2015. máj 15.

Dolmabahçe, Isztambul legfényűzőbb palotája!

írta: PERA
Dolmabahçe, Isztambul legfényűzőbb palotája!

Isztambul legfényűzőbb palotája, a Dolmabahçe Palota, a belváros forgalmas csomópontjától néhány percnyire, jól megközelíthető helyen áll.

A palotát az Oszmán Birodalom 31. szultánja, I. Abdülmecid építtette 1843-1856 között. Az Oszmán Birodalom megszűnése után, a köztársaság kikiáltását követően, a törökök atyjaként ismert és tisztelt Mustafa Kemal Atatürk elnöki rezidenciaként használta a palotát. 

Atatürk a palotában halt meg 1938. november 10-én 9:05 perckor, tiszteletére a palota minden órája azóta is ezt az időpontot mutatja. 

 b1.JPG

 

b2.JPG

A palotához tartozó, 1853 óta álló  Dolmabahçe dzsámi teljesen máshogy néz ki, mint a hagyományos Oszmán építészet mecsetei. Teteje kupolás, alapja négyzetes, belsejét pedig csodás kőfaragások díszítik. 

b3.JPG

 

A palota bejárata előtt áll a gazdagon díszített, elegáns Dolmabahçe óratornyot. A 27 méter magas óratorony 1890-ben épült Abdülhamid rendelésére. 

b4.JPG

b5.jpg

b6.jpg

b7.jpg

b8.JPG

 

A pazar épület hatalmas, rendezett zöld kertjét kő szobrok díszítik, udvarán egy madárház is található, ahol csodás pávákat láthatunk. 

b9.jpg

b10.jpg

b11.jpg


Gyere, kövess minket a  facebook-on   instagramon  pinteresten és youtube-on is!

 

 

Szólj hozzá

Európa Isztambul Dolmabahce palota Európai oldal Látnivalók Isztambul nevezetességei Isztambul látnivalói Isztambuli paloták Isztambul palotái