2015. máj 29.

Az elsüllyedt palota!

írta: PERA
Az elsüllyedt palota!

Yerebatan Sarayi

Az Elsüllyedt Palota, török nevén Yerebatan Sarayi Isztambul történelmi városrészében, Sultanahmetben van, közvetlen az Aya Sophia Múzeum szomszédságában. A turisták olykor nehezen találják meg, mert kívülről szinte alig észrevehető ez a belül lenyűgöző hely. Tulajdonképpen egy víztározóban találja magát az, aki lemegy ide.

yc1_1.JPG

 Az oszlopokkal teli tér látványa magával ragadó, bár az épület egyterű, egyszerre mégis beláthatatlan.  Az egész terem bejárható, de mivel még mindig víz áll benne, fából épült széles pallókon nézhetünk meg minden egyes oszlopot közvetlen közelről, a hangulatot pedig halk klasszikus zene teszi még emelkedettebbé.

A felszínen lévő nyüzsgő forgatagot mindössze néhány lépcsőfok választja el ettől a kivételes atmoszférájú építménytől, melyet 532-ben építtetett I. Justinianus császár.

yc1_5.JPG

A ciszternát egészen a XVI. század végéig használták. Érdekes belegondolni mi mindent „látott” már, mióta közel 1500 éve,  Isztambul történelmének egyik legrégebbi tanújaként áll a helyén.

A bizánci korban épült több, mint 60 ciszterna közül ez a legnagyobb, 80.000 köbméter víz tárolására alkalmas, nem csoda hát, hogy szerepel a kötelező turista látványosságok listáján.

A ciszterna egy 143 méter hosszú és 54 méter széles teremből áll, falai pedig 4 méter szélesek.  Az épületet tartó, vízben álló 336 márvány oszlop különböző római kori épületekből származik. Az oszlopokat sejtelmes fény világítja meg, ami még hangulatosabbá teszi a légkört.

yc1_3.JPG

 A tározó végében két igen érdekes oszlop áll, ezeket az ókori görög szörny, Medúza fejszobra tartja. Az egyik fejjel lefelé, a másik oldalra fordulva áll a vízben.

 

yc1_4.JPG

Isztambul vízellátásának biztosítására a városfalakon belül nem volt elegendő vízmennyiség, ezért volt szükség víztározók megépítésére. A tározókban lévő ivóvíz biztosította a városlakók biztonságát harcok idején, mert így az ellenség nem tudott hozzáférni, hogy megmérgezze. A Yerebatan Ciszterna vízellátását a Valensz vízvezeték szállította. A ciszternát az oszmán időkben már csak rövid ideig használták, majd a XIX. században felújították.

A monumentális építményt 1987-ben adták át a nagyközönség számára. Az épületben kávézó is üzemel, ahol érdemes leülni egy forró teára és átszellemülten rácsodálkozni erre a másfél évezrede álló gyönyörű építményre.

yc1_6.JPG

yc1_7.JPG

Tekintve, hogy ciszterna a Sultanahmet kerületben, a Kékmecset, Topkapi Palota, Aya Sofia Múzeum közvetlen közelében van, de még a Nagy Bazártól is mindössze 10 perces sétányira, ezekkel a látványosságokkal egybekötve mindenképpen érdemes ellátogatni ide is.

Isztambul múzeumainak nyitvatartási idejéről és a belépők árairól itt tájékozódhatsz.

A múzeum kártya használatról pedig itt olvashatsz!

Gyere, kövess minket a  facebook-on   instagramon  pinteresten és youtube-on is!

 

Szólj hozzá

Isztambul Európai oldal Látnivalók Isztambul nevezetességei Isztambul látnivalói Isztambuli paloták Isztambuli látványosságok Ciszterna Elsüllyedt palota Yerebatan ciszterna