2015. máj 13.

Így reggelizik Szulejmán modern kori népe!

írta: PERA
Így reggelizik Szulejmán modern kori népe!

Keleti kényelem, fejedelmi kínálat, mindez egy egyszerű reggeli során...

Míg mi magyarok sokszor csak néhány falatot veszünk magunkhoz reggeli gyanánt, Törökországban nagy hagyománya van a közösen elfogyasztott bőséges reggelinek. Van minden, mi szem szájnak ingere. Többféle sajt és felvágott, paprika, paradicsom, uborka. Többféle olajbogyó, méz, lekvárok, és tojás. Mindez külön kis tányérokon, szépen elrendezve kirakva. Most úgy őszintén, nem klassz látvány egy ilyen asztal? 1_cikk_1_kep_masolata.JPG

A törökök rengeteg fajta zöldséget esznek, ebből nekünk mondjuk fura volt a nyers petrezselyem és menta levél rágcsálás, de érdemes kipróbálni, rá lehet szokni. Persze egyetlen étkezés sem, így a reggeli sem létezik klasszikus török tea nélkül.

 1_cikk_2_kep_masolata.JPG

Mi magyarok a törökökhöz képest kevesebb sajtot eszünk, ezért a reggeli kínálatában elsőként a sokféle sajt tűnhet fel.  A Kasar peynirként emlegetett sajt talán a magyar trappistára hasonlít, bár tulajdonképpen egy kaskhaval tipusú un. gyúrt sajt. A Beyaz peynir (fehér sajt) pedig  a Feta sajtra hasonlít, de annál darabosabb és kevésbé sós. Rengeteg féle sajttal találkoztunk Törökországban az egyik  kedvencünk a çömlek peyniri, ami egy nagyon intenzív ízű, darabos sajt.

A reggelit sokszor fejezik be édességgel. Itt ne tortákra vagy süteményekre gondoljunk. Tahin pekmez vagy a mézes kenyér nagy népszerűségnek örvend. A tahin pekmez főtt must és szezámolaj keveréke, édeskés íze miatt fogyasztják deszertként. A méz nem a teára, hanem a kenyérre kerül a reggeli végén.

Isztambulban úton útfélen reggeliző helyekbe botlani. Bátran üljünk be egyikbe és kóstoljuk meg a klasszikus török konyha reggelire kínált finomségait, mint pl. a börek vagy a menemen. A börek vékonyra nyújtott a mi réteslapunknál vastagabb tészta, melyet számtalan töltelékkel kínálnak. Húsos, spenótos, sajtos, krumplis stb. közül válogathatunk.

p1220220.JPG

A reggeliző helyeknek eszméletlen jó hangulatuk van, az evés mellett programnak is kiváló. Dőljünk hátra, helyezkedjünk el kényelmesen, engedjünk el minden nyomasztó gondolatot, élvezzük a hangulatot és a finom falatokat!

Afiyet olsun!

Gyere, kövess minket a  facebook-on   instagramon   pinteresten és youtube-on is!

 

Szólj hozzá

menemen török konyha török ételek Törökország Isztambul blogazin török reggeli klasszikus török reggeli