövess minket a  facebook-on   instagramon  pinteresten és youtube-on is!

 

 

Szólj hozzá

isztambul mecsetek galata Látnivalók Isztambul nevezetességei dzsámik Isztambuli mecsetek eminönü yeni cami